Niğde 9 milyar liralık yatırımla "GES üssü" olacak
Niğde 9 milyar liralık yatırımla "GES üssü" olacakNiğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde bin 500 megavat kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali kurulacak. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, "İnşallah ilimiz güneş enerjisi noktasında ülkemizdeki yeni üslerden birisi olacak" dedi.Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde 2 bin 500 hektarlık alanda kurulacak güneş enerjisi santrali (GES) ile ilk etapta 270 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak. Niğde Valiliğince 2015'te hazırlanan ve Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığınca kabul edilen proje kapsamında, bin 500 megavat gücünde güneş enerji santralinin kurulacağı Bor ilçesine bağlı Emen-Badak-Seslikaya köyleri arasındaki 2 bin 539 hektarlık alan, Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmişti. Yatırımcıların 31 Ocak 2019'a kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunabileceği proje çerçevesinde, bölgeye ilk etapta kurulması planlanan 300 megavat gücündeki santral için sahanın kullanım hakkı 30 yıllığına ihaleyi kazanacak yatırımcılara verilecek. Yaklaşık 9 milyar lira maliyetle kurulacak Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde kurulacak santralle, ilk etapta yılda asgari 570 milyon kilovatsaat enerji üretilerek 270 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak ve ekonomiye yaklaşık 200 milyon lira katkı sağlanacak. Projenin tamamının faaliyete geçmesiyle de bin 500 megavat gücündeki santralden yılda asgari 2 milyar 850 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek ekonomiye yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağlanacak. Tesiste, Niğde'nin elektrik tüketiminin 2,8 katı enerji üretilerek yaklaşık 1 milyon 350 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak. Tamamen yerli, milli ve çevreci nitelikte olacak santrallerden oluşacak bölge, hem sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak hem de yaklaşık bin 250 kişiye istihdam imkanı sunacak.
11.09.2019Haberler
Nükleer santral kurulacak alan havadan görüntülendi
Nükleer santral kurulacak alan havadan görüntülendiJapon-Fransız ortaklığıyla Türkiye'de hayata geçirilecek olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransız mevkidaşı Macron görüşmesinde de ele alınan 'Sinop Nükleer Santrali'nin kurulacağı alan havadan görüntülendi. Karadeniz Bölgesi'nde Sinop'ta inşa edilmesi planlanan nükleer enerji santrali, Türkiye'nin en kuzeyi olan İnceburun bölgesinde yapılacak. Japon ve Fransız iş birliğiyle yapılacak Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için geçen Aralık ayında Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) başvurusu yapılmıştı. Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi olan Sinop NGS için ÇED sürecinin ilk aşaması olan proje tanıtım dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projeyi ÇED yönetmeliği genel formatına uygunluk bakımından inceleyecek. Proje dosyasına uygunluk kararı verilmesinin ardından ÇED süreci için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bir değerlendirme kurulu kurulacak. Kurul oluşturulmasının ardından düzenlenecek bir toplantı ile halkın görüşleri alınacak ve ÇED raporu için yatırımcıya özel bir format hazırlanacak yatırımcıya verilecek. ÇED raporu formata uygun olarak şirket tarafından hazırlanacak. Değerlendirme sürecinin ardından Sinop Nükleeri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca olumlu karar verildiği takdirde projenin karar verme sürecinde ilk aşama tamamlanacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından saha lisansı ve sonrasında inşaat lisansı verilmesinin ardından Sinop Nükleeri projesi hayata geçecek. Sinop Nükleer Santrali projesi 3 Mayıs 2013’te Japonya ile Sinop’ta nükleer santral kurulmasına ilişkin hükümetler arası anlaşma imzalanmıştı. Sinop nükleer santralinin ilk ünitesinin 2023 yılında, ikinci ünitenin 2024 yılında, üçüncü ünitenin 2027, dördüncü ünitenin 2028 yılında işletmeye alınması hedefleniyor. Sinop Nükleer Santral Projesi: Yaklaşık maliyeti 20 milyar dolar, reaktör tipi ATMEA-1, ünite sayısı 4 ünite (1120 MW 4), kurulu güç 4480 MW, işletme ömrü 60 yıl.
