Hakkari'de korkutan tablo! Son 30 yılda yüzde 50'den fazlası yok olduCumhurbaşkanlığı kararı ile 4 yıl önce 'milli park' ilan edilen Hakkari'deki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan buzullar, her geçen yıl küresel ısınma nedeniyle eriyor. Yıllar önce yer yer 200 metreyi aşan dikey buzul tabakaları şu an 50 metreye kadar düştü.
Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri Milli Parkı doğal güzellikleriyle öne çıkıyorCumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli park edilen Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nin de yer aldığı alanların barındırdığı doğal güzellikler, doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık: "İnşallah bu doğal güzelliklerimiz, bölgenin turizmine olumlu katkı yapacak. Buraların ekolojik dengesi korunacak" dedi.
Terörden temizlenen Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri milli park olma yolundaHakkari'nin Yüksekova ilçesinde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla terörden arındırılan 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağlarındaki bazı alanlar ile Sat Buzul Gölleri'nin milli park ilan edilmesi için çalışma başlatıldı.
Cilo Dağları’nda yeni bir bitki türü keşfedildiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Hakkari’deki Cilo Dağları’nda yeni bir ‘taşkıran’ cinsi bitki türü keşfederek bilim dünyasına kazandırdı. Ünlü botanikçi Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Hakkari’nin Zap Vadisi ile Cilo Dağları’nda yaptığı floristik arazi çalışmaları sırasında ‘taşkıran’ veya ‘kaya gülü’ olarak adlandırılan bitkiden örnekler aldı. Örnek aldığı bitkinin mikroskopla yaptığı araştırmalarda yeni bir tür olduğunu keşfeden ünlü botanikçi Fırat, keşfettiği bitkiye ‘saxifraga hakkariensis’ adını verdi. Botanikçi Fırat tarafından keşfedilen yeni bitki türü, "Phytotaxa" adlı uluslararası prestijli bir bilim dergisinde yayımlandı. İHA muhabirine konuşan ünlü botanikçi Mehmet Fırat, Saxifraga (taşkıran) cinsinin Türkiye’de 20 türü olduğunu, dünyada ise tespit edilen 470 türünün bulunduğunu belirtti. Keşfedilen yeni bitkiyle Türkiye’deki tür sayısının 21’e çıktığını ve bu yeni keşfin de Türkiye’nin biyoçeşitliliği için önemli olduğunu ifade eden botanikçi Fırat, "Keşfettiğim bitkinin Türkçe ismi ‘taşkıran’ bitkisidir. Tabi ben bu bitkiye ‘kaya gülü’ diyorum. ‘Saxifraga hakkariensis’ bitkisini 2012-2017 yılları arasında Hakkari’de yapılan floristik araştırmalarda Cilo Dağı’nın eteklerinde ve kayalıklar üzerinde yetişen Saxifraga, taşları delip arasındaki çatlaklarda yeşeren ve sonrada genişleyen beyaz renkli bir bitkidir. Bu bitkiyi yeni bir tür olarak keşfettim" dedi.