Türk meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü.Biyografisi1980 İstanbul İnşaat Teknik Lisesi; 1984 İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Mezunu. Atmosfer Bilimleri konusunda 1987'de Master ve 1991'de doktorasını ABD’nin Missouri-Columbia Üniversitesinden aldı.[1] Afet ve Acil Durum Yönetimi konusunda ABD’de FEMA, Japonya’da JICA ve İngiltere’nin Bournemouth Üniversitesi'nden çeşitli eğitimler ve sertifikalar almıştır. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Marmara Bölge Temsilcisi; Türk Deniz Araştırmalar Vakfı ve Trabzon Eğitim, Kültür ve Sanat Derneğinin üyesidir. Sayısal Hava Öngörüsü, İklim Değişimi ve Afet Yönetimi konuları ile ilgileniyor. Atmosfer Bilimleri ve Afet Yönetimi konusunda Türkçe ve İngilizce yayınları vardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde (İstanbul AFAD) ile birlikte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan danışmanlıklarını yapmıştır. Ayrıca birçok sanayi tesisi ve kurumda afet acil yardım planlaması konusunda yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri vermiştir. Sivil Savunma ve KIZILAY Eğitim Gönüllüsüdür. Açık Radyo’da (94,9 Mhz) “Havadan-Sudan”, 24 TV’de “Doğanın Çığlığı” ve NTV'de Yeryüzü adlı programı hazırlayıp sunmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde uzun yıllar Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü yapmıştır. Uzun bir süre Hürriyet Gazetesi Seyahat Ekinde “Havadan-Sudan” adlı köşe yazarlığı yaptıkdan sonra şuan yazılarına Milliyet Gazetesinde devam etmektedir ve A Haber TV Kanalı'nda hava-su-iklim-afet konularında yorumlar yapmaktadır.
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 267 mikdat kadıoğlu haberi bulunmuştur.
'Yağmur yağsa da barajlardaki su geçmiş yıllara göre çok düşük'İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi Meteoroloji Mühendisi Bölümü Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu kentte etkili olan sağanak yağışların etkisini değerlendirdi. Yağışların artmasını beklediklerini dile getiren Kadıoğlu, "Şu anda da barajlarda da doluluk oranı yüzde 30. Bu tabii bir kaygı yaratıyor. Yağmurlar yağmaya başladı ama buna rağmen barajlardaki su geçmiş yıllara göre çok düşük. " dedi.
Kuşlara karşı rüzgârdan kalkan! Mimar Sinan'ın 444 yıllık sırrı İstanbul'a yenildiMimar Sinan, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentini, dâhiliğini konuşturduğu pek çok eserle donattı. Bunlar arasında en özelleri ise İstanbul'un camileri. Şemsi Ahmet Paşa Camii'nin kubbesine asırlarca kuş konmaması, büyük mimarın özel hesaplarının sonucuydu. Bugünlerde caminin dokunulmazlığını bozan ise gökdelenlerin, Boğaz'ın 'âşık ayıran rüzgârı'na kalkan oluşu oldu.
Son dakika... İstanbul'da kar yağışı devam ediyor! Yeni uyarılar peş peşe geldiMeteoroloji’den yapılan uyarıların ardından İstanbul'da kar yağışı aralıklarla etkili olamaya devam ediyor. Bazı ilçelerde karla karışık yağmur ve yağmur olarak etkisini gösteriyor. Öte yandan yetkililer yarın ve 12-13 ocak için İstanbul dahil tüm yurt genelinde yeni uyarıda bulundu. İşte tüm yurt geneli için hava durumu detayları…
Kara kış kapıda! Eğitime kar engeli: Tatil haberleri peş peşe geldiBalkanlar üzerinden gelen soğuk hava dalgası ile hava sıcaklıkları 10-12 derece birden düştü. Tekirdağ ve Çanakkale'nin bazı ilçelerinde okullar tatil edildi. İşte İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve değer illeri bekleyen hava durumu...
Karlı yılbaşı filmlerde kaldıKar, yılbaşının vazgeçilmez dekorudur. Ancak küresel ısınma yılbaşı atmosferini de değiştirdi. Türkiye’de birçok kentte hava sıcaklıkları 15 derecenin üzerinde.
Fırtına öncesi naylon ve kum torbalı tedbir uyarısı!Son günlerde yaşanan fırtınalar, kıyı seli ile birlikte, sahile yakın noktalardaki işletme ve yapılarda tahribata sebep olurken Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu kıyılarda oluşan baskınların sebebini anlattı, uyarı ve tedbir önerilerinde bulundu.
Libya’da sel felaketiAvrupa’dan sonra rotasını Akdeniz’e kıran ‘Daniel Fırtınası’ Libya’yı adeta denize sürükledi. Aşırı yağışlar sonrası oluşan sellerde çok sayıda kentte büyük yıkım yaşanırken, 2 bin kişi öldü kayıp sayısı ise 7 bini aştı.
1999 Depremi sonrası her mahallede vardı! Turuncu konteynerlere ne oldu?17 Ağustos 1999'da 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Gölcük Depremi’nden sonra hayata geçirilen 'Turuncu Konteyner' projesi, olası İstanbul depremi dolayısıyla yeniden gündeme geldi. Peki deprem sonrası ilk 72 saatteki hızlı müdahale için gerekli ekipmanların yer aldığı bu konteynerlerin akıbeti ne oldu? Turuncu konteynerler hayat kurtarır mı?
