Balık fiyatları fırladı! 'Herkes soruyor ama yok'Denizlerde 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu, fırtına engeline takıldı. Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle balıkçılar, 1 haftadır tekneleriyle denize açılamadı. Tezgahlarda balığın miktarı azalırken, fiyatı da katlandı. Sinop'ta 20 TL'ye satılan palamudun tanesi 40 TL'ye, hamsinin kilosu da 40 TL'ye çıktı.
İzmir Körfezi'nde mıknatıslı oltalara takılan atıklar şaşırttıİzmir Körfezi'nde bir grup amatör balıkçı, deniz dibindeki kirliliğe dikkat çekmek için oltalarının ucuna mıknatıs bağlayıp, denize attı. Oltalara takılan cep telefonu ve kaşık gibi birçok atık görenleri şaşırtırken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İnsanlar, körfezi çöplük gibi gördüğü için bu durum yaşanıyor. Körfez, pislikten doygunluğa ulaştı dedi.
Her yerde aranıyordu! Acı haber geldiİzmir'in Foça ilçesinde, dün akşam balık avlamak için teknesiyle Gediz Nehri'ne açılan Muharrem Sürücü'nün (37) bugün saat 16.30 sıralarında, arama- kurtarma ekiplerince cansız bedeni bulundu. Sürücü'nün cesedine, teknesinin bulunduğu yerde ulaşıldı. Muharrem Sürücü'nün cansız bedeni, dalgıçlar tarafından sudan çıkarılıp, jandarma ve savcının olay yerindeki incelemelerinin ardından otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.
Ağayına düşen balıktan zehirlendiAntalya'da yaşayan amatör balıkçı Serdar Söyler, zıpkınla avladığı zehirli aslan balığının (pterois miles) ayağına düşmesi sonucu zehirlendi. 20 gündür yürümekte zorluk çeken Söyler, “Aslan balığının yanından bile geçmem bir daha. Dalmaya devam edeceğim ama bu balıkla işim olmaz bir daha.” dedi.
Amatör balıkçı, Rize'de su samuru görüntülediRize'nin Çayeli ilçesinde, amatör balıkçı tarafından, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) "nesli tehdide yakın" kategorisinde listelenen su samuru görüntülendi.Çayeli'nde amatör balıkçılık yapan Necati Yazıcı, zıpkın ile avlanmak için Karadeniz sahilinde dalış gerçekleştirdi.Dalış esnasında kafa kamerası kullanan Yazıcı, iki su samuru görüntüledi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Özdemir, yaptığı açıklamada, Çayeli ilçesinde görüntülenen su samurunun, Kaçkar Dağları Milli Parkı Yaban Hayatı envanterinde yer aldığını bildirdi.Özdemir, "su samurlarının son yıllarda sayısının hızla azaldığı" görüşlerinin ortaya atıldığına işaret ederek "Su samuru, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) 'nesli tehdide yakın' kategorisinde sınıflandırılır. Bu demektir ki yakın gelecekte tehdit altında olarak tanımlanma olasılığı olan bir türdür." dedi. Özdemir, Kaçkar Dağlarında ve Karadeniz'e dökülen dere ağızlarında su samuru gibi birçok hayvan türünün gözlemlenebileceğini belirtti.
Gün boyu ayrılmadı! 40 metrelik falezlerde 'balık avı'Antalya'da amatör balıkçılar, fırtına nedeniyle yıkılan balık çiftliklerinden kaçan balıkları yakalamak için olta atıyor. Bir amatör balıkçı ise tehlikeye aldırmadan 40 metre yüksekliğindeki falezlerin üstünden oltasını salladı.
Gün boyu ayrılmadı! 40 metrelik falezlerde 'balık avı'Antalya'da amatör balıkçılar, fırtına nedeniyle yıkılan balık çiftliklerinden kaçan balıkları yakalamak için olta atıyor. Bir amatör balıkçı ise tehlikeye aldırmadan 40 metre yüksekliğindeki falezlerin üstünden oltasını salladı.
Sahilde amatör balıkçı yoğunluğuTekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’da olta balıkçısı yoğunluğu yaşandı. Oltasını alan sahile koştu. Tekirdağ’da hafta sonu olması nedeniyle güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar oltasını yanına alarak sahile akın etti. Onlarca olta balıkçısı, balık tutmak için sahile dizilip adeta balık tutma yarışına girdi.Sahilde oltasıyla balık tutan vatandaşlardan Cüneyt İncebey, mevsime göre buranın olta balıkçısıyla dolup taştığını ifade ederek, “Bazen buraları yoğun oluyor. Mevsime göre buradan balık çıkıyor. Yeni geldim on dakika oldu ikinciyi attım. Nadiren bazen hava güzel olunca oltamı alıp balık tutmaya çıkıyorum. Şansımıza yağmur geliyor” dedi.Daha sonra güneşli havanın yerini sağanak yağışa bırakmasıyla birlikte sahilde balık tutmak için yaşanan yoğunluk oltasını toplayıp evinin yolunu tuttu.
Sivas'ta soğuk havada 'basma tor' ile balık avıSivas'ta amatör balıkçılar soğuk havaya aldırış etmeden Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta 'basma tor' yöntemiyle balık avlıyorlar. Hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düştüğü Sivas'ta amatör balıkçılar, Kızılırmak'a giderek balık avlamaya çalışıyor. Genellikle kış aylarında kullanılan 'basma tor' yöntemiyle balık tutmaya çalışan amatör balıkçılar soğuk havaya aldırış etmeden balık tutmanın keyfini yaşıyor.Olta balıkçılığı yapan 54 yaşındaki Ekrem Kılıç Aksaraylı olduğunu kendi memleketinde böyle bir sistemin kullanılmadığını ve İç Anadolu'dan başka bir yerde de 'basma tor' yöntemiyle balık avlandığını görmediğini söyledi.'Basma tor' yöntemini kış aylarında kullandıklarını anlatan Kılıç,"Diğer oltadan farkı iğneli oltada tek iğne var, bunu suya koyuyorsun üzerinde yem falan yok balığın geldiği zaman balığı alıyorsun. Yemli veya tuzaklı bir sistemi yok. Kış ayların da Kızılırmak'ın bir kısmı buz oluyor ve biz buzu 'basma tor'un sığacağı şekilde kesiyoruz. Buzu kestikten sonra da buzun üstünde avlanıyoruz. Havanın soğuk olmasına rağmen üşümüyorum" dedi.
Oltasına takıldı ne yapacağını şaşırdı!Kuşadası Körfezi’nde olta ile avlanan amatör balıkçıların oltasına köpekbalığı takıldı. Bir anda karşılarında köpekbalığını görünce ne yapacağını şaşıran amatör balıkçılar üzerlerindeki şaşkınlığı attıktan sonra köpekbalığını ağzına giren olta iğnelerini çıkarıp, tekrar denize bıraktı.
Volkan Karsan ile "DETAY"Hazırlanan kanun taslağında Bakanlık'tan izin almadan denize olta atanlara 200 TL para cezası öngörülüyor. Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Servisi muhabirlerinden Gökhan Karakaş, ayrıntıları Volkan Karsan ile Detay'da anlatıyor.