Anne babalar dikkat! Ateşini hızla düşürmeye çalışmayınKış aylarında özellikle viral enfeksiyonlar sıkça kapımızı çalıyor. Enfeksiyonların en yaygın görülen ve ebeveynlerin yoğun kaygı duymalarına yol açan belirtilerinden biri, ‘yüksek ateş’ oluyor. Son haftalarda, çocuk acil polikliniklerine yüksek ateş nedeniyle başvuruda ciddi bir artış var. Bunun nedeni ise yüksek ateşin Covid-19’un da yaygın belirtilerinden biri olması. Ancak her ateş Covid-19 enfeksiyonundan kaynaklanmıyor ve çoğu viral enfeksiyonda olduğu gibi bu hastalık ateş olmadan da seyredebiliyor. Çocuklarda oldukça sık rastlanan yüksek ateş, vücut sıcaklığının 38,5 derece üstü olarak ölçülmesi şeklinde tanımlanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Aka, çocuklarda gelişen yüksek ateşte ebeveynlerin en sık yaptıkları 5 hata hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda periyodik görülen yüksek ateşin sebebi ne?Çocuklarda yüksek ateş, ebeveynleri en çok endişelendiren konu. Hatta ateş yükselmesi özellikle bazı durumlarda periyodik bir hale gelebilir. "Yılda 11-12 kez ateş atağı yaşayan, 28 günde bir bu atakları tekrarlanan çocuklarda periyodik ateş sendromu olabilir" diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnara Haydarova periyodik ateş sendromu yani PFAPA sendromu ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Çocuklarda yüksek ateşe dikkatÇocuklarda ateşin ne zaman tehlikeli olduğu ve hangi durumlarda doktora gidilmesi gerektiği, soğuk kış aylarında en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Peki; anne ve babalar çocukları ateşlendiğinde neler yapmalılar,ne zaman doktora gitmeliler?
Çocuklarda dikkate alınması gereken hastalık belirtileriÇocuklarda yüksek ateş, karın ağrısı, susuzluk, halsizlik, nefes alma güçlüğü gibi semptomların genellikle normal olduğu düşünülür ve göz ardı edilir. Ancak bu semptomların arkasında çok ciddi hastalıklar olabilir.