Dünya tarihini değiştiren tersanede heyecanlandıran keşif! Tam 294 adetMersin’in Silifke ilçesi açıklarındaki Dana Adası’nda 2015 yılında Tunç Çağı döneminde Kilikyalılara ait dünyanın en eski tersanesini keşfeden Doç. Dr. Hakan Öniz, bugüne kadar 294 çekek yeri tespit ettikleri tersanede yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
Akdeniz'de müthiş keşif: Dengeleri değiştirebilecek kadar önemliTunç Çağı döneminde savaş gemileri üretilen Mersin'in Silifke ilçesi kıyısındaki Dana Adası'nda, yeni bulunanlarla birlikte çekek sayısı 294 oldu. Su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, "Dünyanın en eski, dokunulmamış ve korunmuş tersanesi olduğunu kanıtlamış olduk" dedi.
Türkiye'de ilk kez yakalandıGenellikle tropik sularda yaşayan "mandagöz" balığı 600 deniz mili ilerisinde olan Mersin’de balıkçılar tarafından yakalandı. Özellikle tropik sularda yaşayan ve bilimsel ismi ‘Priacanthus Sagittarius’ olan, gözlerinin iri olmasından dolayı da ‘Mandagöz’ ismi verilen balık türü, 500-600 deniz mili yüzdükten sonra Türkiye’nin Mersin ilinde balıkçılar tarafından yakalandı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz kökenli mandagöz balığının ilk olarak İsrail, daha sonra Mısır'da görüldükten sonra Türkiye sularında ilk kez Mersin Dana Adası açıklarında yakalandığını söyledi. “Türkiye kıyılarından ilk defa biz bildiriyoruz” Balığı yakalayan balıkçıların kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle bu türü ilk gördüklerine şaşırdıklarını dile getiren Mehmet Gökoğlu, balıkçılar balığın farklı bir tür olduğunu gördükleri için hemen kendisine ulaştırdığını söyledi. Gökoğlu, “Tür, Mersin’in Taşucu Dana Adasının açığında Furkan Reis isimli bir tekne tarafından yakalandı. Tür daha önce İsrail kıyılarından bildirilmiş, daha sonra Mısır kıyılarından bildirildi. Türkiye kıyılarından ilk defa biz bildiriyoruz. Mandagöz balığı uzun yüzgeçli Mandagöz balığı olarak geçiyor. Kırmızı renkli albenisi çok güzel olan bir balık. Kızıldeniz’den gecen türlerin birçoğu ekonomik olarak değerlendirilmiyor. Bu balığa baktığımızda ekonomik olarak değerlendirilebilecek bir balık, albenisi çok güzel, eti yenen zararsız, zehirsiz bir balık türü” dedi. “Baktığımız zaman 500-600 deniz mili gibi bir mesafe var” Mandagöz balığının maddi olarak Türkiye'de satılmadığı için pazarını bilmediklerini ifade eden Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, balığın yurtdışında değerlendirilerek yendiğini belirtt.