Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladıumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahat uygulanmasının başlatılması için yasal süreci tamamlamış bulunmaktayız." dedi.Moldova'nın Bağımsızlık Günü dolayısıyla Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu ev sahipliğinde, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde resepsiyon düzenledi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi katıldı.Oktay, burada yaptığı konuşmada, Moldova’nın bağımsızlığının 27. yıl dönümünü kutlayarak, ikili ilişkilerinin karşılıklı saygı ve güven temelinde geliştiğini vurguladı.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Moldova'nın her köşesinde milyonlarca dolarlık projeleri hayata geçirdiğini söyleyen Oktay, "TİKA, Moldova Cumhurbaşkanlığı binasının tadilatını yapmaya devam ediyor." dedi.Oktay, 2016'da yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın olumlu sonuçlarının görüldüğüne işaret ederek, "Ticaret hacmimiz 2016’da 410 milyon dolar iken, 2017’de 56 milyon dolarlık artışla 466 milyon dolara ulaştı. Halihazırda 213 firmamız Moldova’da 350 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şirketlerimizi Moldova’ya daha fazla yatırım yapmaya teşvik ediyoruz." ifadesini kullandı.Eğitim alanda da ikli ilişkilerin devam ettiğini belirten Oktay, "Turizm alanında Moldova’nın turistleri Türkiye'yi tercih ediyor. 2017’de yaklaşık 172 bin turist ülkemizi ziyaret etti." diye konuştu.
11.09.2019Haberler
Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya, 56 yıl sonra restore edilecek
Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya, 56 yıl sonra restore edilecekTrabzon'da 2013 yılında ilk kez namaz kılınarak müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya, restorasyonu için gün sayıyor. Temmuz ayının sonunda ihaleye çıkacak olan Ayasofya, 56 yılın ardından restore edilecek.56 yıldır restorasyon yapılmadan ayakta duran Ayasofya Camii uzun yılların ardından restore edilecek. Temmuz ayının sonunda restorasyon için ihaleye çıkacak olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, freskler için uygun bir çözüm üretti. Hat levhaları ve tablolar koyarak freskleri kapatmayı düşünen Vakıflar Genel Müdürlüğü en az müdahale mantığıyla restorasyon projesini tamamlayacak. Ayasofya Camii'nin yapı sağlığının sürekli olarak izlenmesi adına esere yerleştirilecek ivmeölçerler yardımıyla gerçek zamanlı titreşim kayıtlarının alınması ve oluşacak değişikliklerin izlenerek hasarların büyümeden önlemlerinin alınması hedefleniyor. Planlanan bu sistem, bölgedeki tarihi eserlerdeki ilk uygulamaları olma özelliğini taşıyacak. Restorasyon sürecinde yapının kısmen de olsa ziyarete açık tutulmasının amaçlandığı belirtildi.
11.09.2019Yaşam
Molla Gürani Camisi restore ediliyor
Molla Gürani Camisi restore ediliyorSüleymaniye'nin simge yapılarından biri olan Molla Gürani Camii'nde restorasyon başlıyor. Bizans'ın ana kiliselerinden biri olduğu düşünülen yapı, Fatih Sultan Mehmet'in hocası ve İstanbul'un ilk müftüsü Molla Gürani tarafından 1484'te camiye dönüştürüldü.Kaderine terkedilen cami ve çevresi havadan da görüntülendi.
