29.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde geçen yıl düzenlenen bir toplantıya katılan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Ali Demir’i protesto için toplantının yapıldığı binaya yumurta atan 4’ü liseli toplam 13 öğrenciye, görevli kamu memuruna mukavemet suçundan kamu davası açıldı. Çocuk Mahkemesi’nde yargılanan 4 lise öğrencisine 3’er ay 10 gün hapis cezası verildi, bu ceza ardından ertelendi. Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açılan 9 üniversite öğrencisinin yargılanmasına ise henüz başlanmadı.
Geçen yıl 20 Şubat’ta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, sınav merkezi yöneticilerini bilgilendirme toplantısına katılan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’i, bir grup öğrenci protesto etmek istedi. Demir’le görüşmek isteyen öğrenciler toplantının yapıldığı binaya alınmayınca, dışarıda basın açıklaması yapmak için pankart açtı.
Binaya yumurta attılar
Olay sonrası polis merkezinde ifadeleri alınan öğrenciler, daha sonra serbest bırakıldı.
Ancak lise öğrencileri O.Ç., T.K.A. Y.M.A. D.K. hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Çocuk Mahkemesinde dava açıldı. Yapılan yargılamalar sonucunda 4 lise öğrencisi hakkında görevli kamu memuruna mukavemet suçundan 3’er ay 10’ar gün hapis cezası verildi.
Verilen ceza ertelendi. Y.M.A. karara tepki göstererek, “Biz sadece Ali Demir’i sınavlardaki şifre skandallarıyla ilgili protesto etmek istedik. Onunla görüşmek istememize rağmen izin verilmedi, biz mağdur olduk, cezayı da yine biz aldık” dedi.
‘EVRENSEL BİR PROTESTO ŞEKLİ’
18 yaşından büyük olan 9 üniversite öğrencisi hakkında Samsun 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevli kamu memuruna mukavemet ve kamu malına zarar vermek suçlarından her biri için 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak üniversiteli gençlerin yargılanmasına başlanılmadı.
Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Zafer Altınkaya, olay günü sınav skandallarıyla ilgili ÖSYM başkanınıyla görüşüp basın açıklaması yapmak istediklerini belirterek, “Biz en doğal hakkımızı kullanmak istedik ancak buna fırsat verilmeden özel güvenlik görevlileri bize müdehale etti ve gözaltına alındık. Biz sadece kongre merkezinin binasına yumurta attık. Bu da tüm dünya tarafından kabul edilen bir protesto şeklidir. Ancak hakkımızda dava açıldı. Ayrıca rektörlük tarafından da hakkımızda inceleme başlatıldı. Bu nasıl ileri demokrasi anlamak mümkün değil” diye konuştu. 23 yaşındaki Murat Yılmaz da özel güvenlik görevlisinin müdahalesi sonucu kendilerinin mağdur olduklarını belirtti.
Yaprak KOÇER SAMSUN DHA