Kenger sakızının kilosu dudak uçuklattıSivas ve Malatya çevresinde kenger bitkisinin kök kısmından elde edilen kenger sakızı, kilogram fiyatı geçen yıl 600 lira civarındayken, bu yılki fiyatı bin lirayı buldu. Sakızın toplanmasının güç olması, toplayan kişi sayısının az olması ve kış aylarının kurak geçmesinden dolayı fiyatının bu yıl geçen yıla oranla arttığı ifade ediliyor.Sivas’ta kenger satışı yapan esnaflardan Mustafa Kömsöken ise fiyat artışının bu şekilde devam etmesi durumunda gelecek yıl fiyatının bin 200 lira ile bin 500 lira aralığında olacağını söyledi.“1 sakız 1 ay tüketilebilir” Mustafa Kömseken kenger sakızının bir ay boyunca çiğnenebileceğini ifade ederek, "Kenger sakızı ağırlıkla Sivas ve Malatya bölgesinde toplanıyor. Toplaması, sarma olayının zor olması, dağlık bölgelerde yetişmesi ve toplayanın az olmasından dolayı fiyatı yüksek. Geçen yıl kilogram fiyatı 600 TL civarındayken bu yıl kilogram fiyatı bin liraya kadar çıktı. Diş sağlığı, çene sağlığı ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Yüz felci geçirenlere şifalıdır ve özellikle yüz kırışıklığını önler. Kenger sakızı günlük ortalama yarım saat çiğnendiği zaman 1 ay tüketilebilir" dedi.Tane ile satılıyor Kenger sakızının pahalı olmasından dolayı tane ile satıldığını belirten Kömseken, tane fiyatının ise 2 lira ile 5 lira arasında değiştiğini söyledi. Kömsöken, “Bu sakızın tane fiyatı ise 2 lira, 3 lira ve 5 lira aralığında değişiyor. Kenger sakızındaki bu kadar fiyat artışının nedenlerinden biri ise bu yılın kurak geçmesi ve yağışların olmamasıdır. Kenger sakızının gelecek yıl fiyatı belki bin 200 veya bin 500 lirayı bulabilir” diye konuştu.Uzun yılladır gurbetçi olarak İngiltere’de yaşayan Sivaslı Cahit Çetinbaş ise memleketine her geldiğinde yurt dışındaki arkadaşlarına kenger sakızı götürdüğü
İki çeyrek altın fiyatına bir kilo sakızKenger bitkisinin kök kısmından elde edilen, her derde deva kenger sakızının kilosu 600 TL’den satılıyor.Türkiye'nin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen kenger bitkisinin kök kısmından elde edilen kenger sakızının kilosu altınla yarışıyor. Bir kilosu 600 TL'den satılan kenger sakızının fiyatı yaklaşık 2 çeyrek altın değerinde. Sakızın toplanmasının güç olması ve toplatılacak kişi bulunamayışı nedeniyle fiyatının yüksek olduğu ifade ediliyor.Sivas'da 15 yıldır kenger sakızı satışı yapan Sebahattin Doymuş, "Kenger sakızının üretimi yedinci ayın on beşi gibi, kenger bitkisinin kuruduğu zaman olur. Çok zahmetlidir. Toplanırken; kengerin etrafına bir kanal eşilir. Daha sonra kengerin kökü çıkarılır. Çıkardıktan sonra o kökün başı kesilir ve sütü alınır. Sütü aktıktan sonra iki ila iki buçuk saat sonra süt toplanır. O zaten iki saat sonra katılaşır, sakız haline gelir. Daha sonra elde yıkanır ve makine işleminden geçirilerek çiğnenecek kıvama getirilir" dedi.
Terör onu da vurdu! Kilosu 600 TL'ye ulaştıTürkiye'nin Doğu ve Güneydoğu kırsalında yetişen, her derde deva kenger sakızı terör olaylarından dolayı dağlardan toplanamıyor. Sakızın fiyatı yüzde yüz zamlanarak 600 TL'ye ulaştı.
Terör onu da vurdu! Kilosu 600 TL'ye ulaştıTürkiye'nin Doğu ve Güneydoğu kırsalında yetişen, her derde deva kenger sakızı terör olaylarından dolayı dağlardan toplanamıyor. Sakızın fiyatı yüzde yüz zamlanarak 600 TL'ye ulaştı.
Dişleri beyazlatan kenger sakızıTürkiye’nin birçok bölgesinde yetişen kenger sakızının faydaları hakkında bilgi veren aktar Abdullah Yakar, kenger sakızının dişleri beyazlattığını belirtti.