Nesli tükenmekte olan balaban kuşu yaralı bulunduManisa'nın Sarıgöl ilçesinde yaralı halde bulunan, balıkçılgiller familyasına ait bir kuş türü olan balaban, tedavisi için Salihli Doğa Koruma Ve Milli Parklar Koruma Şefliği'ne teslim edildi. Balaban kuşunun sağlığına kavuşmasının ardından tekrar doğal ortamına bırakılacağı bildirildi.Sarıgöl'de çiftçilik yapan 37 yaşındaki Zeki Buran, dün (pazar) sabah saatlerinde evinin yakınında, komşuları ile birlikte yaralı olduğu için uçamayan balaban kuşu olduğunu farketti. Sağ kanadı kırık olan bitkin haldeki balaban kuşununu evine götüren Buran, yarasını temizleyip, kıymayla besledi. Ardından da durumu Salihli Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Şefliği'ne bildirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Şefliği, bugün Sarıgöl'e gelerek yaralı balaban kuşunu teslim aldı. Yaralı kuşun, tedavisinin ardından tekrar uçup, kendi beslenmesini sağlayabilecek duruma gelmesi halinde doğal ortamına bırakılacağı bildirildi.Sarıgöl Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Aktaş, balaban kuşlarının nesli azalmakta olan türler arasında olduğunu belirtip, Tedavisi için gerekli birimlere teslim edildi. İnşallah bir an evvel sağlığana kavuşur, eskisi gibi özgürce kanat çırpar dedi.
Malatya'da nesli tükenmekte olan Türk semenderi görüntülendiMalatya'da, bahçesinde gördüğü sarı-siyah renkli kertenkele benzeri canlının fotoğrafını çeken Eyüp Taşer, canlını nesli tükenmekte olan Türk semenderi olduğunu fark ederek doğaya bıraktı.Yaygın Mahallesi'nde Eyüp Taşer, bahçesinde sarı benekli bir canlının çalılar arasında hareket ettiğini gördü. Kertenkeleye benzettiği sürüngenin olduğu yere giden Taşer, daha önce görmediği renklerde olduğunu fark etti. Fotoğrafını çektiği sürüngeni internette aratan Taşer, nesli tükenmekte olan ve nadir görülen Türk semenderi olduğunu anladı.Taşer, semenderin nesli tükenmekte olduğunu anladığı için tekrar doğaya bıraktı.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan "Beyaz Gelincik" görüntülendiNesli tükenme altında olduğu için koruma altında bulunan ve çok hızlı hareket ettiği için nadir olarak çekilebilen "Beyaz Gelincik" Tunceli'de görüntülendi. Alınan bilgiye göre, Ovacık İlçesi'ne bağlı Koyungölü Köyü'nde yaşayan 22 yaşındaki Mutlu Akın köy içinde nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan beyaz kürklü gelinciği fark etti. Akın, cep telefonu ile çok hızlı hareket eden gelinciği görüntülemeyi başardı.Gelinciği bir kaç yıldır aynı bölgede gördüğünü ancak görüntülemeyi başaramadığını ifade eden Mutlu Akın, "Bu sefer şansım yaver gitti ve görüntülemeyi başardım. Son derece hızlı ve çevik bir hayvan. Yoğun kar yağışı nedeniyle muhtemelen aç kaldığı için köy içine kadar geldiğini düşünüyorum. Nadir görüntülenen bu türlerin korunması için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.
