Her biri kolajen deposu! Bu gıdaları sofranızdan eksik etmeyin20'li yaşlarınızın başına geldiğinizde cildiniz yılda yaklaşık yüzde bir oranında kolajen kaybetmeye başlar. Kolajen, cilt, saç, tırnak ve bağ dokusunun yapı taşlarını oluşturan ve cilde yapı, elastikiyet ve güç sağlayan yaygın bir proteindir. Yaşlandıkça vücudun doğal kolajen üretimi yavaşlar. Kolajeni korumak için yapacağınız basit tüyolar var. İşte onlardan bazıları.
Kolajenin bilinmeyen faydalarıSon dönemin vazgeçilmez takviyelerinden kolajenin faydaları saymakla bitmiyor. Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık yüzde 25’lik kısmını oluşturmaktadır. Kolajen dokulardaki matriks, hücrelerin arasında bulunan, hücre aralarını dolduran ve onları destekleyen kompleks bir yapıdır, su ve mineralleri tutar. Deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunur ve vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilmektedir. Kolajen, doku hücreleri arasındaki boşlukları dolduran lifli yapısı ile deri dokusunun esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını sağlamaktadır. Bu sayede ciltte parlaklık, görünüm canlılık sağlar. Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, kolajenin faydalarını ayrıntılarıyla haberimizde açıkladı.
Cildinizdeki kolajeni doğal yollardan artırmanın yollarıVücudun yapı iskeletinin ham maddesi olan kolajenin kullanımı özellikle kadınlar tarafından son günlerde oldukça yaygınlaştı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, kolajen ihtiyacını karşılayan besinlerden ve vücuttaki kolajen miktarını artırmanın püf noktaları hakkında bilgi verdi. İşte detaylar...
Kolajen nedir ve vücudumuzda doğal olarak var mıdır?Kolajen doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda üretilen bir çeşit proteindir yani vücudumuzda doğal olarak sentezlenir. Ciltte, tendonlarda, kıkırdakta, kemiklerin organik matriksinde, ligamentlerde organlarda ve gözün korneasında önemli miktarlarda bulunan proteindir. Deri ve kemiğin ana bileşenidir.
Kollajen cilt bakımını nasıl etkiliyor?Uzm. Dr. Erkin Pekmezci: "Kolajen destek ürünlerinin düzenli alınması cildin kalitesini yükseltiyor. Ancak ürünün mutlaka bir dermatolog tarafından önerilmesi gerekir" açıklaması ile kollajen hakkında bilgi verdi.
Mutlaka bilin: A'dan Z'ye kolajen rehberiKolajen, Türkiye ve dünya için çok yeni bir kavram. Son 10 yıldır üzerine çokça araştırma yapılıyor, konuşuluyor, birçok tıp kongresinde ve bilimsel toplantılarda etkileri tartışılıyor. Şu sıralar sadece cildimiz için faydalı sandığımız kolajen aslında tepeden tırnağa tüm vücudumuz için olmazsa olmaz bir protein. Özellikle eklem ağrısı yaşayanlar için büyük faydalara sahip olan kolajeni vücuda doğru şekilde almak ise büyük önem taşıyor. Peki kolajen vücuda ne şekilde alınırsa daha faydalı olur? Besinlerden kolajen almak mümkün mü? İşte kolajen hakkında bilinmesi gerekenler...