Kahreden olay! Yavrusu ölü doğan yunus kendini karaya vurdu
Kahreden olay! Yavrusu ölü doğan yunus kendini karaya vurduİzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yavrusu ölü doğan yunus kendini karaya vurdu. Vatandaşların denize girerek engellemeye çalıştığı olayda yunus kurtarılamadı.
11.07.2022Haberler
Adana'da ölü yunus karaya vurdu
Adana'da ölü yunus karaya vurduAdana'nın Yumurtalık ilçesinde ölü yunus karaya vurdu.
26.07.2020Haberler
Görenler gözlerine inanamadı! Sahilde 90 kilo...
Görenler gözlerine inanamadı! Sahilde 90 kilo...Bursa'da sahile vuran 90 kiloluk orkinos balığını görenler gözlerine inanamadı.
11.09.2019Haberler
35 yıldır görülmüyordu! Silivri'de kıyıya vurdu
35 yıldır görülmüyordu! Silivri'de kıyıya vurduNesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağası caretta caretta, ölü olarak Silivri’de kıyıya vurdu. Akdeniz sularında yaşadığı bilinen caretta caretta’nın Marmara’da kıyıya vurması görenleri hayrete düşürdü.
11.09.2019Yaşam
Ölü dev mavi balina Japonya sahillerine vurdu
Ölü dev mavi balina Japonya sahillerine vurduJaponya'da dev bir mavi balina, Kamakura şehri sahillerinde karaya vurdu.10 metre uzunluğundaki mavi balina, geçtiğimiz gün Japonya'nın Kamakura şehri sahillerinde karaya vurmuş olarak bulundu. Uzmanlar, ülkede böyle nadir bulunan bir türün ilk defa görüldüğünü söyledi. Dev mavi balina yavrusunun ölüm nedeni henüz bilinmezken, kalıntıların uzmanlar tarafından incelenmesi için Kamakura sahiline çadırlar kuruldu. Balinanın kalıntıları, incelenmek üzere Shizuoka eyaletindeki bir tesise nakledilecek.Tokyo Ulusal Doğa ve Bilim Müzesi'nden Yuko Tajima, erkek mavi balina yavrusunun bu sene doğduğunu ve boyunun 10 metre 52 santim olduğunu söyledi.Türünün en büyüğü olan mavi balinaların boyları 30 metreye, ağırlıkları ise 170 tona kadar çıkabiliyor. Mavi balinalar on yıllardır süren ticari balina avcılığından sonra Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından tehlike altındaki canlılar arasında sayılıyor. Dünyada sadece 10 bin ila 25 bin arasında mavi balina bulunduğu belirtilirken, iklim değişikliği ve gemilere çarpma tehlikesi balinaları tehdit ediyor.
11.09.2019Haberler
Kıyıya vurdu, böyle incelediler!
Kıyıya vurdu, böyle incelediler! Alınan bilgiye göre, Kapuz Mahallesi Uzunkum mevkisinde sahilde gezen vatandaşlar, ölü bir yunusun sahile vurduğunu fark etti.Vatandaşların durumu yetkililere bildirmesinin ardından sahile gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, yunus üzerinde inceleme yaptı.İncelemelerin ardından, yunus Zonguldak Belediyesi görevlilerince sahilden kaldırıldı.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bu mevsimde yunus ölümlerinin normal olduğunu ve yapılan incelemelerde yunusun üzerinde olağandışı bir duruma rastlanmadığını bildirdi.