Karaleylek kendini gösterdi Nesli tükenmekte olan türler arasında gösterilen, yerleşim yerlerinde nadir gözlenen karaleylek Sivas’ta kendini gösterdi. Leylekler bu mevsimde kuluçkaya yatmak için Afrika’dan Türkiye’ye göçlerini tamamladı. Türkiye’nin göçmen misafirleri arasında olan ancak kendini nadir gösteren karaleylek ise Sivas’ın Zara ilçesi Tödürge köyünde görüntülendi. Havanın ısınması ile Afrika’dan Tödürge köyüne göçen bir çift karaleylek, köy sınırları içerisindeki kayalık mağaralarında yavrularını dünyaya getirdi. Yaklaşık 30 yıldır aynı kayalıklarda konaklayan karaleylekler havaların soğumaya başlaması ile yavrularını da alarak tekrar Afrika’ya göçecek. Köy sakinleri karaleyleklerin çok nadir görüldüğünü belirtip, bu çiftin konaklamak için köylerini tercih etmelerinin kendileri için şans olduğunu dile getirdi. Köy sakinlerinden Fatma Yılmaz yaptığı açıklamada, her yıl leyleklerin köylerine geri dönmesini sabırsızlıkla beklediklerini belirtip, “Karaleyleklerimiz mağaralarda yaşıyor. Çok nadir görülüyorlar. Yazın gelin kışın gidiyorlar. Her yıl gelip 2-3 yavru ile dönüyorlar. Köyümüze gelen misafirlerimizin onları görünce şaşkınlık yaşıyor. Biz misafirlerimizden memnunuz. Şu an yuvada üç yavruları var" dedi. Mustafa Yılmaz ise yaptığı açıklamada, kendini bildi bileli aynı karaleyleklerin köylerindeki mağaralarda konakladığını ifade edip, sadece iki leylek ve yavrularının bulunduğunu söyledi. Süleyman Yılmaz ise karaleyleklerin diğer leyleklerden önce göçtüğünü ve daha önce yavruladığını söyleyip, yavrularını da diğer leyleklerden daha önce dünyaya geçirdiklerini açıkladı. Yılmaz ayrıca karaleyleklerin çok nadir görüldüğünü sözlerine ekledi.
Adana'da nesli tükenmekte olan "semender" bulunduAdana'da garsonluk yapan Ahmet Yiğit, balık avlamak için gittiği baraj kenarında nesli tükenmekte olan sarı benekli semender buldu. Ahmet Yiğit (32), Çukurova ilçesinde sık sık gittiği Çatalan Barajı kenarına yine balık avlamaya gitti. Bu sırada sarı siyah renklerdeki sürüngenle karşılaştı. Sürüngeni yakalayan Yiğit, internet üzerinden yaptığı araştırmada ise hayvanın nesli tükenmekte olan sarı benekli "Türk Semenderi" olduğunu tespit etti. Bir süre evinde omurgasız canlılarla semenderi besledi. Yiğit, ancak daha fazla bakamayacağını anlayınca semenderi Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerine teslim etti. "Hayvanı maskot sandım" Ahmet Yiğit, hayvanı sürekli balık tutmaya gittiği baraj kenarında gördüğünü belirterek, "Yaprak altında görünce üzerindeki sarı ve siyah renklerden dolayı maskot sandım. Hayvana doğru yaklaştığımda hareket ettiğini gördüm ve merak edip internetten araştırma yaptım. Nesli tükenmekte olan Türk Semenderiymiş ve koruma altında olduğunu gördüm. Genelde nemli bölgelerde yaşıyormuş bu hayvan. O bölgede yaşayamayacağını düşündüm ve gerekli yerlere bilgi verdim koruma altına alınması için. Yetkili kişiler bu hayvanın Türkiye’de Hatay ve Elazığ’da iki yerde göründüğünü söylediler" dedi. "Koruma altına alınması gereken bir türdür" Sürüngen hayvan uzmanı Can Yılmaz ise, "Kuyruklu kurbağalardan biri olarak bilinen lekeli semender ülkemizde Adana, Mersin, Hatay, Erzincan, Bitlis ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yerleşim gösterir. Vücut kalın yapılı olup 25 santimetre olabiliyor. İsmini vücudunun üzerindeki sarı lekelerden almıştır. 3 ile bin metre yükseklik arasında yaşamaktadır. Bu semender tehlikeye yakın statüsünde yer almaktadır. Bu yüzden koruma altına alınması gereken bir türdür" diye konuştu.