28 yılda göllerin yarısı kuruduDünya genelinde göllerdeki su miktarında düşüş yaşanıyor. Yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde en büyük 1972 göl 28 yılda yüzde 53 oranında küçüldü.
Avlan Gölü futbol sahası kadar kaldıANTALYA'nın Elmalı ilçesinde 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü'nün neredeyse tamamı kurudu. Göldeki su miktarı futbol sahası küçüklüğüne kadar düşünce dinlenmek için burayı kullanan göçmen kuşlar Elmalı'yı 3 yıldır pas geçiyor.Elmalı ilçesinde yer alan karstik oluşumlu Avlan Gölü, doğal halinde büyüklüğü 850 hektarken, son 3 yıldır bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Sadece futbol sahası büyüklüğünde suyu kalan gölü, birçok canlı da terk etti. Dinlenmek için gölün çevresini kullanan göçmen kuşlar ise 3 yıldır bölgeye uğramıyor.Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, gölün eskiden sedir ormanı ortasında müthiş bir güzelliğe sahip olduğunu, bu güzelliğin artık kalmadığını söyledi. Öztekin, son birkaç yıldır kuraklık nedeniyle zor durumda olduklarını kaydetti. Öztekin, 1970'li yılların başında bazı vatandaşların tarım yapmak için gölün kurutulmasını istediğini söyledi. O dönemdeki yöneticilerin bu isteğe boyun eğdiğini belirten Öztekin, gölün etrafına tüneller açılarak suyun Finike tarafına boşaltıldığını, bu yöntemin gölü kuruttuğunu aktardı.'CİDDİ RİSKLE KARŞI KARŞIYAYIZ' Gölün etrafında dünyada nadir bulunan sedir ormanının yer aldığını belirten Başkan Öztekin, gölün kurumasıyla sedir ağaçlarının kurumaya ve hastalanmaya başladığını söyledi. Öztekin, Çevrenin olumsuz değişmesiyle gölün tekrar oluşturulmasına karar verilmiş. Devlet Su İşleri (DSİ) 2000'li yıllarda göl için bir çalışma başlattı. 7-8 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonrası Avlan Gölü yeniden oluşturuldu. Gölümüz 2015 yılına kadar eski görkemine kavuşmuştu. Ancak kuraklık nedeniyle gölün suyu son 3 yıldır tamamen çekildi. Yok denecek hale geldi. Elmalı'nın yağış ortalaması, son 3 yılda 3 kat azaldı. Bu her şeyi anlatıyor. Böyle devam ederse ciddi bir riskle karşı karşıyayız. Avlan Gölü bizi bu konuda ciddi uyarıyor diye konuştu.GÖÇMEN KUŞLAR GÜZERGAHINI DEĞİŞTİRDİ Göldeki su çekilmeden önce bölgenin kuş cenneti
40 yıllık gölet kuruduBursa'nın Mudanya ilçesinde 3 mahallenin ortasındaki 40 yıllık sulama göletinin kuruması vatandaşları tedirgin etti. Mudanya ilçesine bağlı Ülkü, Has ve Dedeköy'ün ortasında kalan sulama göleti ilk defa kurudu. Yaklaşık 40 yıl önce yapılan göletin kurumasıyla ortasından geçen yol meydana çıktı. 3 mahallenin ortasında kalan göletten civardaki Akköy, Çepni ve Yörükali gibi mahalleler de faydalanıyordu. On binlerce zeytin, şeftali, üzüm ve çeşitli meyve ağaçlarının sulandığı gölette az miktarda su kaldı. Bölge sakinleri bu duruma çare bulunmasını istiyor.Ülkü Mahallesi Muhtarı Celal Vamin, "2 yıldır yeterince yağışlar yağmadı. Daha önce bu alandaki her yer suydu. Ufak tefek çekilmeler oluyordu. Ama yağışların yeterince yağmaması sebebiyle sular bilhassa bu yıl iyice çekildi. Çok az su kaldı. Göletin neredeyse tamamı kurudu. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz" dedi.
Meke Gölü tamamen kuruduKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, tamamen kurudu. Gölün kuruma nedeninin, yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı ve kuraklık olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, 'Dünyanın nazar boncuğu'nun eski görkemine dönebilmesinin zor olduğunu söyledi.
İstanbul’un tarihi çeşmeleri bakımsızlıktan kuruduBirçok medeniyete ev sahipliği yapan megakent İstanbul’da, pek çoğu özenli el işçiliğine sahip olan tarihi çeşmeler, yıkık dökük bir halde ihya edilmeyi bekliyor. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan İstanbul’un özenli el işçiliğine sahip yüzlerce yıllık tarihi çeşmeleri bakımsızlıktan kurudu. Büyük çoğunluğu sanat eseri niteliğine sahip işlemelerle bezenmiş çeşmeler, ilgisizlik ve bakımsızlık sebebiyle var olma mücadelesi veriyor. Ağırlıklı olarak tarihi yarımadanın yanı sıra Üsküdar, Beşiktaş, Eyüp ve Beyoğlu'nda bulunan çok sayıdaki tarihi çeşme, bakımsızlık sebebiyle unutulmaya yüz tutmuş bulunuyor. 1729 yılında yaptırılan Üçüncü Ahmed Sebili ve Meydan Çeşmesinin yalakları seyyar satıcıların ürünlerini yerleştirdiği depo olarak kullanılırken; Gülhane’de bulunan Birinci Abdülhamit Sebili, 146 yıllık Pertevniyal Valide Sultan Çeşmesi ve sebili, Horhor Çeşmesi (Kemankeş Ahmet Ağa Çeşmesi) ve 1681 tarihinde yaptırılan Mihrimah Sultan çeşmesi ilgisizlikten kuruyan çeşmeler arasında yer alıyor. "Kimisi hatıra döktürüyor, kimisi metallerle çivi yazısı yazıyor, kimisi spreyle yazıyor" Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, bazı çeşmelerin su teknelerine çöp atıldığı için beton ile doldurulduğunu belirterek, "Düşünebiliyor musunuz, Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı Bâb-ı Hümâyûn’un yanındaki inci gibi duran Üçüncü Ahmed Çeşmesi’nin su tekneleri oralarda topaç satanların zula yeri. Ellerindeki mal bittikçe gidip oradan alıyorlar. Biz orada turizmin başı olan bir eserin çeşmesinin su teknesini koruyamıyoruz. İsteyen istediği şeyi yazıyor; kimisi hatıra döktürüyor, kimisi metallerle çivi yazısı yazıyor, kimisi spreyle yazıyor. Bazı belediyeler çeşmelerin su teknelerine atılan malzemelerden çöpçüler bıktığı için oralara beton dökmüşler. Mermer tekneler betonla dolu. Niye? ‘Ne yapalım efendim çok pis oluyor, koruyamıyoruz’ diyorlar" dedi.