11.09.2019Yaşam
Perge Antik Tiyatrosu restore edilecek
Perge Antik Tiyatrosu restore edilecekKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, dünyanın en görkemli antik kentlerinden biri olan, milattan sonra 2'nci yüzyıla ait olduğu düşünülen 13 bin kişilik Perge Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu için 3 milyon TL ödenek ayırdı. İlk kez restore edilecek tiyatro eşsiz bir tarihi zenginliğe sahip. Antalya'nın Aksu ilçesinde Pamfilya dönemi başta olmak üzere birçok uygarlığa başkentlik yapan Perge Antik Kenti'nde yer alan ve Efes ile Aspendos tiyatroları kadar görkemli sayılabilecek 13 bin kişilik amfitiyatro, ilk kez restore edilecek. M.S. 2'nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen antik tiyatronun restorasyon projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 3 milyon TL ödenek ayrıldı. Restore işlemleri Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek. BAKANIN ZİYARETİYLE GÜNDEME GELDİ Tarihi M.S. 2'nci yüzyıla kazar uzanan Perge Antik Tiyatrosu'nun bugüne kadar hiç restore edilmediğine dikkati çeken Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, 1980'li yıllarda Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında başlatılan kazıların 1990'lı yıllara kadar sürdüğünü söyledi. Karabayram, o günden bugüne tiyatrodan çok sayıda heykel ve tarihi eser çıkartıldığını, bunların Antalya Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini belirtti. Antalya'da 2018'in 'Perge Yılı' ilan edildiğini ifade eden Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un birkaç defa Perge Antik Kenti'ni ziyaret etmesi sonrasında tiyatronun restorasyonunun gündeme geldiğini, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un girişimiyle de proje için ödenek sorununun çözüldüğünü anlattı.
11.09.2019Yaşam
Selimiye Camisi 36 yıl sonra restore edilecek
Selimiye Camisi 36 yıl sonra restore edilecekEdirne Valisi Günay Özdemir, Tarihi Selimiye Camii’nin 36 yıl sonra tekrar kapdsamlı restore edileceğini söyledi. Özdemir, yaptığı açıklamada, “Dünya Kültür Mirası olarak UNESCO’nun listesinde olan Selimiye ile ilgili gerçekten çok titiz bir restorasyon projesi yapıldı. Bu konuda Anıtlar Kuruluyla her zaman iş birliği içerisinde verimli bir çalışma yapıldı. Ve şu anda Anıtlar Kurulu onayladı. Tecrübeli ekiplerimiz tarafından bir proje hazırlandı. Anıtlar Kurulundan geçti. Teknik anlamda eksiklerini gideriyoruz. Yakında ihaleyi yapacağız. Selimiye restorasyona girmiş olacak. Selimiye restorasyon yapılırken kesinlikle ibadete ve ziyarete kapanmayacak. Restorasyon bölüm bölüm yapılacak. Çünkü Selimiye’ye yıllık olarak baktığımız zaman 3 milyona yakın turist geliyor. Gelen ziyaretçilerimize Selimiye her zaman gösterilebilecek. İnsanlar ibadetini yapabilmelerini sağlayacağız. 36 yıl önce restorasyon yapıldığını biliyoruz. Böyle bir kapsamlı çalışma” dedi.
11.09.2019Yaşam
Ayılar kameralı GPS sistemi ile takip edilecek
Ayılar kameralı GPS sistemi ile takip edilecekDOĞU Karadeniz Bölgesi'nde, 4 ilde yapılan yaban hayatı envanter çalışmasında sayılarında artış gözlenen ayılar takibe alınıyor. Artvin?in Şavşat İlçesi'nde 2 yıl süreyle uygulanacak proje ile kameralı GPS cihazı takılarak takip edilecek ayıların günlük yaşamları izlenecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaban hayatı envanter belirleme çalışması yaptı. Teknik ekiplerin sahada yaptığı çalışmada yaban hayatının yaşadığı sulak alanlar, sarp kayalıklar ile ormanlık alanlar gözlemlendi. Çalışmada ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, tilki, çakal, domuz türlerinde yüzde 10 dolayında artış gözlendi. Bölgede sayıları artan ayıların insanlara zarar vermemeleri için harekete geçildi. 4'Ü KAMERALI 34 VERİCİLİ TASMA KULLANILACAK Bölgede popülasyonunda artış tespit edilen ayıların takibi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü, "Büyük Karnivorların Yönetimi Projesi" hazırladı. Artvin'in Şavşat İlçesi'nde uygulanacak proje ile kameralı GPS cihazı takılacak ayılar takibe alınacak. Proje de bölgeye 300 foto kapan kurulacak, 4'ü kameralı 34 vericili tasma kullanılacak. Takip edilecek ayıların kayıt altına alınacak günlük yaşamları üzerinden geliştirilecek proje ile insan-yaban hayvanı çatışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Proje 2 yıl süre ile uygulanacak.
11.09.2019Yaşam