GündemZeynep Kamil’de doğanların sayısı 69 ilin nüfusundan fazla

Zeynep Kamil’de doğanların sayısı 69 ilin nüfusundan fazla

19.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın ilk doğum hastanelerinden olduğu belirtilen ve halk arasında ‘Zeynep Kamil Doğum Evi’ olarak bilinen Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1862’den bu yana yaşanan doğum sayısı 1,5 milyonu buluyor.

Zeynep Kamil’de doğanların sayısı 69 ilin nüfusundan fazla


İstanbul’da özellikle Anadolu yakasında yaşayanların büyük çoğunluğunun anılarında yer eden, çok sayıda sevince ev sahipliği yapan, yeni yaşamların başladığı hastanede, 1963’ten beri kayıt altına alınan doğum sayısı 1 milyon 200 bin iken, geride kalan yaklaşık 100 yıllık dönemde ise 300 bin kişinin doğduğu tahmin ediliyor.
Yusuf Kamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım tarafından özel mülklerinde hastalara ücretsiz hizmet vermek amacıyla yaptırılan hastane, Üsküdar’ın sağlık hizmetini bugüne kadar sürdürebilmiş en eski sağlık kuruluşu. Hastanenin bir diğer özelliği ise İstanbul’un ilk özel hayır kurumu olması.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Uzman Dr. Mustafa Eroğlu, hastanenin, dünyanın ilk doğum hastanesi olduğunu söyledi.
Zeynep Hanım’ın, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın kızı olduğunu ve 1862’de Nuh Kuyusu semtinde bostan tarlası olan arsayı hastane yapmak üzere aldığını dile getiren Eroğlu, Yusuf Kamil Paşa’nın 1863’te Sultan Abdülaziz tarafından sadrazamlığa getirildiğini, hastane cephesinde orijinal plana göre girişin üzerindeki kitabede “fihi şifaun li’n nas” yani “Onda insanlar için sağlık vardır” ayetinin bulunduğunu, ölümlerinden sonra hastane bahçesinde türbeye defnedildiklerini anlattı.