11.09.2019Yaşam
Caretta carettalar telef oldu
Caretta carettalar telef olduAYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, farklı zamanlarda kıyıya vurmuş halde bulunan caretta ceratta cinsi 2 deniz kaplumbağasının boğazına takılan oltalar yüzünden telef olduğu anlaşıldı.Kuşadası'nın Davutlar Mahallesi'nde vatandaşlar farklı zamanlarda kıyıya vurmuş halde caretta ceratta cinsi 2 deniz kaplumbağası buldu. Her iki olayda, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Milli Parklar yetkililerine bildirdi. Yetkililer, deniz kaplumbağalarının boğazlarındaki olta yüzünden boğulduğunu belirledi. EKODOST Başkanı Bahattin Sürücü, bir günde 2 caretta caretta'nın boğularak öldüğüne değinerek, Bugün ikinci deniz kaplumbağası vakası oldu. Birisi sabah Güvercin Ada kıyılarındaydı. Bu küçüktü ağzında misina vardı. Olta yutmuş ve ölmüş. Balıkçıların bu tür durumlarda misinayı keserek kaplumbağayı denize bırakmaması gerekiyor. Olta ağzında denizde beslenemediği için ölüyorlar. Bu tür durumlarda balıkçıların yetkilileri arayarak bilgi vermeleri ve yardım istemeleri gerekiyor. Gönüllü veterinerler tarafından onu kurtarma imkanı bulabiliyoruz. İkinci olayda ise kaplumbağanın denizde boğulduğunu düşünüyoruz. Balık ağlarına takılıyor suyun üzerine çıkıp hava alamıyor bu nedenle boğularak ölüyorlar. Zamanında müdahale edildiğinde bunların bir çoğunu kurtarabiliyoruz dedi. Deniz kaplumbağaları, kıyıdan alınarak gömülmek üzere başka bir yere götürüldü.
11.09.2019Yaşam
Sinop'taki yunus ölümlerinin sebepleri araştırılıyor
Sinop'taki yunus ölümlerinin sebepleri araştırılıyorSinop'taki yunus ölümlerinin sebebi yapılacak analiz sonucu belli olacak. Denizlerde avlanma sezonunun son günlerinde, Karadeniz kıyılarında ve Sinop sahillerinde kıyıya vuran yunus ölüleri giderek artıyor. Kıyıya vuran yunusları gören vatandaşlar ekiplere bilgi verdi. Olay yerine sevk edilen ekipler yunusların ölüm sebepleri ve nereden geldiklerini tespit etmek amacıyla ölü yunuslardan doku örneği alıyor."Deniz memelileri bizimle aynı besin kaynakları için rekabet ediyorlar" Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma görevlisi Uğur Özsandıkçı yaptığı açıklamada, ”Yunus ölümlerinin bilinen sebepleri var. Doğal ölümler de olabilir. Hastalıklara bağlı ölümler de olabilir. Balıkçı ağlarında istenmeyen ölümler de gerçekleşiyor. Bu tarz ölümler var. Balıkçılık devam ettiği sürece balıkçılığa bağlı ölümler devam eder. Çünkü deniz memelileri bizimle aynı besin kaynakları için rekabet ediyorlar. Dolayısıyla da aynı ortamda buluşunca bir etkileşim oluyor. Bu etkileşim sonucunda da deniz memelilerinin ölümü ya da balıkçı ağlarının zarar görmesi olabiliyor. Buradaki yunuslar neden ölmüş dersen bunların analizleri yapılması lazım. Üzerlerindeki izlere bakmak lazım. Ağ izleri var mı ya da kurşun izleri var mı? Vurma da olabilir. Tüfekle yarama olayları da var. Öldürme olayları da var. Ben şimdi burada sadece yaşını belirlemek için dişi örneği alıyoruz. Genetik bir farklılık olup olmadığını anlamak için doku örneği alıyoruz. Genetik örnek alıyoruz. Eğer üzerinde şüphelendiğimiz bir hastalık ibaresi varsa bir yara bere viral hastalık ya da parazit patolojik bir durum gözlemlediysek onun içinde içini açıp mide örneği alabiliriz. Karaciğer örneği. Kalp örneği gibi doku örnekleri alıyoruz. Örnekleri, Türk Deniz Araştırma Vakfı'na yolluyoruz. Kimisini kendimiz inceliyoruz. Kimisini Türk Deniz Araştırma Vakfı'na yolluyoruz" dedi.Sinop'ta hafta sonu kıyıya 10'larca yunus ölüsü vurmuştu.
