Son dakika MTA haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan MTA gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan MTA haber sayfamızda...
Manhattan'da ücretli araç girişi başlıyor, Trump buna karşıNew York Valisi, her gün 700 bin aracın trafikte oluduğu Manhattan'daki yoğunluğu 5 Ocak'tan itibaren paralı geçiş uygulaması başlayacağını açıkladı. ABD'nin seçilmiş başkanı ise buna karşı çıktı.
Bir haftada iki çocuk 'metro sörfünde' öldüNew York'ta çocuklar ve gençler arasında sosyal medyada popüler olan 'metro sörfü' bir haftada iki çocuğun ölümüne neden oldu. 12 yaşındaki kızın kaybeden acılı anne onu durdurmak için 'her şeyi yaptığını' söyledi.
101 yıllık efsaneBugün 101’inci kuruluş yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyet, tarihimizin en özel ve değerli sayfasıdır; bizim efsanemizdir. Cumhuriyeti kuranlar ise bizim “Simurg”larımızdır, “Zümrüdüanka”larımızdır.
Kula ve Hasan Dağı gerçeği! Patlarsa peşinden gelen deprem yıkacak: 'Tek çözümü var'780 bin kilometrekarelik toprak parçası üzerinde toplamda 16 volkan bulunan Türkiye, son günlerde Kula ve Hasan Dağı'nın patlayabilme ihtimalini konuşuyor. Bu volkanların patlaması ve peşinden gelebilecek bir deprem tehlikesinde nüfusun yüzde 92'si güvende değil. 6 Şubat'ta açılan yaraların Türkiye'nin bir başka noktasında yaşanmaması içinse tek çözüm yolu var. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan Milliyet.com.tr'ye açıkladı.
Gözler şimdi bu fayda: Şehrin merkezinden geçiyor ve henüz kırılmadıKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop ve ekibi, Savrun Fayı ve bileşenleri sayılabilecek fay hatlarında inceleme yürütüyor.
Erciyes fayıyla ilgili dikkat çeken açıklamaMaden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli; MTA'nın Kayseri'deki faylarla ilgili yaptığı çalışma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Toplam 56 kilometrelik birbirine dikey kısa kırıklardan oluşan Erciyes fayının son 15 bin yılda çalışmama sebebi ise pasif durumda olan volkanizmadır. Tek seferde yırtılması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına fay hatları da eklendiZolguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, "Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri 'deprembis' üzerinden görebilecekler" dedi.
Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına fay hatları eklendi: Herkes oturduğu yerin zeminini merak ediyorZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler." dedi.
TÜBİTAK Başkanı açıkladı! Güncel deprem haritası 2025 yılı sonunda hazırTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Türkiye-İran sınırında 'fay' araştırması!Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk'un öncülüğündeki akademisyenler, kazı çalışmalarıyla Türkiye-İran sınırında deprem üretme potansiyeli olan Başkale ilçesindeki fayda araştırma yapıyor.
'Yıllardır suskun, her an yıkıcı deprem yaratabilir' diyerek bölgeyi işaret etti: 6'nın üzerindeManisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, bölgede uzun yıllardır suskunluğunu koruyan ve her an yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip fayları sıralayarak; "Bu alanda gelecek yıllarda da benzer büyüklüklerde depremlerin olması muhtemel. Büyüklüğü 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar yer alıyor" dedi.
Manisa'daki 4.8'lik depremin ardından iki faya dikkat! Uzman isimlerden peş peşe açıklamalarProf. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin odak mekanizma çözümlerine göre, doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek iki faya dikkat çekerek incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Sarıoğlan fayının varlığı ortaya çıkarıldıAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
Ve korkutan açıklama geldi: Artık fayın varlığını ortaya koydukAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
Mta ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.