Kalay Nedir, Nerelerde Kullanılır? Kalayın Kullanım Alanları Nelerdir?Kalay kelimesi herkes tarafından bilinen ve kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir kelime olarak bilinmekte olan kalay kelimesi, anlamını bilmeyen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Kalay nedir, nerelerde kullanılır? Kalayın kullanım alanları nelerdir? Kalay kelimesinin ne anlama geldiğini ve nerelerde kullanıldığını detayları ile derledik.
Kalay Nasıl Yapılır? Kalay Nasıl Elde Edilir, Ne İle Karıştırılır?Günümüzde kalay yapımı son derece merak konusudur. Pek çok sayıda kişinin ilgisinin olması sebebi ile kalay nasıl yapılır? Kalay nasıl elde edilir? Kalay ne ile karıştırılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kayseri'de kalaycı ustası, baba mesleğini yaşatmaya çalışıyorKayseri'nin Develi ilçesinde Enver Türkmen (77), babasından öğrendiği kalaycılık mesleğini ilerleyen yaşına rağmen yaşatmaya çalışıyor. Türkmen, "Develi'de 1979 yılında 36 usta bu işi yapıyordu. Şimdi sadece 2 usta kaldık. Maalesef bizden sonra bu işi yapacak usta bulunmuyor" dedi.
Türkiye'de bu işi yapan tek kadın! Hem usta hem patron...Bakırın ana yurtlarından olan Diyarbakır’da, Rojda Akar isimli kadın kendine dert edindiği bakırcılık ustalığı için 17 yaşında girdiği atölyede zorlu aşamalarla 7 yıl sonra Diyarbakır’ın tek bakır ustası, Türkiye’nin de tek kalaycı kadın ustası olarak çıktı.
110 yıllık baba mesleği kalaycılığı yaşatıyorTokat'ın Zile ilçesinde, tarihi uzun çarşıda kalaycılık yapan Faruk Burtaçgiray (74), 7 yaşında başladığı baba mesleğini devam ettiriyor. Faruk Burtaçgiray, plastik ve alüminyum kullanımı ile mesleklerinin kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Ayda 15 bin lira kazanıyor! Tek o kaldı...Geçmişte bir hayli popüler olan kalaycılık mesleğini Adana’da tek başına sürdüren Hulusi Deveci, günlük 150 lira yevmiye ile çalıştıracak işçi bulamadığını söyledi. Deveci, “51 senedir bu işi yapıyorum. Kışın ayda 6-7 bin yazın ise 15 bin lira civarı kazanıyorum. Kazancı iyi ama şimdi ki gençler elim yüzüm kara olur ben bu işi yapmam diyor” dedi.
50 yıldır yapıyor! Günde 9 saat...50 yıldır bakır kalaylayan Hacı Ateş (58), yaz aylarında 60 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen işini severek yapıyor. Ancak Ateş, mesleği devam ettirecek çırak bulamamaktan dertli.
Son demini yaşıyor!Bakır eşyaların yerini alüminyumun almasıyla birlikte Sungurlu'da kalaycılık mesleği son demini yaşıyor. 1960'lı yıllarda 50-60 civarında kalaycı bulunan İlçede şu anda son usta mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Son demini yaşıyor!Bakır eşyaların yerini alüminyumun almasıyla birlikte Sungurlu'da kalaycılık mesleği son demini yaşıyor. 1960'lı yıllarda 50-60 civarında kalaycı bulunan İlçede şu anda son usta mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Kalaycılıkla geçen yarım asır...Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden kalaycılığın İzmit'teki son temsilcisi İlyas Baykal, 12 yaşında başladığı mesleğini yaşatmaya çalışıyor.