11.09.2019Yaşam
Sahilde feci görüntüler! 150 balina kıyıya vurdu
Sahilde feci görüntüler! 150 balina kıyıya vurduAvustralya'da yaklaşık 150 balina kıyıya vurdu. Kıtanın en batı ucunda yer alan Hamelin Körfezi'nde sahile vuran dev balinaları, bir balıkçı fark etti.Batı Avustralya yetkilileri balinaların yarıya yakınının ölü olduğunu bildiriyor.Kurtarma ekipleri, hayata tutunmaya çalışan balinaları okyanusa döndürmek için yoğun çaba sarfediyor.Sahilde aynı zamanda köpek balığı alarmı verildi. Yetkililer, bölgede yaşayanlardan kıyıdan uzak durmalarını istiyor.Kısa yüzgeçli kara balina topluluğunun karaya vuran en büyük gruplardan biri olduğu belirtiliyor.Boyları beş metreyi bulan kara balinalar, çoğunlukla tropikal sularda yaşıyor.Batı Avustralya'da 1996 yılında uzun yüzgeçli 320 kadar balina kıyıya vurmuştu.
11.09.2019Haberler
Karaya vuran balinayı tekneyle çekmeye çalıştılar
Karaya vuran balinayı tekneyle çekmeye çalıştılarKaraya vuran balinayı tekneyle çekmeye çalıştılar
11.09.2019Yaşam
KKTC'de dev yunus balığı karaya vurdu
KKTC'de dev yunus balığı karaya vurduÇatalköy bölgesinde faaliyet gösteren bir balık restoranının kıyı şeridine ölmüş vaziyette 4 metre uzunlukta 3 ton ağırlığında bir yunus balığı karaya vurdu. Restoran çalışanları dev yunusun görüntülerini kameraya kaydedip yetkililere haber verdi. Neden öldüğü henüz belirlenemeyen balığın, sahile ölü olarak vurduğu belirtildi. Yunus balığı, Çatalköy Belediyesi ekipleri tarafından denizden kepçe ile alınarak toprağa gömüldü.
11.09.2019Yaşam
Kıyıya vuran balinalar hakkında korkutan iddia
Kıyıya vuran balinalar hakkında korkutan iddiaYeni Zelanda'da cuma günü kıyıya vurarak mahsur kalan 400 balinanın ardından dün de 240 balina sığ sulara ve kumlara takıldı. Önceki gün 100 kadar balinayı tekrar yüzdürmeyi başaran doğal yaşamı koruma gönüllüleri dün de yoğun çabalarını sürdürdü. Altın Körfez'deki (Golden Bay) sığ bir bölgeye daha fazla balina gelmemesi için insan zinciri oluşturan gönüllüler 200 kadar balinanın hayatını da böylelikle kurtarmış oldu. Ancak tüm çabalara rağmen ilk gün 300'den fazla balinanın kurtarılamadığı ikinci gün de birçok balinanın ya can çekişerek öldüğü ya da gönüllüler tarafından acılarına son verilmek amacıyla öldürüldüğü öğrenildi. 'BÖYLESİNİ GÖRMEDİK' Balinaların neden 5 kilometre uzunluğundaki sahile doğru kaçtıkları ise merak konusu oldu. Kimi gönüllüler "Bu çok sıradışı bir olay. Şimdiye kadar böylesini görmedik" derken, gazete haberlerine gelen yorumlarda ve sosyal medyada balinaların depremden kaçtığı teorisi rağbet görüyor. Kimi kullanıcılara göre ise balinaların sürü halinde karaya vurması deprem habercisi.
11.09.2019Haberler
Sahilden hamsi topladılar
Sahilden hamsi topladılarKocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde Babalı sahilinde kar suyunun denize ulaşmasıyla hamsiler karaya vurdu. Vatandaşlar şoka giren balıkları topladı.Kandıra Babalı Harmankaya mevkiinde sahile hamsiler vurdu. Sahile gelen vatandaşlar şaşkınlık yaşarken, ilk önce balıkların zehirlenerek ölmüş olabileceğini düşündü. Balıkların hala canlı olduğunu, sahilin sığ kısımlarında yüzdükleri görülünce balıkların şoka girdikleri anlaşıldı. Kar suyunun denize inmesiyle balıklar şoka girdi. Küçük boydaki hamsiler sahile vururken, vatandaşlar balıkları topladı. 1987 yılında da aynı olayın yaşandığını belirten vatandaşlar, kar suyunun denize inmesiyle balığın vurgun yediğini söyledi.Kandıra sahillerine balıklar vurmaya devam ederken, sahile gelen vatandaşlar suyun yüzüne ve sahile vuran hamsi ve istavritleri topladı. Babalı sahilinde kayalıkların üzerine çıkan vatandaşlar kepçe ile su yüzeyindeki balıkları toplayarak poşetlere doldurdu.
