Türkiye'nin en eşsiz koleksiyonunun sahibi! Bozcuk çıkınca sıfırdan kendi ürettiBursa'da yaşayan Emin Altınsoy, emekli olduktan sonra küçük yaşlardan bu yana biriktirdiği plakları dinleyebilmek için bir gramofon satın aldı. Aldığı gramofonun çalışmamasıyla tamir edebildiğini fark eden Altınsoy, yurt dışından aldığı gramofon parçalarıyla özel tasarım gramofonlar üretti. Türkiye'nin en eşsiz koleksiyonlarından birine sahip olan Altınsoy, unutulmaya yüz tutmuş eserleri gelecek nesillere aktarmak istediğini kaydetti.
1940’lı yıllarda Amerikan ordusunun kullandığı tel ses kayıt cihazı Ankaralı koleksiyoncudaGramofon ve plak koleksiyoncusu Raif Kara, 165 gramofon ve yaklaşık 6 binin üzerindeki taş plak koleksiyonu ile tarihe ışık tutuyor. Kara'nın koleksiyonunun en değerli parçasını ise 1940’lı yıllarda Amerikan ordusunun kullandığı saç telinden ince çelik tel kaydedici oluşturuyor.
Gramofon Nedir, Özellikleri Nelerdir? Gramofon Nasıl Kullanılır?Müzik dinlemeye yarayan aletler arasında bulunan gramofon pek çok insan için vazgeçilmezdir. Bu nedenle eski eşyaları seven kişilerin evlerinin bir köşesinde mutlaka gramofon bulunur. Sizler için gramofon nedir, özellikleri nelerdir, gramofon nasıl kullanılır detayları ile derledik.
"Gramofon Baba" olarak bilinen Mehmet Özetekin yaşamını yitirdiTürkiye'nin gramofon baba olarak tanıdığı, yıllardır gramofonlara yaşam veren Mehmet Öztekin akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 75 yaşındaki Öztekin, ailesi, dostları, çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Mehmet Öztekin'in kızı Didem Köksal, . "Gramofonculuğu diğer kuşaklara geçmedi. Tek olarak onda kaldı. Babamda bitti. Çok özleyeceğiz" diye konuştu.
Su ile çalışan gramofon yaptıErzurum’un Uzundere ilçesinde yaşayan ilköğretim okulu mezunu Mustafa Karasungur, su ile çalışan gramofon yaptı. Erzurum’un Uzundere ilçesinde ikamet eden ve elektronik tamircisi olarak çalışan Mustafa Karasungur, çocukluktan beri düşündüğü su ile çalışan gramofon yaptı. Uzmanlarla iletişime geçtiğini ve çok derin bir araştırma yaptığını söyleyen Karasungur, dünyada böyle bir aletin olmadığını öne sürdü. En çok bilim teknoloji ve araştırma üzerine merakı olduğunu ifade eden Mustafa Karasungur, “Elektronik işlerle uğraşıyorum ve bu tür işlere merakım var. Son yaptığım icat 1970’lerde enerji olmadığından dolayı nasıl bir müzik aleti yaparım diye düşündüm. O zaman çocuktum tabi. Bu şekilde yaptım. Sonradan bunu araştırdım Dünya genelinde var mı diye. Uzman kişilerle irtibata geçtim ve böyle birşeyin olmadığını gördüm” diye konuştu. Çocukluk hayalinden vazgeçmeyerek icadını yaptığını belirten Karasungur, “İcadım bir yerde basit ama bir noktada popüler oldu. Gramofon, ufacık bir su ile alttaki çarkı döndürerek üstteki plaka hareket veriyor. Oradaki iğnenin titreşiminin boş bir pet şişeye yansıtarak sesi yükseltiyor ve doğal olarak müzik dinliyorsun. Geçmişteki olan eserleri geçmişteki olan plakları tekrar canlandırmak için bunu yaptım. Daha önce de farklı şeyler yapmıştık enerji üzerine sonsuz enerji üzerine bulduk ama bizim ülkemizde bu gibi şeylere meyil olmadığından dolayı kaldı. Cihazımızı ülkemizde restoranlara birçok iş yerlerine doğal bir müzik aleti olarak yapılmasını düşünüyorum” dedi.