Ağrı, şişlik, bacaklarda aksama! Kireçlenme gençleri de etkiliyorEklemlerin yıpranması, eskimesi ve yapısının bozulması anlamına gelen kireçlenmenin genellikle doğal yaşlanmanın bir sonucu olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir, ancak nadiren de olsa romatizma, travma veya enfeksiyon gibi eklemi bozabilecek faktörler nedeniyle daha erken yaşlarda da görülebileceğine dikkat çekti.
Kireçlenme nedir? Nasıl tedavi edilir?Kireçlenme veya tıp literatüründeki ismiyle osteoartrit, dünyadaki milyonlarca insanın yaşadığı kronik eklem rahatsızlıklarından biridir. 40 yaş üstündeki kişilerde görülme sıklığının artmasıyla birlikte ağır yük taşımak gibi fiziksel hareketlerde bulunan bireylerde de sıklıkla görülür. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak kireçlenme ile ilgili bilgi verdi.
Kireçlenme tedavisinde hangi yöntemler uygulanmaktadır?Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ata Can, kireçlenme tedavisi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.Eklemlerimizin yüzeyi kıkırdak ile kaplıdır. Kıkırdak, iki eklemin birbiri üzerinde kaymasını ve hareket etmesini sağlamaktadır. Yaş ilerlemesi, travma, enfeksiyonlar veya romatizma ile birlikte kıkırdağımızı kaybetmekteyiz. Sonrasında ise kemiğin kemiğe teması ile ağrı hissi başlamaktadır. Bu duruma kireçlenme adı vermekteyiz. Hastalarımız bize “Eklemimin suyu bitti.” gibi bir tabirle gelmektedirler, aksine eklemde sıvı çoğalması olan bir süreçtir. Kireçlenmenin aşamalara göre birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. İlk etapta hastalarımıza kilo vermelerini ve fizik tedavi görmelerini öneriyoruz, takiplerini yapıyoruz. Bu dönemdeki çoğu hasta tedaviden fayda görüyor. Daha ileri dönemlerde eklem içine bazı enjeksiyonlar yapmaktayız; eklem yüzeylerinin kayganlaştırılması için hyaluronik asit enjeksiyonu uygulaması gibi. Kıkırdağı onardığını düşündüğümüz PRP ve kök hücre tedaviyi de önermekteyiz. 4 ve 5. derece kireçlenmelerde ise protez cerrahi dediğimiz eklem yüzeylerine kaplama işlemini yapmaktayız.
Sabahları yorgun uyanmanızın nedeni bu hastalık olabilir!Günlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Peki, kireçlenme neden olur? Kireçlenme nasıl geçer? Kireçlenme nasıl tedavi edilir? Kireçlenme en çok kimlerde görülür? Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlattı
Kireçlenme ağrısından kurtulmanın yollarıSabah uyandığınızda ağrı hissediyorsanız ve eklemlerinizde sertlik varsa dikkat! Kireçlenme yani tıp dilindeki ismi ile osteoartrit, yarattığı hareket zorluğu ve ağrılar nedeniyle canınızı sıkabilir. Bu hastalıktan kurtulmanın yollarını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak anlattı
Kireçlenmeye çınar yaprağı kürüDr. Ömer Coşkun, çınar yaprağının kireçlenmede son derece etkili bir bitki olduğunu belirterek, “Çınar yaprağı kürü vücudun her bölgesinde oluşan kireçlenmelerin azalmasında büyük fayda sağlıyor” dedi.