GündemYusuf Dikeç, yapay zekâlı lazeri bile geçti

Yusuf Dikeç, yapay zekâlı lazeri bile geçti

10.08.2024 - 06:36 | Son Güncellenme:

Eli cebinde tarzıyla dünyada sporun yeni fenomeni olan milli atıcı Yusuf Dikeç’in nişan alırken hedefine yapay zekâlı bir lazerden bile çok daha iyi odaklandığı belirlendi.

Yusuf Dikeç, yapay zekâlı lazeri bile geçti

İSMAİL ŞAHİN- Paris Olimpiyatları’nda Şevval İlayda Tarhan ile birlikte, karma 10 metre havalı tabancada finalde ikinci olarak Türkiye’nin bu branştaki ilk olimpiyat madalyası olan gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç’e ilgi artıyor.

Haberin Devamı

Milli atıcı Dikeç, atış yaparken rahatlığı ve sadeliği temsil eden bir eli cebinde tarzıyla ve ekipman kullanmamasıyla tüm dünyada sporun yeni fenomeni oldu. Astronomik ücretli iş teklifleri alan ama Türkiye’yi ön planda tutacağını belirten Dikeç tekniğiyle bilimsel incelemelere de konu oluyor.

Altın madalya kazanan birçok sporcuya da ilham veren Yusuf Dikeç’in nişan alırken hedefine yapay zekâlı bir lazerden bile daha iyi odaklandığı tespit edildi. Kameralardan gerçek zamanlı acil durum tespiti yapan, 1000 ve üzeri kamera için çalışabilen yapay zekâ destekli, otonom video gözetleme ve tehlikeli davranışları tespit eden video analitik çözümü olan Xena Vision mühendisleri, ellerindeki son yazılım teknolojisini Yusuf Dikeç’in soğukkanlılığı ile birleştirdi.

Haberin Devamı

Çalışmada Dikeç’in nişan alırken, hedefine lazerden daha odaklı olduğu görüldü. Havalimanı gibi geniş alanlarda saldırı, şiddet, acil durum; yollarda ve otonom araçlarda ise kaza tespit ve kazadan sakındırma konularında kendi algoritmalarını kullanan Xena Vision ekibi, dün LinkedIn’den yayınladıkları paylaşımda şu yorumu yaptı: “Galaksideki en soğukkanlı nişancı. Lazer ışınından daha odaklı. Silah tespit sistemi oluşturmak için Yusuf’un benzersiz soğukkanlılığını son teknolojimizle birleştirdik. Nihai özne olduğun için teşekkürler Yusuf.”

TEKNİK TESPİT 

Xena Vision’un kurucusu Nazlı Temur, “Person of Interest dizisindeki gibi suçluyu eylem öncesi tespite yönelik bir çalışmamız var. Suçu olduğu anda da tespit edebiliyoruz. Singapur, Kanada, Katar teknolojimize ilgi gösteriyor. Sistemimiz silah tespiti yapıyor, algoritmamız silahı tespit edip bunu kullanıp kullanmayacağına karar verebiliyor. Yusuf Dikeç’in konsantrasyonunu da algoritmamızla buluşturduk” dedi.