Prof. Dr. Kadıoğlu: Karadeniz'e hücum olacakİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan iklim değişikliğiyle Türkiye'de yağışların artacağı tek yerin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi. Kadıoğlu; 'Çok sıcak aylarda Karadeniz'e hücum olacak' dedi.
Prof. Dr. Kadıoğlu: Karadeniz'e hücum olacakİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan iklim değişikliğiyle Türkiye'de yağışların artacağı tek yerin Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi. Kadıoğlu; 'Çok sıcak aylarda Karadeniz'e hücum olacak' dedi.
Önlem aldı ayıdan kurtuldu! Prof. Dr. Kadıoğlu köyün diline düştüTrabzon’da tatil için geldiği evine dadanıp, bahçedeki ürünlere zarar verdikten sonra güvenlik kamerası ve teleskop ile gözetlediği 'Meteor' adını verdiği bozayının aldığı önlemler sonrası uğramadığını belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Diğer köylerde dolanıyor. Milletin, konu komşunun diline düştük” dedi.
Profesörden 'Eyyam-ı Bahur' tepkisi: Birisi bir taş atıyor, 40 kişi çıkartamıyorMeteoroloji profesörü Mikdat Kadıoğlu, hava sıcaklıklarının yüzlerce yıl öncesinde kalan bir gelenek olan 'Eyyam-ı Bahur' olarak tanımlanmasını, meteoroloji biliminde yeri olmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Kadıoğlu, "Son yıllarda meteorolojiyle hiç alakası olmayan ama ilgi meraklısı tipler çıktı. Biz bunlara 'Meteoroloji şarlatanları, palyaçoları' diyoruz. Meteoroloji bilimi hesap kitap işi, biz folklorlarla çalışmıyoruz" dedi.
Profesörden 'Eyyam-ı Bahur' tepkisi: Birisi bir taş atıyor, 40 kişi çıkartamıyorMeteoroloji profesörü Mikdat Kadıoğlu, hava sıcaklıklarının yüzlerce yıl öncesinde kalan bir gelenek olan 'Eyyam-ı Bahur' olarak tanımlanmasını, meteoroloji biliminde yeri olmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Kadıoğlu, "Son yıllarda meteorolojiyle hiç alakası olmayan ama ilgi meraklısı tipler çıktı. Biz bunlara 'Meteoroloji şarlatanları, palyaçoları' diyoruz. Meteoroloji bilimi hesap kitap işi, biz folklorlarla çalışmıyoruz" dedi.
Celal Şengör sarsıntısı: İstanbul'dan taşınacağını duyurduProf. Dr. Şengör’ün, beklenen Marmara depremi sonrası ortaya çıkacak kaos ve felakete ilişkin öngörüsünü Milliyet’e değerlendiren yer bilimciler ve afet yönetimi uzmanları, aşağı yukarı benzer senaryonun yaşanacağını belirtti ve kentin depreme hazır olmadığını vurguladı...
İstanbul’un içi yandı!İstanbul’un üç noktasında sıcaklığı ölçtük. Güneşin tam tepede olduğu saatlerdeki ölçümlerde gökdelenlerin olduğu Maslak bölgesinde sıcaklık 39.8 dereceye kadar çıkarken, Belgrad Ormanı’nda 30.5’e düştü. Tarabya kıyıları ise 32 dereceyi gösterdi.
‘Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir’Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Uzmanlar saat 11.00 ile 16.00 arasında güneş ışınlarının daha yoğun olduğu gerekçesiyle, bu saatlerde sıcak çarpması riskine karşı zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.
İl il yaygınlaşıyor! 'Dolu savar' tepkisi: Akıl dışı, bize yakışmıyorTürkiye'de yaygınlaşmaya başlayan 'dolu savar' cihazıyla ilgili eleştirilerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz" dedi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Topluca İstanbul depremine hazırlanmalıyızDüzce’de yaşanan 5.9’luk deprem sonrası İstanbul'da beklenen büyük depreme yönelik uyarılarda bulunan İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bu depremler İstanbul civarı, Marmara’da beklenen büyük depremin bir uyarıcısı. Çürük konutların bir an önce elden geçirilmesi lazım" dedi.
‘Obezite ötesi bir şehir oldu’Trafiği, kaosu, geçim şartları, sağlık hizmeti, suç oranı, yetersiz yeşil alan İstanbul’u yaşanabilir kentler listesinde son sıraya attı. Milliyet, 20 milyonluk İstanbul’un kendi kendini yok eden bir canavara dönüştüğünü söyleyen uzmanlara sordu: ‘İstanbul yaşanabilir olmaktan çıkıyor mu?’
Karadeniz'de alarm! İçme suyu kaynakları kuruduKüresel ısınmanın etkileriyle yağış rejimi değişen ve son iki ayda ortalama yüzde 58 daha az yağışın düştüğü Doğu Karadeniz'de içme suyu kaynaklarının yanı sıra dereler de kurumaya başladı.
Mikdat Kadıoğlu ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.