Son dakika... Bunlara dikkat edin! Araştırmacılar hastaneye yatışların sırrını çözdü...
Son dakika... Bunlara dikkat edin! Araştırmacılar hastaneye yatışların sırrını çözdü...İnsanlığın artık uyanmak istediği kabus olan koronavirüsle ilgili eşik atlatacak bilgilere ulaşıldı. Araştırmacılar, hastalığı ağır geçirenlerin ortak noktalarını buldu ve bunlar dört ana başlıkta topladı. Dahası, tüm bu faktörler kişinin hastalığı daha hafif atlatabilmesi için kendi elinde olan tercihlerle ilgili, bu da ölüm ve ağır vaka riskinin azaltılması anlamına geliyor.
27.02.2021Dünya
Amasya’da 2 bin 500 yıllık Pers sarayının sütunları bulundu
Amasya’da 2 bin 500 yıllık Pers sarayının sütunları bulunduAmasya’da süren Oluz Höyük kazılarında Pers döneminden kalma yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir saraya ait sütun kaideleri ortaya çıktı. 12 yıldır süren kazıların geçen yılki etabında Pers kentine ait yol, malikane ve ateş tapınağının kalıntılarının bulmaları sonrası çalışmayı derinleştirdiklerini belirten Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Bu sene ilk defa ‘Apadana’ denilen sütunlu bir kabul salonu, bir taht salonu, bir yönetici salonu açığa çıkmaya başladı. Henüz daha kazılarının başlangıcındayız. Ama şu anki bulgular bile çok heyecan verici” dedi. Buluntuların Anadolu Demirçağ tarihi, Anadolu Eskiçağ tarihi ile Pers arkeolojisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dönmez, “Kimliklendiren ve ünik kılan çok önemli bulgular. Şu an 6 sütun kaidesi ortaya çıkardık. Henüz daha net bir plan ortaya çıkmadı. Bir, iki yıllık kazılarda inşallah bunları da açığa çıkaracağız” diye konuştu. "BÜTÜN DÜNYA OLUZ HÖYÜK’Ü İZLEMEYE BAŞLADI” Buldukları Apadana yapısının 2 bin 500 yıllık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dönmez, "Kazıya başlamadan önce ne böyle bir Pers kenti bulacağımızı bilmiyorduk. Ne böyle bir tapınak, ne böyle bir kabul salonu. Hiçbir şey tahmin etmiyorduk. Biz sadece sıradan bir Orta Anadolu höyüğü kazıp Demir Çağı kültürüyle ilgili kendimizce problem olan sorunları çözecektik. Ama bambaşka bir dünyayla karşılaştık. Şu an inanın bütün Orta Anadolu arkeolojisi temelinde, Anadolu arkeolojisi temelinde bütün dünya Oluz Höyük’ü izlemeye başladı. Bence Göbeklitepe’den sonra Anadolu din tarihini güncelleyen Anadolu din tarihini değiştiren çok önemli bir merkez olmaya başladı" şeklinde konuştu.
11.09.2019Yaşam
Fındık bahçesinde kale bulundu
Fındık bahçesinde kale bulunduSamsun'un Çarşamba ilçesinde fındık bahçesi içinde Tacettinoğulları Beyliği'nden kalma Türk kalesi kalıntıları bulundu.Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Karadeniz tarihi konusunda yürüttüğü bilimsel araştırmalar kapsamında Çarşamba ilçesinde bir fındık bahçesinde sur kalıntılarına rastladı.Samsun Müze Müdürlüğü ekipleri ile sur kalıntılarını inceleyen Tellioğlu, bir kaleye ait surların Tacettinoğulları Beyliği döneminden kalma olduğunu belirledi.Çarşamba Belediyesinin desteğiyle kalenin ortaya çıkartılması için fındık bahçesinde kazı çalışması başlatıldı.Kazılarda Selçuklu Devleti döneminde yapılmış sırlı seramik ile Tacettinoğulları Beyliği tarafından kullanılmış ok uçlarına da ulaşıldı.Prof. Dr. Tellioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalenin 14. yüzyılda Samsun ve çevresinde hüküm süren Tacettinoğulları Beyliği'ne ait olduğunu söyledi.Beyliğin Moğollar sonrasında Anadolu'da kurulan bir Türk beyliği olduğunu, 15. yüzyıl sonrasında 11 bin askeri bulunduğunun bilindiğine işaret eden Tellioğu, "Merkezi Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan bir beylik. İktidar mücadelesi başlayınca beyliğin bir grubu Çarşamba ilçesine yerleşiyor. Burada Orduköyü kalesini inşa ediyorlar." dedi.Türklere ait olan kalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Tellioğlu, "Kale, fındık bahçesi içinde yer alıyor. Burada kurtarma kazısı yapılıyor ve gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor." ifadesini kullandı.Kazı çalışmalarına destek veren Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da kalenin ortaya çıkarılması için 3 aydır çalıştıklarını anlattı.Kalenin 7 dönüm alanda dikdörtgen şeklinde önemli bir yapı olduğuna dikkati çeken Dündar, "Bu kale, 1071'den sonra Türklerin Çarşamba ve civarında yerleştiğinin önemli bir göstergesi. Yine bu bölgede Türklerden önce herh
11.09.2019Yaşam
Sondaj kazısında antik döneme ait bir balıkçı evi ve mezarı bulundu
Sondaj kazısında antik döneme ait bir balıkçı evi ve mezarı bulunduMuğla'nın Bodrum ilçesinde, inşaat için yapılan sondaj kazısında antik döneme ait bir balıkçı evi ve mezarı bulundu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Eskiçeşme Mahallesinde yapılacak bir inşaat çalışması öncesinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne iletilen sondaj kazısı talebi doğrultusunda, bölgede kazı çalışması yapıldı. Müze yetkilileri ile arkeologlar eşliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda, kültür varlıklarına rastlanması üzerine kurtarma çalışmasına geçildi. Yaklaşık bir dönümlük alanda arkeolog, antropolog ve restoratörler eşliğinde 5 ay süren çalışmalarda, ilk olarak mozaik döşemelere rastlandı. Çalışmalar sırasında Halikarnassos Antik Kent Limanı'na yakın konumda en eski balıkçı evi ve mezarı da bulundu. Çalışmalarda, birbirine bitişik mozaik tabanlı iki mekan ile bu mekanlarla bağlantılı yerler, mezarlar, kanallar ve kuyular da gün yüzüne çıkartıldı. Taban mozaiklerinden birinde, merkezinde bulunan ve etrafı büyük bir çerçeve kuşağıyla sınırlandırılmış panonun ortasında sandal, kürek çeken sandalcı ve oltasıyla balık avlayan balıkçı, palmiyeler, kuşlar, bitki motifleri, köpek ve kuş figürleri bulundu.
