Isı artmadan ya da olmadan su buharlaşabilir! İşte bilimsel gerçeklerBuharlaşma, suyun sıvı halden gaz haline geçmesi sürecidir. Genellikle bir sıvının ısınması sonucu gerçekleşir, ısı ile ilişkilendirilir. Mesela, su kaynarken buharlaşır çünkü sıcaklık arttıkça su molekülleri hızlanır. Ancak ısı dışında başka faktörler de buharlaşmayı etkileyebilir. Yani ısı artmadan ya da olmadan da su buharlaşabilir.
1 gecede ortadan kaybolup buharlaşıyorlar! Japonlar anlattı: 'Adeta kurtuluş gibi'Kimi işini, karısını ve çocuklarını kimi anne, baba ve sevgilisini geride bırakıp bir anda kayıplara karışıyor, deyim yerindeyse buharlaşıyor. Yanlış duymadınız, 1960 yılından bu yana Japonya’da ikinci bir hayat kurmak isteyenler bu yöntemi kullanıyor, üstelik polis bile geride kalanlara yardımcı olmuyor. Peki ama bu insanlar neden 'buharlaşmak' istiyor? İşte cevabı.
Barajda buharlaşmaya karşı plastik küreHava sıcaklıkları, mevsim normallerinin 6 ila 8 derecenin üzerinde seyderken barajlar buharlaşma tehlikesi ile karşı karşıya.
Burdur Gölü'ne yerleştirildi! Kuraklık böyle önlenecekSon yıllarda kuraklığın da etkisiyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Bu kapsamda gölün bir noktasına 4 havuz oluşturularak 1 yıl süren Ar-Ge çalışması yapıldı. Kimyasal minerallerin konulduğu havuzun yüzde 10, kimyasal topların konulduğu havuzun yüzde 67, güneş panelinin konulduğu havuzun ise yüzde 54,7 oranında buharlaşmayı önlediği ortaya çıktı. Ayrıca göldeki buharlaşmanın en düşük kasım ayında, en yüksek ağustos ayında olduğu da tespit edildi.
İSKİ su kaybını önlemek için düğmeye bastıİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), şehrin barajlarında buharlaşan günlük ortalama 400 bin metreküp su kaybının önlenmesi için araştırma yapacak. İmrahor Göleti'nde 4'ü profesör 11 bilim insanıyla yapılacak araştırma için 8 Mayıs'ta ihaleye çıkılacak.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne bağlı İSKİ Genel Müdürlüğü, yaz aylarının yaklaşmasıyla, barajlarda buharlaşma sonucu oluşan su kaybını önlemek için düğmeye bastı. Havadan da görüntülenen İmrahor Göleti'nde yapılacak araştırma ile birlikte, İstanbul'da günde ortalama 400 bin metreküplük su kaybının en aza indirilmesi hedefleniyor.
Buharlaşma ve kaynama arasındaki farklar nelerdir?Buharlaşma ve kaynama arasındaki farklar en son fen bilgisi derslerinde karşımıza çıktı. Yıllar önce ezbere bildiğimiz buharlaşma ve kaynama arasındaki farklardan hangilerini hatırlıyoruz? Buharlaşma nedir? Kaynama nedir? Buharlaşma ve kaynama arasındaki farklar nelerdir? İşte o farklar...