Hediye fidanla başladı! Guava üretimini 1500 ağaçla sürdürüyorMersin’in Silifke ilçesinde 5 yıl önce öğretmen arkadaşının hediye ettiği fidanla, Güney Amerika’ya özgü guava üretimine başlayan emekli ziraat mühendisi Mustafa Levent (70), şimdilerde bin 500 ağaçla Türkiye'nin dört bir yanına guava satıyor. Vitamin yönünden zengin olan ve narenciye ürünlerinden daha çok C vitamini bulunduran guava meyvesini kilosu 5 TL'ye sattığını belirten Levent, aynı ürünün İstanbul'da marketlerde 40-50 TL'ye satıldığını kaydetti.
Türkiye’nin ilk guava üreticisiMersin'de 5 yıl önce anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan 5 guava fidanı diken ziraat mühendisi, şimdi 10 ton guava üretiyor.Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına Mersin’in Silifke ilçesinde başlandı. 5 yıl önce 5 fidan diken Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, şimdi bin fidanla yılda 10 ton guava üreterek Türkiye’nin ilk guava üreticisi oldu. Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke’de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun olduğunu söyledi. Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti. Guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.
Guava nedir? Guava meyvesi nasıl tüketilir?Guava meyvesi nedir, nasıl yenilir? Mersin'de 5 yıl önce anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan 5 guava fidanı diken ziraat mühendisi, şimdi 10 ton guava üretiyor. Peki Guava meyvesinin faydaları nelerdir?
Güney Amerika meyvesi Guava Mersin'de de yetiştiriliyorAnavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke ilçesinde üretilmeye başlayan guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtiliyor. Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 5 yıl önce deneme amaçlı birkaç tane guava fidanı diktiğini söyledi. Bu aşamada Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden de destek aldığını bildiren Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.Özel müşterileri var Guavanın çok kaliteli güzel bir meyve olduğunu belirten Mustafa Levent, “Guava lezzetli olup, dalından koparıldığında hemen yenilebilinecek özellikte bir meyvedir. Guavanın özellikle erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri ve triod kanserinin tedavisine karşı bir numaralı yardımcı meyve olduğu söyleniyor. Meyveyi yiyenler kendi ifadelerinde kanser tedavisine iyi geldiğini söylemektedirler. Bunun yanında çok hoş bir aroması var. Yurt dışında çok tanınan bir meyvedir. Arap ülkeleri çok iyi biliyor. Katar Büyükelçiliğine sürekli gönderiyoruz. Lüks otellerden talep alıyoruz. Ayrıca pastaneler de dondurma ve pasta yapımında kullanıyor. Guavanın yaprağı ise tansiyon ve şekeri düşürüyor” dedi.Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat döneminin Ekim sonuna kadar süreceğini ifade eden Levent, “Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim” dedi.
Kansere karşı yerli üretim guavaAnavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke elçesinde üretilmeye başlayan guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtiliyor.
Kansere karşı yerli üretim guavaAnavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke elçesinde üretilmeye başlayan guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtiliyor.
%100 Haber!%100 Haber!Alternatif gündeme hızlı bakış...Hazırlayan: Handan Koltuk Altın düşüşte!Ortaokul öğrencisinin şok eden intiharıSel sularına kapılan kadının cesedi bulunduAvcılar istasyonu kapatılıyorKanser hastalarına umut olduFacebook profil fotoğrafını kaldırdı” IŞİD 16 köyü ele geçirdi'Duvarı delip genç kadına tecavüze kalkıştıUzaydaki değişiklik esnafın işine yaradıWhatsapp'tan bir yenilik daha