YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YKS'de en az kaç doğru yapmak gerekiyor?YKS puan hesaplama ve YKS baraj puanı hakkında büyük merak başladı. ÖSYM tarafından uygulanacak olan üniversite sınavına girecek öğrenciler, sınav sonrasında başarısını ölçmek istiyor. Peki YKS puan hesaplama nasıl yapılır? YKS'de en az kaç doğru yapmak gerekiyor? İşte üniversite baraj puanı ve diğer merak edilenler...
Bağışıklık sistemi çöken minik Ecrin için ilik nakli gerekiyorDiyarbakırlı Tanrıverdi çiftinin 8 yaşındaki kızları Ecrin Tanrıverdi’ye immün yetmezliği teşhisi konuldu. Bağışıklık sistemini çökerten hastalık nedeniyle zor günler geçiren, sürekli kaşınan, vücudunda yaralar açılan ve enfeksiyon riski nedeniyle de eğitimine evde devam etmek zorunda kalan Ecrin’in tedavisi için kemik iliği nakli gerekiyor. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde ikamet eden Meltem ve Vehbi Tanrıverdi çiftinin 4 çocuğundan biri olan Ecrin 1 yaşında geçirdiği suçiçeği hastalığından sonra bir daha toparlanamadı. Vücuduna yayılan yaralar nedeniyle sürekli kaşınan ve bağışıklık sisteminin çökmesi nedeniyle enfeksiyon riskiyle karşı karşıya olan Ecrin’e doktorlar immün yetmezliği teşhisi koydu. Tedavisi için kemik iliği nakli gereken Ecrin’e aile üyeleri ve akrabalarının verdiği kan örnekleri tutmayınca Tanrıverdi çifti iliği uyar umuduyla bir çocuk daha yaptı. O da uymayınca yurt dışında ilik aranmaya başlandı. Tedavi süreci çok masraflı olduğu için evlerini de satmak zorunda kalan çift, kızlarının tedavisini düşündükleri için kirada oturdukları eve eşya dahi alamıyor. Evde eğitim gören Ecrin, komşudan alınan kırık sandalyede eğitimine devam ediyor. Sekiz yıldır Ecrin’in hastalığı ile mücadele ettiklerini belirten anne Meltem Tanrıverdi, “Ecrin’e immün yetmezliği hastalığı teşhisi konuldu. İmmünglobulin diyorlar. Ankara’da tedavi gördük orada tedaviye bir yanıt vermedi. Kaşınıyor, sürekli hastalanıyor. Bağışıklığı düşük olduğu için en ufak şeyde enfeksiyon kapıyor. 8 yıldır kaşınıyordu. Ege Üniversitesi’nde tedavi gördü. Kızım son iki aydır rahat yatabiliyor. Yemek yiyebiliyor, 8 sene boyunca hiç yataktan çıkmadı. Doktorların mücadelesi ile şuanda iyi bir derecede. Kızımın tek tedavisi ilik nakli gerekli. Kemik iliği nakli bekliyoruz. Doktorlar yurt içi ve yurt dışında acil ilik nakli aramaya başladı ama bulunamadı. Nakil olunca hastalığını atlatacağını söylüyorlar” dedi.
Varil bombasıyla vücudu yandıSuriye'nin Hama kentinde geçen yıl, çatışmalar sırasında atılan varil bombasıyla yüzü yanan 7 yaşındaki Mahmud Alhuseyn, 4 ameliyat geçirdiği Adana'da ailesiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. Geçim sıkıntısı yaşayan aile, Mahmud ile aynı saldırıda yaralanan kuzeni 11 yaşındaki Seyde'nin estetik ameliyatı olup, yeniden sağlığına kavuşmasını istiyor.Suriye'nin Hama kentinde, şiddetli çatışmaların yaşandığı 2017'de atılan varil bombası, sokakta oynayan Mahmud Alhuseyn ve dayısının kızı Seyde'ye isabet etti. Vücutlarında büyük yanıklar oluşan Mahmud ve Seyde, Türk askeri ve Kızılay ekipleri tarafından Türkiye'ye getirilip, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde tedavi edildi. Tedavisinin ardından Suriye'ye giden Seyde'nin, Türkiye'ye döneceği belirtildi.BİR GÖZÜ KAPANMIYOR 14 ay boyunca yanık ünitesinde tedaviye alınan ve 4 ameliyat geçiren Mahmud Alhuseyn'in yüzündeki yanıkların bir bölümü kapatılırken, sağ gözünün ve ağzının kapanmaz hale geldiği öğrenildi. Gözleri açık şekilde uyuyabilen Mahmud'un ailesi, hastane bahçesinde verdiği yaşam savaşının ardından, yardımsever bir kişinin 2 odalı evine sığındı. Komşuların verdiği yemeklerle hayatını sürdüren aile, Mahmud ve Seyde'nin estetik ameliyatı olup, yeniden sağlığına kavuşmasını istiyor. 'İLAÇLARINI ALAMIYORUZ' Baba Halid Alhuseyn, Hama'daki saldırıda evlerinin yerle bir olduğunu, Türk askerleri ve Kızılay'ın kendilerine sahip çıktığını belirtterek, şöyle konuştu: "O gün evdeydik. Mahmud dayısının kızı Seyde ile sokakta oynarken, evin çevresine varil bombaları düşmeye başladı. Bombalardan birinin mazot deposuna gelmesiyle, Mahmud ve Seyde ile bir çocuk daha yandı. Mahmud ve Seyde, Türkiye'ye alındı. Diğer yanan çocuğumuzun vefat ettiğini öğrendik. Burada sokakta kalırken, şimdiki kaldığımız evin sahibi bizi buraya getirdi. Ancak hayatımızı devam ettirebilmemiz için yeme-içme ve ısınacak malzemelerimiz yok. Maddi imkânsızlıklar sebebiyle Mahmud'un ilaçlarını da alamıyoruz."