11.09.2019Yaşam
Dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarı bulundu
Dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarı bulunduAntalya'nın turizmde 2018 yılının teması olarak belirlediği Perge Antik Kenti'nde geçen hafta Vali Münir Karaloğlu'nun bu yılki kazı sezonuyla ilgili ilk kazmayı vurduğu alanda, dünyanın ilk kadın belediye başkanının anıt mezarının beş basamaklı podyumu ortaya çıkarıldı.UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan ve tarihi Tunç Çağı'n kadar inen Pamfilya'nın başkenti Perge Antik Kenti'nde 2018 yılı kazı dönemi, geçen hafta Vali Münir Karaloğlu'nun ilk kazma vuruşuyla başladı. Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen yeni kazı sezonu için 6 Haziran Çarşamba günü düzenlenen tören, Vali Karaloğlu tarafından, Perge'de dünyanın ilk kadın belediye başkanı da olan Plancia Magna'nın anıt mezarının olduğu düşünülen yerde gerçekleştirildi.
11.09.2019Yaşam
Bursa'da 2700 yıl öncesine ışık tutacak gelişme
Bursa'da 2700 yıl öncesine ışık tutacak gelişmeBursa’da seramik üzerine işlenmiş kertenkele yakalayan Apollonia figürü, 2700 yıl öncesine ışık tutacak. Nilüfer Belediyesi, Bursa Müze Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi’nin Gölyazı (Apolyont) çevresinde düzenlediği arkeolojik kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. Nekropol alanı, kutsal alan (Nişli Kaya) ve Kız Adası (Apollon Tapınağı) alanında yapılan çalışmalarda 2700 yıl öncesine ait kalıntılar bulundu. Özellikle Apollon Tapınağı’nda bulunan seramik üzerine kertenkele yakalayan Apollonia kabartması bilim adamlarını heyecanlandırdı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kız Ada’da (Apollon Tapınağı) yapılan kazılarda değerli eserler bulunduğunu dile getirerek, “Yapmış olduğumuz kazılarda çok değerli eserlere rastladık. Hatta bize iletilen bilgilere göre 2500 yıllık kent olarak değerlendirirken, 2700’lü yıllar olduğunu tespit ettiler. Tabii Gölyazı’da diğer kazılarda devam ediyor. Kız Ada’da yapılan çalışmalarda Apollon Tapınağı’nın olduğu alan diye belirlendi. O yüzden önemli kazılar orada yapılıyor. Daha öncesi Nekropol Alanı’nda (Anıt Mezarlık) da kazılar yaptık. Orada da mezarlar bulundu ve değerli eserlere ulaşıldı. Son olarak da Apollon Tapınağı’nın olduğu bölgede yapmış olduğumuz kazılarda seramik üzerinde kertenkele yakalayan Apollon kabartmasına rastladık. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Sanıyorum bu eser inanılmaz değerli. Bu eser ilerleyen zamanlarda vatandaşların izlenimine sunulacak. Bulunan kabartma o bölgenin adını bir kez daha yukarıya çıkartmış olacak” dedi. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç Gölyazı’da yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Nekropol Alanı’nda 30’a yakın mezar açtıklarını belirten Özkılınç, “8 bin metrekare alanda 30’a yakın mezar açıldı. 8 dönümlük arazinin etrafı çitlerle çevrildi. Aydınlatma yapıldı. Bu bölgedeki bundan sonraki çalışmamız burayı halkın hizmetine açmak olacaktır. Arkeopark gibi yapmak istiyoruz. Alternatif planlar hazırlandı" dedi.
11.09.2019Yaşam
5. Tümen'e ait karargahın kalıntıları gün yüzüne çıkartıldı
5. Tümen'e ait karargahın kalıntıları gün yüzüne çıkartıldıÇanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Kireçtepe Jandarma Şehitliği yanında, Mustafa Kemal'in komutasındaki 5. Tümen'e ait karargahın yapılarının kalıntıları 101 yıl sonra bulunarak, gün yüzüne çıkarıldı
11.09.2019Haberler

Benzer Haber Etiketleri