Prof. Dr. Aydın: Bulaşın engellenmesinin en başarılı yolu aşıdırKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, "Aşı olmamamız durumunda pandemiden kurtulmanın da hayal olduğunu gözden kaçırmayalım. Halen ilaç yok, tedaviyle pandemiyi durdurmak mümkün değil. Bulaşın engellenmesinin en başarılı olabileceği yol da aşıdır” dedi.
Bir asır önce göç ettiler, Mardin'de bayramlaştılarBingöl'ün Genç ilçesinden yaklaşık bir asır önce Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya göç eden Seyfan ailesi mensupları Mardin'in Derik ilçesine bağlı Dikmen köyünde bir araya gelerek bayramlaştı.Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'dan konvoy halinde köye gelen aile mensuplarının bayramlaşması köy meydanında uzun kuyruklar oluşturdu. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca "hoşgeldiniz" yazılı pankart asılan köy meydanında misafirler için 50 küçükbaş hayvan kesildi, yöresel yemekler hazırlandı.Taziye evinde, misafirhanelerde ve bazı evlerde kurulan sofralarda yemekler yendi, uzun süredir görüşemeyen akrabalar birbirleriyle hasret giderdi.Derikli Mehmet Tan, aile mensuplarının bir asır önce Bingöl'ün Genç ilçesinden göç ederek farklı şehirlere yerleştiklerini söyledi. Çevre illere dağılmış akrabaların daha önce başka kentlerde, Mardin'de ise ilk kez bir araya geldiklerini belirten Tan, "Şu anda 5 bin kişi var bayramlaşmada. Aile olarak birbirimize bağlıyız. Bir sıkıntımız, taziyemiz olur, birbirimize destek oluruz. İyi günümüzde dar günümüzde hepsinde beraberiz." dedi.Bingöl Seyfan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Açıkbaş ise aile büyüklerinden edindikleri bilgileri göre, yüzyıldan fazla bir zaman önce köylerinden başka illere göç ettiklerini kaydetti.Açıkbaş, daha önce aile mensuplarıyla farklı yerlerde bir araya geldiklerini dördüncü buluşmalarını ise davet üzerine Derik ilçesine bağlı Dikmen köyünde yaptıklarını dile getirdi.Bir atanın torunları olarak örf, adet ve kültürlerini yaşatmaya gayret ettiklerini vurgulayan Açıkbaş, "Biz ırk için buraya gelmedik. Evvela İslam kardeşliği için geldik, sonra da soydaş olduğumuz için geldik. Birlikte rahmet, bereket vardır. Ümit ediyoruz ki bu geleneğimiz burada da Bingöl'de de diğer illerde de bir hayra vesile olur. " ifadelerini kullandı.
Kent yoğun sise teslim olduSuudi Arabistan'ın Asir bölgesinde bulunan El-Namas kenti yoğun sise teslim oldu.Çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan’da yoğun sis meydana geldi. Ülkenin Asir bölgesinde bulunan El-Namas kentinde meydana gelen sis yaşamı felç etti. Kentte sis yoğunluğunun artması sonucu görüş mesafesi 15 metre kadar düşerken, kentteki binalar gözden kayboldu. Oluşan sis nedeniyle görüş mesafesinin azalmasıyla birlikte sürücülerin de trafikte zorlandığı görüldü. Araç sürücüleri, dörtlülerini yakarak dikkatli bir şekilde yollarına devam etti. Polis, yoğun sis nedeniyle yaşanacak olumsuzluklara karşı sürücüleri uyardı. Ülkede çok sık meydana gelmeyen sis şaşkınlığa yol açtı. Öte yandan, Suudi Arabistan’ın Asir bölgesinde Muşayt kentine de iki gün önce kar yağmıştı
Tek bir çivi bile kullanılmadan yapıldı, 8 asırdır dimdik ayaktaSamsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan ve 8 asrı aşan tarihi ile zamana meydan okuyan Göğceli Camii’nin hem tek bir çivi bile kullanılmadan yapılması hem de ‘deprem takozu’ özelliği sayesinde birçok depremi hasarsız atlatmış olması, bilim insanlarını bile hayrete düşürüyor. Amerikalı bir bilim adamı tarafından, 1205 yılında yapıldığı belirlenen Göğceli Camii (Çivisiz Cami,), 8 asrı aşkın süredir dimdik ayakta durarak yıllara meydan okuyor. Günümüzde dayanıklı olduğu iddia edilen yapıların kısa ömürlü olmasına karşın, 8 asır önce çivi kullanılmadan, pelit ağacından yapılan Göğceli Camii varlığını sürdürüyor. Müslümanların yüzyıllardır ibadet ettiği cami, ahşaptan yapılmasına rağmen yüzlerce devletten daha eski bir yapı olma özelliğini taşıyor. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edildiği düşünülen cami, birçok medeniyete ve savaşlara tanıklık etti. Selçuklu ve Osmanlı'yı geride bırakan cami, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına merdiven dayadı. Yıllardır camide imamlık yapan Ahmet Özköse, camiye ziyarete gelen yerli ve yabancı deprem uzmanlarının caminin içerisinde bulunan deprem takozu ve kirişine hayret ettiklerini söyledi. “Pelit ağacından çivisiz olarak yapıldı” Cami hakkında bilgiler veren Göğceli Camii İmamı Ahmet Özköse, "Camimiz halk arasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinir. Çarşamba Göğceli Mezarlığı’nda bulunan bu cami, 8 arsı aşkın süre önce Selçuklu tarafından yapıldı. Tarihi olarak Hicri 592, Miladi olarak 1205 yılına denk geliyor. Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan bu cami, çok güzel bir eser olarak ilk günden günümüze kadar geldi. Camimiz tamamen ahşap bir camidir. Yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Caminin yapımında hiçbir şekilde çivi kullanılmamıştır. Köşelerden tahtalar birbirine geçirilmek suretiyle ‘kurt boğazı tekniği’ kullanılarak yapılmıştır. Taş eserlerin uzun süre yaşamaları mümkün ama ahşap eserlerin uzun süre yaşaması o kadar mümkün olmuyor" dedi.