03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL
GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Onları buna mecbur kılan ise firmaların müşterilerine sunduğu “30 dakikada kapıda” gibi gönderim süresi vaatleri... Bu durum kuryelerin teslim aldıkları gönderiyi belirtilen sürede ulaştırmak için trafiğin yoğun olduğu saatler de hakları olmamasına rağmen kaldırımları yayalar için risk teşkil edecek şekilde kullanmasına yol açıyor. Kuryelerin paket teslim oranında para kazanmaları, çok sayıda kazaya yol açma nedenleri arasında. Kaldırımda yürüyen vatandaşlar, aniden önlerne çıkan ya da yakınlarından geçen motokuryelerle karşılaşabiliyor. Buna ek olarak, otomobil parkları, esnaf tesgâhlarının işgali ve skuterların artışı da kaldırımlarda güvenle yürümeyi adeta imkânsız hale dönüştürüyor.
Dikkatsizler...
Motokuryelerin trafik kurallarını hiçe saydığı noktalardan biri de Bahçelievler’in Şirinevler Mahallesi’ndeyiz. Trafiğe kapalı cadde üzerindeki restoranlarda çalışan motokuryeler, aldıkları siparişi müşterisine yetiştirmek için süratle kalabalığın içinden ilerlerken bazıları da ters yönden gelerek kazaya davetiye çıkarıyor. Aynı şekilde Kadıköy’ün en işlek bölgesi Bağdat Caddesi’nde de durum pek farklı değil. Beşiktaş ve Bakırköy’de de birçok kaldırım ve trafiğe kapalı cadde motokuryelerin servis yoluna dönmüş durumda.
Ters yönden geliyorlar
Oğluyla kaldırımda yürüdüğü esnada bir motokuryenin aniden yoldan kaldırıma girdiğini, olası bir kazayı kıl payı atlattıklarını söyleyen Yeliz Yılmaz “Hızlı bir şekilde yanımızdan geçti. Allah’tan bir şey olmadı. Kuryelerin işine saygım sonsuz. Zor bir işleri var. Ama hem kendi canlarını hem de yayaların canlarını riske atmamalılar” dedi. Başka bir vatandaş da “Cadde veya sokak yayalar rahat yürüyebilsin diye trafiğe kapatılmış. Ne yazık ki İstanbul’da bütün trafiğe kapalı caddelere bakın hepsi motosiklet parklarına dönmüş durumda. Bazen ters yönde geliyor. İnsanın yanında çocuğu ya da köpeği olabiliyor. Çoğu kulak kullanıyor, sağa sola bakmıyor. Skuter, bisiklet, motosiklet derken kaldırımlar da yürüyemez hale geldik. Herkes işini kuralına göre yapmalı” diye konuştu.
‘Makul süre’ yönetmeliği
Zamanlama baskısı kuryelerin de hayatına mal olacak kazalara yol açarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu durumun ortadan kaldırılması için kuryelerle ilgili bir düzenleme hazırlığı başlatmıştı. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılması öngörülen değişiklikle kuryelerin zamanla yarışının önlenmesi planlanıyor. Buna göre, kuryeler teslim aldıkları gönderiyi taşıma süresi taahhüdünde bulunmadan, “makul bir sürede” alıcısına ulaştırmakla yükümlü kılınacak.