Dört ayaklı yerli ve milli robot ‘ARAT’ araziye çıktıKonya'da yazılım firması Akınsoft-Akınrobotıcs tarafından 2 ayda geliştirilen 4 ayaklı robot projesi 'ARAT' görücüye çıktı. Geliştirme sürecinde olan ARAT'ın 10 saatlik kullanım süresi bulunuyor. Robotun, yük taşıma ve arama kurtarma faaliyetlerinde de kullanılabileceği ifade edildi.Türkiye'nin tek robot fabrikasına sahip yazılım firması Akınsoft- Akınrobotıcs, 2 ay içerisinde geliştirdiği 4 ayaklı robot projesi 'ARAT'ın ilk örneğini basın mensuplarına tanıttı. 17 eklemden oluşan ve 86 sensörü bulunan ARAT, 4 ayakla dengede kalabilme ve yürüyebilme özelliğine sahip. 4 motordan oluşan boyun yapısı sayesinde ARAT gelişmiş bir gözlem yeteneğine sahip.'2 YIL İÇERİSİNDE SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK' 30 kilogramlık yükleme ve taşıma kapasitesine sahip ARAT'ın nesneleri kaydırmadan yükleme yapabildiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür Akın, Arazide 10 saat kullanım süresiyle tasarlanan ARAT, 4 bacaklı denge unsuru oluşturan bir prototip. Güneş enerjisiyle de bu pil ömrü uzatılabiliyor. Şu an basit arazi şartlarında test ediyoruz. Her geçen gün farklı arazi şartlarında test etmeye devam edeceğiz. Yaklaşık 2 ay süre içerisinde geliştirdiğimiz bir proje. Yüksek güç üretebilen motorlarımızı da kendi bünyemizde geliştiriyoruz. ARAT şu an prototip aşamasında, 2 yıl içerisinde ürün aşamasına gelebilecek ve seri üretime geçilecek. Üzerindeki kamera sistemiyle adresleme yapabiliyor. Ses sistemiyle etrafı dinleyebiliyor ve ona göre strateji belirleyebiliyor. Bu prototipimizde çok hızlı değiliz, ancak bir sonraki serimizde motorların hızlandırılmasını gerçekleştireceğiz. Hatta dörtnala tabiriyle koşacak şekilde projelerimiz geliştirmeye başlandıö dedi.
Yerli robot ADA: "Robot Sofia'dan daha zekiyim"Konya'da, Akınsoft yazılım firmasınca kurulan "AkınRobotics" fabrikasında tasarlanan Robot ADA, 23 Nisan kutlamaları kapsamında İstanbul'daki öğrencilerle buluştu. Kendisine Robot Sofia sorulan ADA, "Robot Sofia'dan daha zekiyim" cevabını verdi.
Bu robotlar mangal yapıyor, oyun havası oynuyorAkınsoft firması bünyesindeki AkınRobotics tarafından dizayn edilen ADA GH5'ler, havaalanları, eğitim kurumları, hastaneler, otogarlar, oteller, alışveriş merkezleri, mağazalar, marketler, restoran ve kafelerin yanı sıra konser, açılış, kutlama gibi organizasyonlarda görev alabiliyor. İnsansı robotlar ayrıca ürün tanıtma, broşür dağıtma, plaket takdimi, yol gösterme ve tezgahtarlık ile evlerde temizlik, yemek yapımı, çay demleme, çiçek sulama gibi işleri yapabiliyor. Bu özelliklerin yanı sıra koreografi eşliğinde dans edebilme özelliğine sahip ADA GH5'ler, Türk örf ve adetlerine uygun bir şekilde, birbirleriyle bağlantı kurup senkronize olarak, Ankara oyun havası olarak bilinen "Erik Dalı" oynayabiliyor, mangal yapabiliyor.
