Tek geçim kaynağı ineği ölen kadına büyük sürprizAnkara Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dağdan düşerek ölen ineği için gözyaşı döken 6 çocuk annesi Nafiye Bilican'a (65), inek aldı.
Cezaevinde öğrendiği maket yelkenli yapımı geçim kaynağı olduManisa'nın Sarıgöl ilçesinde baba mesleği olan saraçlık yaparken girdiği cezaevinden koğuş arkadaşından maket yelkenli tekne yapımını öğrenen Mehmet Saraç (65), 17 yıldır bu maketleri satarak geçimini sağlıyor.
Bolet mantarı köylünün geçim kaynağı olduKırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kömürköy, Kışlacık ve Kızılağaç köyleri yakınlarında yetişen bolet mantarı köylüler için ek gelir olurken, kilosu 25 liradan alıcı buluyor. Kırklareli’nin Vize ilçesinde Istranca ormanlarında yetişen mantarlar, halkın geçim kaynağı oluyor. Havaların yağışlı geçmesinin ardından güneşin etkili olmasıyla ormanlık alanlarda yetişen bolet mantarı köylülerin yüzünü güldürüyor. Çevre halkı, hiçbir maliyeti olmadan mantar toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Köylüler, mantarları firmalara kalitesine göre 15 ile 25 TL arasında, İstanbul piyasasında ise 30 ile 40 TL arasında satıyor. "Eşimle 15 günde 6 bin lira kazandık" Köy halkından ev hanımı Münire Sezen, eşiyle birlikte mantar topladığını dile getirerek, "Mantarı 15 gün oldu topluyoruz. 15 günde eşimle beraber 6 bin TL kazanmıştık. Çok güzel Allah’ın verdiği bir nimet biz de ondan yararlandık" ifadelerini kullandı. Mantarın bu sene bol ve bereketli olduğunu dile getiren köy halkından Selçuk Kurt, "Bu mantarın adı bolet mantarıdır. Kırklareli’nin Istranca dağlarında yetişiyor. Eylül-ekim aylarında çıkan bu mantar bu sene çok verimli oldu. Köyümüz büyük bir miktarda gelir elde etti. Şu an benim tezgahımdan sadece 20 tonluk bir mal elde edildi. Köylümüz hiçbir zahmeti olmadan bu mantarı topluyor ve büyük gelirler elde ediyor. Şu an bizim köyün kazancı 500 bin TL civarını buldu, 10 günlük süreç içerisinde" dedi. Sermayesiz kazanç Vize Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarındaki ormanlarda yetişen bolet mantarının rüsum bedelinin kilo başına 31 kuruş olarak yatırıldığını belirten Kurt, "Vize Orman İşletme Müdürlüğüne bunun nakliyelerini falan yatırıyoruz. Kilosu 31 kuruştan nakliyesini yatırıyoruz resmi olarak her şeyi. Mayıs aylarında da çıkıyor, eylül ekim aylarında daha bereketli oluyor, verimi yüksek oluyor. Ve köylülere büyük bir kazanç hiçbir sermaye kullanmadan büyük bir kazanç elde ediyor.
Deniz salyangozu balıkçıların geçim kaynağı olduBatı Karadeniz bölgesinde balıkçıların geçim kaynaklarından biride halk dilinde kül tablosu olarak bilinen deniz salyangozu. Deniz Salyangozu sayesinde balıkçılar geçimlerini sürdürüyorlar. Balık tutma yasağı başlamasının ardından balıkçılar, Karadeniz'in diplerinden balık adamlarıyla tonlarca deniz salyangozu çıkararak geçimlerini sağlıyor. Deniz salyangozu Uzak doğu ülkelerine gönderiliyor. Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, balıkçı esnafının yaz döneminde bir numaralı geçim kaynaklarının deniz salyangozu olduğunu söyledi. Dalgıçlar tarafından çıkarılan deniz salyangozu çuvallarla doldurularak uzak doğu ülkelerine gönderildiğini belirten Mustafa Karakaş ’’Balıkçılar av yasağının başlamasıyla birlikte denizlerimize zarar veren deniz salyangozunu dip avcılarıyla çıkarıyorlar. Denizin dibinden toplanan deniz salyangozları Uzak Doğu ilkelerine gönderiliyor. Akçakoca açıklarında Aralık ayı sonuna kadar 500 ton civarında deniz salyangozu çıkarılır. Kilosu 1.70- 2.00 TL civarında satışa sunuyoruz. Deniz salyangozu balıkçıların sezon dışında büyük katkı sağlıyor’ ’diye konuştu.
Siirt'te kaya tuzu gençlerin geçim kaynağı olduSiirt'te birçok köyde üretilen kaya tuzu gençlerin geçim kaynağı oldu. Siirt merkeze bağlı Tuzkuyusu, Bayraktepe ve Sağırsu ile Şirvan ilçesine bağlı İncekaya köyleri yakınlarındaki kuyulardan çıkarılan tuzu, kendi imkanlarıyla yaptıkları küçük tuz göletlerinde buharlaştıran gençler, saf kaya tuzu elde ediliyor. Gençler, sattıkları tuz ile ailelerinin geçimini sağlıyor. Siirt'in, bölgenin ihtiyacını sağlayacak zengin tuz yataklarına sahip olduğunu belirten Siirt Ürünleri Derneği Başkanı Vehip Emrah, meşakkatli olduğu için daha önce kapatılan birçok kuyunun yeniden açılmaya başladığı belirterek, kuyudan çıkarılan tuzun göletlerde veya havuzlarda tatlı su verilerek tuzlu su çözeltisi ile saf kaya tuzu haline getirildiğini söyledi. Emrah, insanların artık doğal ürünlere önem verdiğini dile getirerek, "Siirt'te yetişen ürünlerin başında kaya tuzu gelmektedir. İnsanlar artık doğal ürünlere ağırlık vermektedir. Şirvan ilçesinde kaya tuzumuz bu coğrafyada, bura da üretiliyor. Halkımız buna doğal olan her şeye yönelmelidir. İlimizde çok sayıda köyde yaşayan 100 ile 200 dolayında kişi tuz üretimi yaparak geçimlerini sağlıyor" dedi.