Bebeklerde kusma nedenleri nelerdir?Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı, bebeklerde sık görülen kusma problemleri ve ne zaman hastaneye başvurulması gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için açıkladı.Bebeklerde en sık görülen problem; kusma problemidir. Yenidoğan döneminden, ergenlik dönemine kadar çok sık kusma şikayetleri görülmektedir. Kusma; mide içeriğinin ağızdan verilmesi durumudur. Birçok nedeni bulunmaktadır ancak biz çocuk hekimleri olarak kusma nedenleri yaş gruplarına göre değerlendirmekteyiz. Özellikle eğer yenidoğan döneminde kusma şikayeti bulunuyorsa mutlaka bağırsaklarda tıkanıklık var mı, doğumsal bir bozukluk var mı ya da kistik fibrozis dediğimiz ileriki dönemde de çocukların hayatını etkileyebilecek bir hastalığın neden olduğu mekonyum ileusu var mı tüm bunlara bakılması gerekir. Aynı şekilde metabolik hastalıklar da kusmaya neden olabilmektedir. Süt çocuğu döneminde ise gastroözofageal reflü dediğimiz, mide içeriğinin sık sık ağza gelmesi gibi bir hastalık da çok sık görülmektedir.
Bebeklerde reflü belirtileri ve kusmayı azaltmanın yollarıBebeğinizi emzirdikten sonra bir miktar kusması doğaldır. Fizyolojik reflü olarak tanımlanan bu durumun reflü hastalığıyla karıştırmamak için bebekteki belirtilerin çok iyi gözlenmesi gerekir. "Bebeğiniz sık sık kusuyorsa, beslenmeyi reddediyorsa, kilo alamıyorsa, huzursuzsa ve uykusuzsa en kısa sürede doktorunuza başvurun" diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, bebeğin kusmasını azaltmak için 10 ipucu da paylaştı.
Bebeğiniz kusarsa bunu yapın!Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebeklerin bir yaşını dolduruncaya kadar emzirildikten sonra hemen yatırılmaması gerektiğini belirterek, gazı çıkarılan bebeğin sırt üstü yatırılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.
Bebeklerde kusma ne zaman tehlikelidir?Bebeklerin ilk haftalarda kusması normaldir ve bunun nedeni büyümeleri ya da anne sütüne alışamamış olmalarıdır. Kusma esnasında bebeğinizin ağlaması da sıradan bir durumdur, çünkü korkmuştur.