GündemYumurtalık kanserine aşı umudu

Yumurtalık kanserine aşı umudu

05.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İngiltere’de geliştirilen dünyadaki ilk yumurtalık kanseri aşısının hastalığı durdurabileceği ve aşının öncelikle Angelina Jolie gibi risk altındaki kadınlara önerileceği açıklandı

Yumurtalık kanserine aşı umudu

Kadınlarda en sık görülen sekizinci kanser türü olan yumurtalık kanserinin gelişmesini önleyecek ilk aşının geliştirildiği ve  çalışmaların devam ettiği açıklandı. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, bağışıklık sistemine yumurtalık kanserinin en erken evrelerini tanıyıp, tümörlere saldırıp yok etmeyi öğreten “OvarianVax” adlı bir aşı geliştirdiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Erken aşamada

Aşının üretildiği laboratuvarın müdürü Prof. Dr. Ahmed Ahmed, “Laboratuvarda çalışmaları devam eden aşı, yumurtalık kanserinin yüzeyindeki tümörle ilişkili antijenler olan proteinleri tanımak üzere bağışıklık sistemini eğitmeyi amaçlıyor” dedi. Ahmed, küçük tümörleri tamamen küçültmesi veya yok etmesi hedeflenen aşının yumurtalık kanseri riski olan hastalarda test edileceğini, onaylanıp uygulanmasının beş yılı bulabileceğini söyledi.

‘BRCA geni risk yaratıyor’

Yumurtalık kanseri aşısı OvarianVax’ın testleri için öncelikle BRCA geni taşıyan kadınlara uygulanması önerilecek. BRCA geninin meme kanserinin yanı sıra yumurtalık kanseri geliştirme riskini de üç katına çıkardığı bildirildi. Annesini yumurtalık kanserinden kaybeden Hollywood yıldızı Angelina Jolie, BRCA1 adlı genetik mutasyonu taşıdığını öğrendikten sonra 2013’te mastektomi ameliyatıyla iki memesini aldırmıştı.

Haberin Devamı

Yumurtalık kanserine aşı umudu

27 milyon liralık destek

Yumurtalık kanseri aşısının geliştirilmesi için İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı’nın (Cancer Research UK) 600 bin sterlinlik (27 milyon TL) destek sağladığı bildirildi. GLOBOCAN’a göre, 2050 yılına kadar dünya çapında yumurtalık kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yüzde 55’ten fazla artarak 503 bin 448’e ulaşacak. Her yıl yumurtalık kanserinden ölen kadın sayısının yüzde 70 artarak 350 bin 956’ya çıkacağı tahmin ediliyor. Yumurtalık kanserinin tarama testinin olmaması, sadece iştahsızlık, şişkinlik gibi belirtiler göstermesi geç teşhisine neden oluyor.

Mide kanserinden enfeksiyon mu sorumlu?

ABD’de 50 yaşın altındaki kişilerde mide kanserinin artmasında yaygın bir enfeksiyonun da etkili olabileceği şüphesi doğdu. Uzmanlar,mide ülserine de neden olan yaygın bakteri ‘Helicopter pylori’nin bu artışta etkili olup olmadığını görmek için çalışma başlattı. Araştırma ekibinde yer alan Los Angeles Çocuk Hastanesi’nden Onkolog Dr. Jessica Sheth Bhutada, “H. pylori, insanların yüzde 40’ının midesinde taşıdığı bir bakteridir. Uzun süreli H. pylori enfeksiyonunun bazı mide kanserlerine neden olduğu biliniyor. Vaka artışının H. pylori’den kaynaklandığı kesinleşirse yüksek riskli hastalarda önleyici antibiyotik tedavisi uygulanabilir” dedi.

Yazarlar