700 yıllık çınarı kurumaya terk ettiler
700 yıllık çınarı kurumaya terk ettilerBursa'da 700 yıllık çınar bakımsızlıktan çürümeye başladı. Bakım yapılmazsa tarihi çınar kuruyacak. Gemlik ilçesinin Katırlı köyünde bulunan ve köy ile birlikte ekildiği tahmin edilen asırlık çınar son yıllarda kurumaya başladı. Çınarın dallarının yarısı kurudu. Sadece 2 dalı kalan tarihi çınar için köylüler belediyeye haber verdi. Belediye yetkilileri tarafından gelip incelenen çınarın 2 aya bakımı yapılacağı söylendi. Bu vaadin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen tarihi çınara bakım yapmaya kimsenin gelmediğini belirten köylüler, çınarın bir an önce kurtarılmasını istiyor. 700 yıllık tarihi çınarlarının dedelerinin hatırası olduğunu ifade eden Katırlı Muhtarı Ahmet Çakmak, "Köyümüz 700 yıllık bir köy. Köyümüzün kurulduğu tarihle aynı zamanda dikilen çınar kurumaya başladı. Çınarın dalları kurudu, şimdi 2 dalı kaldı. Onlar da kurumaya başladı. 2 yıl önce belediyeye bakım yapılması için başvuru yaptık. 2 ay sonra bakım yapacağız dediler. 2 yıl oldu, gelen giden yok. Bu çınarın altında dedelerimiz oturmuş, şimdi de biz oturuyoruz. Tarihi çınarımız kurumasın kurtarılsın" dedi.
11.09.2019Yaşam
Kereviz para etmeyince tarlada kaldı
Kereviz para etmeyince tarlada kaldıKış sofralarının vazgeçilmez lezzeti kereviz tarlada 50 kuruş, pazarda 3 liradan satılınca, para kazanamayan üretici mahsulünü çürümeye terk etti. Karaciğer dostu olarak bilinen kereviz üreticisini üzdü. Pazarda kerevizin tanesi 3 liradan satılırken, çiftçi ise 50 kuruştan satıyor. Durum böyle olunca kerevizler tarlada çürümeye terk edildi. Sattıkları kerevizin masraflarını karşılamadığını belirten çiftçiler, 8 yıl önce 1 lira 50 kuruşa sattıkları kerevizi bugün kilosu 50 kuruştan sattıklarını belirtti.Bursa'nın Osmangazi ilçesinin Çukurca kırsal mahallesinde kereviz hasadına başlayan üreticiler, tarlada 50 kuruş, pazarda 3 lira olduğunu görünce, kerevizleri toplamaktan vazgeçti.Bu yıl kerevizin üretici memnun etmediğini ifade eden Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, "Kereviz yetiştirmesi meşakkatli bir mahsul. Ocak ayının sonunda tohumları ekilir. Haziran ayında sökülen çimler tarlalara ekilir, daha sonra gübre ve suyu atılır. Aralık ve ocak ayalarında hasadı başlar. Bunu sökmesi de ayrı bir dert. Karda toplanır. Bu kadar meşakkatli bir mahsulün bugünlerde piyasası dibe vurdu. Para etmediği için üretici tarladan mahsulünü sökemiyor, böyle giderse ürün tarlada çürüyecek. Bu masraflı bir mahsul. Biz toplayıp hale gönderiyoruz. Orada da 50 kuruş ile 1 lira arasında satılıyor. Halde satılan üründen bize kesintili para geliyor. Yani ortalama kilosu 50 kuruşa geliyor. Bu da masrafları kurtarmıyor. Kereviz ekimi her yıl azalıyor. Bu yıl ekenler seneye ekmeyecek. Tarlada kilosu 50 kuruş olan kerevizin Bursa'da pazarda adedi 3 lira. Bu rakam İstanbul pazarlarında daha yüksek. Biz bu ürünün kilosunu 8 yıl önce 1 lira 50 kuruş ila 2 lira arasında satıyorduk" dedi.
11.09.2019Haberler