Osmanlı hat ekolü bir sergide buluşuyor
Osmanlı hat ekolü bir sergide buluşuyorFatih Sultan Mehmed ve II. Bayezid döneminin büyük hattatı, sayısız talebe yetiştiren ve yaklaşımıyla “Osmanlı hat” ekolünü oluşturan Şeyh Hamdullah Efendi, vefatının 500. yılında Sabancı Müzesi ve Kubbealtı Vakfı tarafından hazırlanan kapsamlı sergilerle anılıyor.
11.12.2020Kültür Sanat
Hat Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hat Sanatının Tarihçesi
Hat Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hat Sanatının TarihçesiHat, özellikle Arap harflerini kullanarak yazıyı daha şekilli ve güzel hale getirme yöntemidir. Hat ile yapılan desenli ve güzel yazılar özellikle Osmanlı döneminde başlamış olup günümüze kadar ulaşmıştır. İşte hat sanatı ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
27.03.2020Kültür Sanat
Hat sanatını swarovski taşlarla süsledi
Hat sanatını swarovski taşlarla süslediMuğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan Hattat İsmail Ergün’ün 14 bin swarovski taş kullanarak 6 buçuk ayda bitirdiği sanat eseri için müzeler sıraya girdi. Hattan İbrahim efendinin 17 yıl boyunca öğrencisi olan ve icazet alarak 13 yıldır hattat ustası olan İsmail Ergün Hat sanatını 14 bin değerli taşla süsleyerek semazenle birleştirdi. Aynı zamanda Devlet sanatçısı olan Ergün, dünyada eşi benzeri olmayan ‘hat semazen’ adını verdiği eserini 14 bin değerli taşla ile süsledi. Hat sanatına farklı bir boyut kazandıran Ergün yaptığı hat semazen eserinin içerisine ise Arapça harflerle Mevlana’nın sözü olan ‘ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol’ sözünü işledi. 6 buçuk ay boyunca gece gündüz demeden çalışan hattat ustası Ergün, eserinin üzerine 14 bin değerli taşı teker teker yerleştirdi. Dünyanın birçok ülkesinde sergilenen eser, Belçika, Almanya, Londra, Amerika ve Hollanda da katıldığı fuarlardan da 6 ödül aldı. Göz kamaştıran eser yurt içi ve yurt dışında 60’a yakın sergi ve fuara da görücüye çıktı. 4 yıldır sergilerde boy gösteren eseri müzeler ve hat sanatına gönül veren insanlar satın almak için sıraya girdi. Eserin sahibi İsmail Ergün ise 100 bin lira değerindeki eserinin doğru ellere geçmesinin önemli olduğunu nasip olan yere ulaşacağına inandığını söyledi. Dünyada eşi benzeri yok Eserini 14 bin swarovski taştan yaptığını ifade eden İsmail Ergün “Bu eseri 4 sene önce yaptım. 6 buçuk ay sürdü eserimi yapmak. Böyle bir çalışma hat camiasında taşla veya farklı bir obje ile çalışma yok. Dünyada bir eşi daha yok bu eserin. Üzerinde 14 bin değerli swarovski taş var. Çok emek isteyen bir işti. Çok severek ve gayretle yaptım bu eseri. Birçok sergiye katıldı eserim 4 yıl içerisinde. Eserim 4 ülkeden ödül aldı. Yurt dışında da birçok yerde sergilendi. Çokta güzel övgüler aldı eserimiz. Gururla sunduğumuz bir eser. Eserimin adı “hat semazen” içerisinde “ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol” Arapça yazısı var. Nadide bir eser, gururla sunuy
11.09.2019Haberler
Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'
Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'Bursa'da, 7 yıl bir fabrikada çalıştıktan sonra baba mesleği marangozluğa başlayan 37 yaşındaki Özgür Ulus, kaybolmaya yüz tutan bazı meslek ve sanat dalları için ahşap malzeme sağlıyor.
17.06.2017Ekonomi
Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'
Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'Bursa'da, 7 yıl bir fabrikada çalıştıktan sonra baba mesleği marangozluğa başlayan 37 yaşındaki Özgür Ulus, kaybolmaya yüz tutan bazı meslek ve sanat dalları için ahşap malzeme sağlıyor.
17.06.2017Ekonomi