11.09.2019Yaşam
Mardin'de 22 milyonluk geri dönüşüm tesisi yatırımı
Mardin'de 22 milyonluk geri dönüşüm tesisi yatırımıMardin’in Midyat ilçesinde Haşimoğlu ailesi tarafından 22 milyon TL’lik yatırımla 50 dönüm arazi üzerine geri dönüşüm ve atık entegre tesisi yapılması için çalışmalara başlandı. Ağustosta tamamlanması planlanan tesiste yılda 50 bin ton atığın geri dönüşüme kazandırılması ve bertaraf edilmesi planlanıyor. Midyat’ta 22 milyon TL’lik yatırımla 50 dönüm arazi üzerine geri dönüşüm ve atık entegre tesisi kurulması için çalışmalara başlandı. Haşimoğlu ailesi tarafından Mardin karayolunun 5’inci kilometresinde yapılan tesisin Ağustos ayına kadar tamamlanmasının planlandığı belirtildi. Tesisin kurucusu Zeki Çiçek, tesiste ilk etapta 120 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirterek, hedeflerinin daha sonra bu sayıyı 400’e çıkarmak olduğunu ifade etti. Firma olarak iki yıl önce geri dönüşüm işine girdiklerini ve 70 kişiye istihdam sağlayan bir tesisle çalışmalarına başladıklarını anlatan Çiçek, ikinci büyük yatırımlarını yapmanın gururunu duyduklarını dile getirdi. Tesisin Türkiye’nin en büyük atık entegre tesisi olacağını savunan Çiçek, “Avrupa’nın da ikinci büyük tesisi olacak. 20 dönüm kapalı alan olmak üzere 50 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Yılda 50 bin ton atığın geri dönüşümü sağlanacak. Tesis ekolojik olacak. Yağmur suları depolandıktan sonra atıkların bertarafı, geri dönüşümü ve yıkanması için kullanılacak. Böylelikle sudan tasarruf sağlanacak. Atık arıtma tesisi de olacak. Suları tekrar tekrar değerlendireceğiz. Botanik bahçe dediğimiz bir yerimiz de olacak. Bunun için bazı bölgeleri ağaçlandırma ile koruma altına aldık. Ayrıca atıklardan çıkabilecek tarihi ya da ilginç objeleri sergileyeceğimiz bir müzemiz olacak. Sosyal bir tesis de oluşturacağız ve isteyen herkes gelip buradan faydalanabilir” dedi.
11.09.2019Haberler
Türkiye'nin 50 yıllık incisi Eskişehir'de bulundu
Türkiye'nin 50 yıllık incisi Eskişehir'de bulunduEskişehir'de bulunan kömür rezervinin Türkiye'ye 50 yıl yeteceği iddia ediliyor. Eskişehir'de yıllardır devam eden kömür rezervi arayışları sonlandı. Özellikle lületaşının çıktığı bölgede büyük bir kömür rezervinin bulunduğu iddia edilirken, köylüler duruma hem seviniyor hem de üzülüyor. Yaklaşık 5 köyü kapsayan alanda bulunduğu ileri sürülen alanda Türkiye'nin en büyük ve son teknoloji ile bir termik santralinin kurulacağı ileri sürülüyor. Bölgede geniş bir iş sahasının açılması bekleniyor. Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olan yeni sahanın en büyük linyit alanı olduğu belirtiliyor. Kömür rezervinin en yoğun olduğu köylerden Beyazaltın'ın Muhtarı Yüksel Girgin, bölgenin çok hızlı gelişeceğini söyledi. Yıllardır bölgede kömür arayışlarının devam ettiğini ve sonunda Türkiye'ye 50 yıl yetebilecek kadar bir rezervin bulunduğunu belirten Girgin, "2016’nın son aylarında sondajlar bitti, projeler hazırlandı. Büyük bir ihtimalle de önümüzdeki yıl projelendirilip çalışmaya başlayacaklar. Ben tabi Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile geçen sene görüştüğümde, Türkiye’nin şuandaki teknolojiyle 50 yıl yetecek kömür rezervi olduğu, en büyük linyit kömürü rezervi olduğunu, bana o zamanki Kömür İşletmeleri Genel Müdürü söylemişti" dedi. "Büyük bir göç geleceğini tahmin ediyorum" Bölgeden giden göçlerin geri döneceğini tahmin eden Muhtar Girgin, termik santrallerin artık bir zararının olmadığını söyledi. Girgin, "Termik santraller biliyorsunuz artık teknoloji ile kuruluyor. Enerji bakanımızda 2019’da artık filtreleri değiştirsinler diye gün verdi. Buraya kurulacak termik santral de aldığım istihbarata göre son teknoloji ile kurulacak bir termik santraldir. Artık o teknoloji ile yapılan filtreler insan sağlığına ve doğaya hiç zarar vermeden elektrik üretilebileceğini söylediler. İnşallah bu yöndedir. Ama tabi en büyük rıza insan kaynağı. Bizim için göç doğacak. Çünkü mahallelerimiz köylerimiz boşaldı.
11.09.2019Haberler

Benzer Haber Etiketleri