11.09.2019Yaşam
Didim açıklarında 100 kiloluk orkinoslar kıyıya vurdu
Didim açıklarında 100 kiloluk orkinoslar kıyıya vurduAydın'ın Didim ilçesinde, denize girmeye çalışan vatandaşlar kıyıya vurmuş orkinoslarla karşılaştı. Her bir yaklaşık 100 kilo ağırlığındaki ölü orkinosların kıyıya ne zaman ve nasıl vurduğu anlaşılmazken, meraklı vatandaşlar orkinosları meraklı bakışlar altında izlediler.Didim’de 1. Koy olarak adlandırılan halk plajının kayalık bölgesinde kıyıya vurmuş halde her biri 100 kilogramlık ölü Orkinoslar denize giren vatandaşlar tarafından bulundu. Yaklaşık 100 kg’lık Orkinosların daha önceden öldüğü ve derilerinin parçalandığı ve kokmaya başladığı öğrenilirken denizlerin devasa hayvanlarından olan Orkinosların Didim sularına nasıl geldiği de merak edildi. Serinlemek için denize giren vatandaşlar orkinosları yakından görüp incelerken bazı vatandaşlar da meraklı gözlerle olan biteni anlamaya çalıştı.Kimi vatandaşlar ise kıyıya vurmuş halde 2 orkinosun dışında 4 tane daha olduğunu 2’sinin açıkta olduğunu ileri sürüp, Orkinosların kim yada kimler tarafından avlanıp denize bırakıldığı sorusuna yanıt aradı. Kıyıdaki Orkinosların yanı sıra Didim açıklarındaki ölü halde iki orkinosta kameralara yansıdı. Kıyıya vuran orkinosların denizden kaldırılması için Didim Belediyesi ekipleri ile İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerine haber verilirken, balıkların ekiplerce kaldırıldığı öğrenildi.
11.09.2019Yaşam
Gagalı balina leşi Antalya'da karaya vurdu
Gagalı balina leşi Antalya'da karaya vurduAntalya’da, Akdeniz'de ender görülen bir gagalı balina leşi karaya vurdu. Balina ön otopsi işlemlerinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi’nde kullanılmak üzere toprağa gömüldü. Balina leşi 2 yıl toprak altında kalacak. Antalya’nın Gazipaşa İlçesi Yakacık sahiline vuran dev balinayı gören vatandaşlar durumu Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdi. Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi Birim Sorumlusu Elif Özgür Özbek ve ekibi kısa sürede balinanın bulunduğu sahile ulaştı. Özbek, yaptığı ön incelemede balinanın Akdeniz’de ender olarak görülen gagalı balina olduğunu belirledi. Ender görülen türün Deniz Biyoloji Müzesi’nde değerlendirmesini amaçlayan Özbek, balinanın vinç yardımıyla bir kamyona yüklenmesini sağladı. Yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığındaki gagalı balina için Kepez İlçesi Varsak Karşıyaka Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir alanına çukur kazıldı ve hazırlıklar yapıldı. Yaklaşık 4 saatlik yolcuğunun ardından balina, iskeletinin müzede sergilenmesi için 2 yıl toprak altında kalacağı yere getirildi. Nekropsi öncesi morfolojik ölçümleri tamamlanan ve dokuları ileri derecede bozulduğu için sadece sağlam dokularından örnekler alınabilen balina, daha sonra kemiklerinin müze materyali haline getirilmesi için toprağa gömüldü.Özbek, yatığı ön incelemede deniz memelisinin yetişkin bir erkek gagalı balina ve 1 ton ağırlığında olduğu belirledi. Gagalı balina otopsi işlemlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyoloji Müzesi’nde sergilenebilmek amacıyla gömüldü.
11.09.2019Haberler
'Ölü balina her an patlayabilir'
'Ölü balina her an patlayabilir'Kanada'da yoğun buzlanma nedeniyle öldüğü tahmin edilen birkaç mavi balinadan birisinin bedeni karaya vurdu. Çürümenin etkisiyle ortaya çıkan metan gazları nedeniyle balinanın vücudunun bir balon gibi şiştiği ve her an patlayabileceği belirtiliyor.