20.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Aleyna Sevim - Bu yıl ise beklentiler aksi yönde. Zeytin için “var yılı öngörüsü olan üreticiler, ağaçlardaki meyve gelişiminden de son derece memnun. TÜİK verilerine göre de zeytin üretiminde yüzde 90,8 artış öngörülüyor. Türkiye’nin zeytin coğrafyasındaki yetkililer de 2022’deki rekor rekolte yakalanmasa da olağanüstü iklim şartları yaşanmadığı müddetçe geçen yılın rekoltesini en az yüzde 50 aşmayı bekliyor.
Sezon iyi olacak
Rekolte için rakamsal tahmin yapamasalar da bu yıl zeytin için ‘var yılı’ olacağını öngördüklerini kaydeden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, “Lokal lokal olumsuzluklar olsa da şu an iyi bir görüntü var. Her bölgeden aldığımız duyumlar bu yönde. Ama iklim değişikliğiyle de hiçbir şeyin garantisi olmuyor. Tarım üstü açık bir fabrika gibi. Sıcaklık 50 derecelere çıkarsa olumsuzluklar yaşanabilir. İyi bir sezon bekliyoruz” dedi.
300 bin ton beklentisi
Manisa Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa “Sıcaklığın bazı bölgelerde artması şartları etkiledi ama üründe artış bekliyoruz. Geçen sene 130 bin tonsa bu sene 300 bin ton ürün bekliyoruz. Olağanüstü durum olmazsa” diye konuştu. Bursa Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast ise “Geçen yıla göre iyi bir hasat bekliyoruz. Şu an meyve durumu daha iyi” dedi. Aydın Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak da geçen seneye göre yüzde 50’den fazla rekolte beklediklerini aktardı.
‘Güzel mahsul geliyor’
Balıkesir Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker bölgelerinde çiçek zamanının güzel olduğunu belirterek, şunları diyor: “Kıştan çıkıp baharda zeytinlerimizde çiçek öncesi görünüm çok güzeldi. Çiçek de çok güzel açtı. Geçen yıla göre güzel mahsul geliyor. Ama iklim şartlarından rekolte etkilenebiliyor. Ama maliyetler de çok yüksek. Üretici kazanabilmeli. Zeytinyağı sektörünün önü mahsul beklentisiyle açılmalı ki ülke ihracatına katkı sağlansın, döviz girişi olsun.”
Litresi 200-250 lira arası
Edinilen bilgiye göre Manisa Akhisar’da şu an toptan zeytinyağı fiyatının litresi 200-250 lira arasında değişiyor. Fiyatların ihracat yasağının kalkmasından önce 180 liraya kadar düştüğü belirtiliyor.
‘Kayıp en fazla %15 olur’
Mersin Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ise şunları aktardı: “Geçen yıl iklim şartlarından ötürü rekolte kaybımız yüzde 80’e varmıştı ama bu yıl en fazla yüzde 15 rekolte kaybı bekliyoruz. Eylül, ekim hasat dönemi. Umuyoruz ki mahsullerl hem tüketici ucuz yer ve hem de gelir açısından üreticimizin hayrına olur.”
Tarihi rekor 2022’de...
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de toplam zeytin üretiminin 2021’de 1.7 milyon ton iken 2022’de yüzde 71 artış ile 2.9 miyon tona ulaştı. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde tüm zamanların rekoru kırıldı. Yine aynı yıl Türkiye, sofralık zeytinde dünya lideri, zeytinyağında ise dünya ikincisi oldu. TÜİK 2023 verilerine göre de zeytin üretimi bir önceki yıla göre yüzde 48.9 düştü.