Bir çok ırmak ve gölden sonra Tecer Irmağı da kuruduSon yılların en kurak günlerinin yaşandığı Sivas’da Ulaş ilçesinin simgelerinden olan Tecer Irmağı da kurudu. Sivas son yılların en kurak günlerini yaşıyor. Barajlarda doluluk oranı neredeyse yarı yarıya inerken bir çok küçük ırmak ve göl kurudu. Bazı köylerde içmeyi suyu sıkıntısı baş gösterdi. Kuruyan ırmaklar arasında Ulaş ilçesinin simgesi olan Tecer ırmağı da yer aldı. Tecer Dağı’ndan doğan ve Kızılırmak’ı oluşturan ana kollardan birisi olan Tecer ırmağı tamamen kurudu. Ulaş ilçesi şehir merkezinden geçen ve şehrin simgesi olan ırmak yatağında neredeyse hiç su kalmadı. Vatandaşlar son yılların en kurak günlerini yaşadıklarını belirterek, özellikle tarım alanlarının sulamasında sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler.
Çöl sıcakları nehri kuruttuSivas'ın Hafik ilçesinden geçen Kızılırmak'ın kollarından biri olan Koru nehri aşırı sıcaklardan dolayı kurudu. Hafik ilçesinden geçen uzunluğu yaklaşık 5 kilometreyi bulan Kızılırmak'ın kollarından biri olan Koru nehri çöl sıcaklarının etkisiyle hava sıcaklıklarının 40 dereceyi bulmasının ardından kurudu. Gözle görülebilecek derecede kuraklık yaşanan nehrin her yıl Ağustos ayında kuruduğu öğrenildi. Nehrin kuruması nedeniyle köyde yaşayan vatandaşlar hayvanlarını sulamada sıkıntı çekmeye başladı.Hafik'te yaşayan çoban Baha Baki Koçak aşırı sıcakların etkisini gösterdiğini belirterek,"Burada babam buğday alım, satımı yapıyor. Hayvan yemleri ile uğraşıyor. Bu yıl geçen yıla göre daha çok sıcak olması nehri kuruttu. Geçen sene buralar baya bir gür akıyordu. Kış aylarında bu nehir coşuyor. Tarlaların olduğu yere kadar su seviyesi yükseliyor. Nehir coşkun olduğundan yaklaşılmıyor" dedi.Saadettin Çaldıran ise nehrin her yıl bu aylarda kuruduğunu söyleyerek," Temmuz aylarında genelde her sene bu nehir kurur. Hayvanlar susuz kalıyor. Genelde evde sulamak zorunda kalıyoruz. Her sene olan bir şey bu bizim iklimimizden kaynaklanan bir şey. Bir barajımız var. Yetkililer su bırakırsa hayvanlarımız su içiyor yoksa kurak geçiyor," şeklinde konuştu.Adem Aytan'da nehrin yağışların az olması nedeniyle kuruduğunu belirterek," Yağmurların az oluşundan kurudu. Yoksa kurumazdı. Hayvanları sulama açısından zorluk yaşıyoruz. Devlet sulama işlerine ait sulamalardan hayvanlarımızı suluyoruz. Buradan sulayamıyoruz. Kışın nehir coşkun aktığından dolayı hayvanlarımızı buradan suluyoruz. Su olduğundan bizim açımızdan kolay oluyor. İnsanlar su olursa nehir kenarında piknik yapıyorlar. Su olmadı mı kimse olmuyor. Bu sene çok kurudu."ifadelerini kullandı.
Kuyucuk kuş cenneti kurudu!KARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi’ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi
Kuraklık nedeniyle bu hale geldi...Sivas'ın Şarkışla ilçesinde iki balıkçı, kuraklığın etkisiyle su seviyesi büyük oranda düşen Şarkışla Barajı'ndaki çok sayıda balığı yaşatmak için ağlarla toplayarak kıyıdaki havuza bıraktı. Havuzdaki yüzlerce balığın, ilçedeki Yapıaltın Barajı'na bırakılacağı bildirildi.
Kuş cenneti Seyfe Gölü kuruduKırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içerisinde bulunan 206 kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Seyfe Gölü, yağışlara rağmen tamamen kurudu...
Kuş cenneti Seyfe Gölü kuruduKırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içerisinde bulunan 206 kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Seyfe Gölü, yağışlara rağmen tamamen kurudu...
"Devlet önce destek sonra köstek"AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi yakınlarında 5 yıl önce arazisine devlet desteğiyle 400 ceviz ve badem fidanı diken 50 yaşındaki Çetin Dağlı'nın, gölet yapımı için suyu kesilince ağaçları kurudu.