İnsansız yangın gözetleme kulesi Kahramanmaraş’a kurulduKahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangınlara zamanında müdahale için belli noktalara 3 tane insansız gözetleme kulesi kurdu. Ayrıca Adana bölgesinden kalkan bir İHA günlük Mersin, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş bölgesinde uçarak ormanları gözetliyor.
İnsansız yangın gözetleme kulesi Kahramanmaraş’a kurulduKahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangınlara zamanında müdahale için belli noktalara 3 tane insansız gözetleme kulesi kurdu. Ayrıca Adana bölgesinden kalkan bir İHA günlük Mersin, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş bölgesinde uçarak ormanları gözetliyor.
Gözetleme kulelerinde ailece yangın nöbetiBURSA'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait yangın gözetleme kulelerinde çiftler görev yapıyor. Aynı kulede vardiyalı olarak gözcülük yapan çiftlere çocukları da destek oluyor.
110 bin hektar 38 yıldır ona emanet...Manisa Salihli'de yangın gözetleme kulesinde 38 yıldır çalışan, 2 çocuk annesi Nurten Güler (54), bir elinde telsiz bir elinde dürbün ile görev yapıyor. Orman Gözetleme Kulesi'ni ziyaret eden Salihli Orman İşletme Müdürü Ahmet Aydın, sorumluluk sahalarında ilçenin yanı sıra Kula, Alaşehir ve Sarıgöl'ün de yer aldığını söyledi.
Askeri gözetleme kulesinde Herakles’in Keole kabartması bulunduAdıyaman’da yaklaşık 2 ay önce ormanlık alanda ihbar üzerine bulunan Roma Dönemine ait 2 katlı askeri gözetleme Kulesinin giriş kapısının üzerinde Yunan Mitolojisine göre yarı tanrı olan Herakles’in Keolesi (sopası) tespit edildi.Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Fırat Nehri’ne hakim bir tepede yaklaşık 2 ay önce köylülerin ihbarı üzerine bulunan Roma Dönemine ait askeri gözetleme kulesinin ilginç özellikleri ortaya çıktı. Her geçen gün yeni tarihi eserlerin ortaya çıktı Adıyaman’da, ortaya çıkan bu eserlerinde farklı özellikleri göze çarpıyor.Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, askeri kulenin ilk bulunmasından sonra yapılan ikinci incelemede 10 metre yüksekliğindeki askeri kulenin 2 katlı olduğunu ve kapı üzerinde kılıca benzetilen kabartmanın Yunan Mitolojisinde Herakles, Roma Mitolojisinde Herkül olarak bilinen yarı tanrının sopası olduğunu söyledi.
Kardak Kayalıkları'nı izleyecek kule inşası devam ediyorMuğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesine 1,5 mil uzaklıkta bulunan Çavuş Adası'na kurulacak olan gözetleme kulesi için çalışmalar son sürat devam ediyor. Kardak kayalıklarına 2 mil, Bodrum’a ise 1,5 mil uzaklıkta olan Çavuş Adası'nda çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta deniz araçlarıyla getirilen iş makineleri tarafından adada yol yapım çalışmalarına başlandı. 24 saat boyunca Kardak kayalıklarını izleyecek olan gözetleme kulesiyle, yasa dışı geçişlerin de önüne geçmesi planlanıyor.Kardak kayalıklarında sessizlik hakim Çavuş Adası'nda kule çalışmaları devam ederken, Kardak kayalıklarında ise sessizlik hakim. Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir hücum botu ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 1 sahil güvenlik botu ise bölgede devriye atmaya devam ediyor. Yaklaşık 1 aydır bölgeden ayrılmayan ekipler Kardak kayalıklarında kuş uçurtmuyor. Gece gündüz 24 saat nöbet tutan ekipler yasa dışı geçişlerinde önüne geçiyor.Öte yandan Yunan sahil güvenliğin ise 3 gündür bölgeye uğramadığı öğrenildi.
Sümela Manastırı'nın bir bilinmeyeni daha ortaya çıktıTrabzon’un Maçka ilçesinde yaklaşık bin 600 yıllık tarihe sahip Sümela Manastırı’nda bu zamana kadar az sayıda kişi tarafından bilinen “Gözetleme Şapeli” ilk kez görüntülendi. Altındere Vadisi'nde Karadağ’ın yamacında bir mağaranın önüne inşa edilen ve yüzyıllarca rahiplerin eğitim gördüğü manastır olarak kullanılan ve 1924 yılından sonra ören yeri olarak kullanılmaya başlanılan Sümela Manastırı’nın gizemi her geçen gün daha da açığa çıkıyor.Geçtiğimiz günlerde manastırın kuzey çatısının üst sağ yamacında bulunan ‘cennet ve cehennem, ölüm ve yaşam’ tasviri taşıyan fresklerin yer aldığı şapelin ardından şimdi de manastıra gelecek saldırılar için bir ileri karakol görevi yapan ‘Gözetleme Şapeli’ ortaya çıktı. Giriş kapısını net olarak gözetleyebilen, simetrik olarak Aziz Barbara şapelinin tam karşısına konumlandırılan şapele merdivensiz ulaşım sağlanamıyor. Zeminden 4 metre yükseklikte inşa edilen yapının bir bölümü yıkılırken, şapelin bir şahin yuvası niteliğinde olduğu belirtiliyor. Antik yolların da güvenliğini sağlamak için kurulduğu düşünülen şapel çam ve defne ağaçlarının arasında saklanmış olması rağmen diğer şapeller gibi geçmişte definecilerin hışmına uğramaktan kurtulamadığı gözlendi.'Gözetleme Şapeli' ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Köse, Sümela Manastırı'nın Komnenoslar'ın ileri karakolu olduğunu belirterek manastırın etrafında ve ormanlığın içerisinde halen daha bazı yapılara rastlandığını söyledi. Köse, “Hemen manastırın karşısında köprünün ayağında yerini tarif etmek istemiyoruz definecilere yol göstermek için ama küçük bir şapel daha var. Kayaların içerisinde şapelde eski freskler bulunuyor. 8. ve 9. yıllara ait olabilir. Haberleşme sisteminin bir parçasıdır. Zikzaklı bir şekilde vadi boyunca haberleşme sistemi Livera köyündeki gözetleme kulesine kadar birbirleriyle haberleş
Suriye sınırına 25 metrelik gözetleme kuleleriKilis'te, Suriye sınırına yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla 5 katlı ve 25 metre yüksekliğinde gözetleme kuleleri inşa ediliyor.Sınır hattında bulanan 8 metre yüksekliğindeki gözetleme kulelerine ek olarak yeni kulelerin inşa edilmesine başlanıldı. Suriye'den yasadışı geçişlerin önlenmesi amacıyla 25 metre yüksekliğinde ve 5 katlı inşa edilecek kulelerin akıllı silahlar ve otomatik anons sistemleriyle donatılacağı belirtildi. İş makineleri tarafından malzemelerin taşındığı sınır hattında görülen ve sayıları açıklanmayan kulelerde görev yapacak askerler için mutfak, yatakhane ve lavabo gibi bölümlerinde bulunduğu kaydedildi.