Son 3 yılda Diyarbakır’da çiftçilere 765 bin TL ceza kesildiDiyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Ertan Atalar, topraktaki biyoçeşitliliğe zarar veren ve faydalı böceklerin ölümüne yol açan anız yangınları ile ilgili son 3 yılda tutulan tutanaklarda çiftçilere toplamda 765 bin TL ceza kesildiğini belirterek, “Bu da 15 bin 700 dekar alana tekabül ediyor. Mili eğitimden müftülüğe kadar bütün kurumlarımız kendi alanlarında bu konuda çalışmalar yürütmektedir” dedi. Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Ertan Atalar, hububat tarımının yaygın olduğu kentte biyoçeşitliliğe zarar veren, faydalı böceklerin ölümüne ve zararlı böceklerin de çoğalmasına neden olduğu anız yangınları ile ilgili bütün kurumların kendi alanlarında çalışmalar yaptığını aktararak, çiftçilere uyarılarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli eğitim ve yayım çalışmaları düzenlendiğini ifade eden Atalar, “Çiftçilerimizi bilinçlendirmek amacıyla her yıl çalışmalar yapmaktayız. 10 binin üzerinde çiftçimize konu ile ilgili olarak mektup dağıttık. Eğitim çalışmaları aralıksız devam ettiriliyor. Çiftçilerimize anızı yakmadan yapılacak tarımın faydaları ve anız yakmanın zararları noktasında bilgiler veriliyor fakat bazen çiftçilerimizde bu konuda yeterince farkındalık oluşmadığı zaman çeşitli sebeplerle anız yakma yoluna gidebiliyorlar. Bunlarla ilgili olarak yaptığımız eğitim çalışmalarının yanı sıra anız yangınlarına devam eden çiftçilerimizle ilgili cezai müeyyide açısından tedbirler alıyoruz” diye konuştu.
Çiftçilere koyun ve düve desteği müjdesiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Hayata geçirdiğimiz proje ile çiftçilerimize 100 bin TL faizsiz kredi kullandırılacak. Proje sonunda ihtiyacımız olan damızlık anaç sayısının artmasına katkı sağlanacak, 7 yılda yaklaşık 1,5 milyon damızlık sığır sayısına ulaşılacak. Böylece, işletme kapasitelerin doluluk oranı artırılmış olacaktır" dedi.Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM ve Ziraat Bankası arasında, "500 bin Anaç Koyun ve 250 bin Düve Projesi Protokolü" gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Bakan Fakıbaba'nın katılımlarıyla gerçekleştirilen iş birliği protokolü ile, hem çiftçilerin gelirinin arttırılması hem de tüketicilerin uygun fiyatla kaliteli kırmızı et ve süt tüketimi sağlayabilmesi hedefleniyor. Programda konuşan Fakıbaba, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve ihtiyaç olan anaç koyun sayısını elde etmek için, TİGEM aracılığıyla, “Sözleşmeli Üretim Modeli” Projesini başlattıklarını ifade ederek, "Bu projeden, kredibilitesi yeterli, Bakanlık Kayıt Sistemine kayıtlı, barınak kapasitesi yeterli, mera varlığı olan ve/veya kaba yem teminini sağlayabilen yetiştiricilerimiz arasından, puanlama usulüyle seçilenler faydalanabilecektir. Bu proje ile; her bir yetiştiricimize, 300 başa kadar anaç koyun temin edilecektir. Doğacak kuzulara taban fiyat ile alım garantisi veriyoruz. Kredi ile avansların geri ödemesi, doğan kuzuların bedelinden düşülerek, kalan meblağ üreticiye ödenecektir. Kredinin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacaktır. Ayrıca proje sonunda yetiştiricilerimize, 2018 yılı sonuna kadar, toplamda 500 bin baş damızlık koyun vermeyi ve sekizinci yılda yaklaşık 5 milyon baş damızlık dişi koyun sayısına ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Ekocan’dan çiftçilere ‘ürün alım’ garantisiİzmirli İşbirliği Holding’in organik gıda üretmek üzere Torbalı’da kurduğu Ekocan Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., deneme üretimini tamamladı. İlk olarak çekirdeksiz karpuz üretildi.