Aygır Gölü'nden ürküten sesler!DOĞU Anadolu Bölgesi'nde kış aylarının en çetin geçtiği iller arasında yer alan Kars'ın Susuz ilçesi sınırlarındaki buz tutan Aygır Gölünde buz kalıpları havaların ısınmasıyla kırılmaya başladı. Buzların kırılma anında çıkardığı sesler ise göl üstünde gezinen fotoğrafçıları ürkütüyor.
Aygır Gölü'nden ürküten sesler!Doğu Anadolu Bölgesi‘nde kış aylarının en çetin geçtiği illerden olan Kars’ın Susuz ilçesindeki buz tutan Aygır Gölü'nde havaların ısınmasıyla birlikte buzlar kırılmaya başladı. Buzların kırılma anında çıkardığı sesler ise göl üstünde gezinen fotoğrafçıları ürkütüyor.
Aygır Gölü'nde buz tabakasının kırılma sesleri ürkütüyor!Doğu Anadolu Bölgesi‘nde kış aylarının en çetin geçtiği illerden olan Kars’ın Susuz ilçesindeki buz tutan Aygır Gölü'nde havaların ısınmasıyla birlikte buzlar kırılmaya başladı. Buzların kırılma anında çıkardığı sesler ise göl üstünde gezinen fotoğrafçıları ürkütüyor.
Aygır Gölü'ndeki zebra midye tehdidi için bakanlık devreye girdiBitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Aygır Gölü'nü istila eden zebra midyeler için Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden gelen yetkililer, gölde incelemelerde bulundu.Van Gölü havzasında ve Süphan Dağı eteklerinde bulunan doğal güzellikleri ile turistik bir öneme sahip olan Aygır Gölü'nü istila eden zebra midyeler, ilçeye 28 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 kişinin yaşadığı Aydınlar beldesinin içme suyu deposunu tıkadı. Eşsiz bir ekosisteme sahip olan göle dalış yapan dalgıç Cumali Birol'un geçen hafta midyelerin tıkadığı mazgalları temizleyip sualtı kamerası ile koloni halinde yaşayan midyeleri görüntülemesi üzerine de Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın talimatıyla ilçeye gelen Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Aygır Gölü?ndeki ekosistemin korunmasına yönelik çalışma başlattı. Yetkililer, gölde incelemelerde bulundu, Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve aynı zamanda dalgıç olan Cumali Birol?dan bilgi aldı.Göldeki midye tehdidine karşı bakanlık tarafından başlatılan çalışmaların sevindirici olduğunu belirten Cumali Birol, Çekilen görüntülerin ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de bizden sualtı görüntülerini istedi. Bizler de kendilerine su altı görüntüsü desteğini sağladık. Bu midyeler ile ilgili akademik anlamda da geniş çaplı bir çalışma yapılacak. Tehlikenin bertaraf edilmesi noktasında inşallah gereken adımlar atılacak. Bakanlığın kısa sürede harekete geçmesi de bizleri sevindirdi dedi.
Aygır Gölü’nde zebra midye tehlikesi!Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyenin hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.
Aygır Gölü’nde zebra midye tehlikesi!Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyenin hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.
Aygır Gölü’nde zebra midye tehlikesiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Aygır Gölü’nü istila eden zebra midyenin hayat döngüsü boyunca 1 milyon adet gibi devasa bir rakamda üreme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Bitlis’in Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Aygır Gölü’nde yaptığı incelemeler sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Akkuş, şu anda Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Aygır Gölü'nde olduklarını söyledi. Akarsular ve göllerin önemli sucul ekosistemler olup her birinin kendi içerisinde dinamik bir dengeye sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Dışarıda bu bölgelere girecek olan yabancı türler invasil, işgalci olarak ifade ettiğimiz türler bu ekosistemlerdeki besin zincirini bozmakta. Bu ekosistemde yaşayan farklı canlıların habitatına yada besinine ortak olmak da ve buradaki ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ülkemizde bunun çek kötü örneklerine şahidiz. Eğridir Gölü bunun en bilinen örneklerindendir. Buradaki ekosistemi bu ortama giren yabancı türler tamamen altüst etmektedirler” dedi.