Düzce depremi sonrası korkutan gerçek! Deprem, Gölyaka ile Düzce'yi 20 santim uzaklaştırdıDüzce'de geçen 23 Kasım'da 6 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Düzce merkezi ile Gölyaka'nın 20 santimetre kadar birbirinden uzaklaştığı ortaya çıktı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü'nün SAR uydu görüntüleriyle ortaya çıkardığı gerçekte Düzce merkez ile Gölyaka arasındaki bölümde 4 santimetreye kadar yükselme olduğu net bir şekilde verilerle ortaya konuldu.
Avrupa'nın en iyi 30 kasabasından biri Türkiye'deJapon Seyahat Acentalar Birliği (JATA) Avrupa'nın en güzel 30 kasabasını belirlediği bir liste açıkladı. Avrupa'nın dört bir yanındaki farklı coğrafyalardan ülkelerin kasabalarının yer aldığı listede Türkiye'den de dikkat çeken bir rota yer alıyor. İşte JATA'ya göre Avrupa'nın en iyi 30 kasabası.
Gölyazı hafta sonu ziyaretçi akınına uğradıBursa'da güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar, Gölyazı Mahallesinde tekne turu yaparak, çınar ağacının altında oturarak ve leylekleri izleyerek hafta sonunu geçirdi.
Türkiye'den o göl listede! 'Küçük Venedik' yenilendiTürkiye'de Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR) kapsamındaki 14 gölden biri olan ve 2001 yılından itibaren Uluslararası Yaşayan Göller Ağı'na dahil olan Uluabat Gölü'ne kıyı Gölyazı Mahallesi, yenilenen çehresiyle misafirlerini bekliyor.
Türkiye'nin 'Küçük Venedik'iAvrupa'nın en güzel kasabaları arasında gösterilen Bursa Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı köyü, bayram tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. 'Küçük Venedik' olarak da bilinen 2 bin 600 yıllık Gölyazı köyünü bayram tatilinin 7 gününde yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı misafir ziyaret etti. Ziyaretçiler, balıkçı tekneleriyle gezip gölün keyfini çıkartırken, köyün maskotu haline gelen leylekleri fotoğrafladı.
Bir köy böyle değiştiBursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı’da balıkçı kadınlar artık turizme hizmet ediyor. Kadın balıkçılar, eskiden bazen kendi başlarına, bazen de eşleri ile birlikte göle açılarak rızıklarını arıyordu. Kürek çekmek de onların işiydi, ağ atmak da. Son yıllarda kirlilik yüzünden Uluabat Gölü’nün balıkları hızla azalınca, birçok belgesele konu olan balıkçı kadınlar sektör değiştirmek zorunda kaldı. Her evin kapısının göle açıldığı köyde artık kadınlar balıkçılıktan çok tekneleriyle gelen turistleri gezdiriyor.
Su seviyesi yükseldi, sandallar yollara çıktıDünyanın en güzel köyleri arasında gösterilen Uluabat Gölü kenarındaki Gölyazı Mahallesi’nde su seviyesinin yüksek olması ilginç görüntülere sahne oldu. Balıkçılıkla geçinen köy sakinleri, sandallarını artık iskelelere değil, araçların ve vatandaşların gezdiği sokaklara çekiyor. Marmara’nın en büyük gölleri arasında bulunan Ulubat Gölü’nün su seviyesi çevre barajlardan da gelen su ile birlikte yükseldi. Uluabat Gölü kıyısında küçük bir yarımadada kurulan ve tarihi Roma dönemine kadar uzanan Gölyazı Mahalle sakinleri, su seviyesinin yükselmesiyle kayıklarını sokak aralarına çekiyor. Yükselen göl seviyesiyle birlikte yarımada üzerine kurulu olan mahallenin çevresindeki araçların ve yayaların kullandığı yollar tamamen sular altında kaldı. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla suların yavaş yavaş çekileceğini belirten Ahmet Başak, “Her sene bunu yaşıyoruz. Biz artık alıştık. Gezi için gelen vatandaşlar ise şaşırıyor. Havaların ısınmasıyla göl suyu çekilecek daha sonra yolları araçlar ve vatandaşlar rahatlıkla kullanabilecek” dedi.
Havalar ısındı! Herkes oraya akın ediyor...Avrupa'nın en güzel kasabaları arasında gösterilen Bursa'daki Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı'da, havaların ısınmasıyla ziyaretçi yoğunluğu başladı. Çatılarında bazı yabani kuşların, leyleklerin görüldüğü, gölde yakalanan taze balıkların satışının yapıldığı Gölyazı'da çok sayıda balıkçı da kayığıyla turistlere gezinti yaptırıyor.
Havalar ısındı! Herkes oraya akın ediyor...Avrupa'nın en güzel kasabaları arasında gösterilen Bursa'daki Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı'da, havaların ısınmasıyla ziyaretçi yoğunluğu başladı. Çatılarında bazı yabani kuşların, leyleklerin görüldüğü, gölde yakalanan taze balıkların satışının yapıldığı Gölyazı'da çok sayıda balıkçı da kayığıyla turistlere gezinti yaptırıyor.
Kayıkları traktör gibi kullanıyorlarBursa'nın balıkçı kadınlarıyla meşhur beldesi Gölyazı'da, bugünlerde tekneleriyle balık yerine odun taşıyanları görenler şaşırıyor. Her evin önünde bir kayık bulunan Gölyazı'da vatandaşlar ekmek teknelerini adeta traktör gibi her işlerinde kullanıyor. Bursa'nın 30 kilometre batısında, üç tarafı Uluabat gölüyle çevrili Gölyazı, tarihi mekanların yanı sıra balıkçılık yapan sakinleriyle de dikkat çekiyor. Geçim kaynağının yüzde 90'ını gölden kazanan köyde her evin önünde bir balıkçı teknesi görmek mümkün. Kış aylarının gelmesiyle birlikte köy halkı, kışlık yakacak odunlarını sandalları ile taşıyarak ormandan temin ediyor. Sabahın erken saatlerinde yola koyulan köylüler gölü balıkçılık ve turlarda kullandıkları sandal ile geçerek incir ve zeytin ağaçlarının kurumuş dallarını evlerine taşıyor.55 yaşındaki Ali Oktay, yaklaşık yarım gününü alan tehlikeli yolculuğunu İHA'ya anlattı. Oktay, “Bu kayıkları biz traktör gibi kullanıyoruz. Çiftçinin nasıl traktörü varsa bizim de kayıklarımız var. Kışlık odunumuzu dağdan getiriyoruz. Yiyecek, içecek getiriyoruz, balık tutuyoruz. Sandal turları yapıyoruz. Sabah 5 buçuk ile 6 buçuk arasında kalkıyoruz kayığa binip gölü geçiyoruz. Orada zeytin ve incir odunlarımız var. Onları alıp geliyoruz. Kış olduğu için yakacak odunumuzu buradan temin ediyoruz" dedi.Odun dışında balık avladığını, balık olmadığı zamanlarda ise gölde tekne turu yaptırıp para kazanmaya çalıştığını anlatan Ali Oktay, "Doğduğumuzdan beri kayık üstündeyiz. Gölden çıkan balıklar turna, sazan, İsrail çapağı, kızılkanat, yayın türleri. Allah’a şükür gölümüzde bereket var. Akmasa da damlıyor. Her gün saat 12.00’de kooperatifimiz balık mezadı yapıyor. Balıkları mezatla satıyoruz” şeklinde konuştu.