Milli insansı robotda seri üretime başladıKonya’da bir yazılım firması Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikasını kurarak tamamı yerli robotların seri üretimine başladı. Akınsoft yazılım firması 20 milyon lira yatırımla Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikasını kurdu. 4 Kasım’da resmi açılışı yapılacak fabrikayı tanıtan Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, yapay zekaya sahip insansı robotlara en çok ilgiyi ev hanımlarının gösterdiğini, kendilerine ulaşan kadınların ev işlerini yapacak robotların ne zaman piyasaya çıkacağını sorduklarını söyledi.1995 yılından bu yana ticari program ile adını duyuran Akınsoft firması 2009 yılında yapay zekaya sahip ilk insansı robot “Akıncı-1”i üretti. 4 yıl sonra mobil robot “Akıncı 2”yi tanıtan firma, hemen ardından insansı yapıya daha yakın olarak üretilen yapay zekasıyla öğrenebilme kabiliyetine, jest mimiklere sahip “Akıncı 3” ile adından söz ettirdi. Robot üretimini geliştiren firma bir fabrika ortamına geçerek seri üretime başladı. Temellerini 2 yıl önce attıkları Akın Robotix fabrikasının yaklaşık 11 bin metrelik alana kurulduğunu, 2 bin 700 metrekare kapalı alanda çalışan Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikasında seri üretime geçtiklerini kaydeden Özgür Akın, farklı şekillerde hizmet veren 16 çeşit robotları olduğunu dile getirdi.“Milli insansı robot” Ürettikleri ve tamamı milli olan robotların hizmet sektöründe birçok alanda çalışacağını ifade eden Özgür Akın, “Robotlarımızın bütün parçaları laboratuvarlarımızda üretildi. Devre tasarımları, yazılımları, mekanik tüm aksamları tarafımızdan geliştirildi. Bu anlamda yüzde 100 yerli bir robot diyebiliriz. Yapay zeka donanımı ile tamamen birleştirilmiş ve insansı hareketler yapabiliyor, koku, görme sağlayabiliyor, insan tanıyabiliyor, hatta insanla tanışabiliyor. Sizi bir kez tanıdıktan sonra bir daha geldiğinizde size isminizle hitap edebiliyor. Robotlarımız interneti çok aktif kullanabiliyor. Dokunma hissi oluşturan çeşitli sensörler var, dokunduğu nesneyi algılayabil
İnsansı robot Akıncı-3 geliyor!AKINSOFT, insansı yapıya daha yakın ve yapay zekasıyla öğrenebilme kabiliyetine, jest ve mimiklere sahip olarak üretilen AKINOID-3’ü (AKINCI-3) yakında kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı. Bilişim ve teknoloji kelimelerinin Türkiye’de bilinirliğini artıran ve attığı teknoloji adımlarıyla bu alanı Türkiye’de en üst seviyelere çıkaran AKINSOFT, dünyada bu alanda yerini sağlamlaştırmaya hazırlanıyor. Bu bilinçle girdiği Robotik Teknolojiler çalışmalarının meyvelerini almaya başlayan AKINSOFT, İnsansı Robot AKINOID-3’ü (AKINCI-3) çok yakında kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı. AKINSOFT yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz dönemde yapılan İnsansı robot çalışmaları olan AKINCI serisinin 3. ve sonraki dönemde çıkacak devam prototiplerinin AKINOID olarak adlandırılacağı dile getirildi. Ayrıca yapılan açıklamada, AKINOID-3 (AKINCI-3) insansı yapıya daha yakın olarak üretildiğini, yapay zekasıyla öğrenebilme kabiliyetine, jest ve mimiklere sahip olduğu belirtildi. Yayınlanan kısa tanıtım videosunda uzuvlarındaki hareketliliği, karşısındaki insanla etkileşime geçtiği ve oyun oynayabildiği gözlemlendi. AKINOID-3, “Çok Yakında” adlı kısa tanıtım videosuyla Türkiye’de ve Dünya’da yoğun bir ilgiyle karşılanacağa benziyor. AKINSOFT Yetkilileri robotik çalışmalarının bununla sınırlı kalmadığı AKINOID-3’le eş zamanlı robotik uygulama merkezinde kullanıma başlayacak garson robot çalışmalarında da ciddi yol kat edildiğini ve Ocak ayı içerisinde tamamlanmasını planlandıklarını belirtti. Açıklamada, “AKINSOFT’un robotik teknolojiler konusundaki çalışmaları ülkemizin bu alandaki ciddi gelişiminin canlı örneği niteliğinde. Bilindiği üzere, Türkiye’nin ticari anlamda ilk insansı robotu olan AKINCI-1, sorulan sorulara cevap verebiliyor, matematiksel işlemleri kolayca yapabiliyor, görüntü takibi yapıp, verilen komutları yerine getirebiliyordu. Bunların haricinde insan kas sistemini ve hareketlerini birebir taklit etme ye