Gündem‘YSK’nın seçim tarihi belirleme yetkisi yok’

‘YSK’nın seçim tarihi belirleme yetkisi yok’

22.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün toplanan MYK’nın gündemi “deprem” ve “seçim tarihi” tartışmaları oldu.

‘YSK’nın seçim tarihi belirleme yetkisi yok’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Toplantıda seçimin ertelenebileceği tartışmalarına ilişkin, “Kulağımıza gelen bilgiler var. AK Parti ve Cumhurbaşkanı seçimler zamanında yapılmalı gibi ifadeler kullanıp, bir algı yaratıyor. Öbür taraftan da YSK’ya ‘biz seçimleri yapamayız’ gibi bir dayanakla seçimlerin ertelenmesine yönelik bir politika organizasyonu olduğu kulağımıza geliyor” şeklinde değerlendirmelerin yapıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu da “seçim” konusundaki tartışmalara ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

“YSK’nın seçim tarihini belirleme yetkisi yoktur. YSK’nın görevi seçimi zamanında güven içinde yapmaktır, belirlenen seçim tarihinde seçimlerin düzgün, güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlamakla görevlidir. 20 yıldan beri ülkeyi yönetenlerin bir acziyet içinde olduğu son depremde de anlaşıldı. Dünyanın en büyük depremi söyleminin arkasına sığınarak kendi beceriksizliklerini örtmeye çalışıyorlar. Onlara verilecek öyle bir yıl değil, bir günümüz dahi yok. Seçimlerin zamanında derhal yapılmasını istiyoruz.”

Deprem kararları

MYK’da deprem bölgesine ilişkin başka kararlar da alındı. Buna göre; belediyeler deprem bölgesindeki vatandaşların barınma, yeme, içme ve hijyen konularında birlikte ve örgütlü bir şekilde hareket edecek. Bölgede kaldırılan enkazların atıklarının çevre mühendisleriyle birlikte topluma zarar vermeyecek şekilde depolanması, kanserojen maddelerle ilgili bir koruma planı oluşturulması için çalışma yapılacak.  Hasarlı binaların tespiti konusunda da bir komisyon oluşturulacak. Söz konusu komisyon hasarlı binaların düzgün bir şekilde tespit edilip edilmediğine, delillerin tespiti ve korunmasıyla ilgili usulüne uygun çalışma yapılıp yapılmadığına bakacak. Bu arada, kültür varlıklarına ilişkin enkaz çalışmalarının, “ayrıcalıklı enkaz” olarak yapılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Vekillerden nöbet

Milliyet’e bilgi veren kaynaklar MYK’da “AK Parti afeti değil, algıyı yönetiyor” değerlendirmesi yapıldı. “Deprem yardımları gecikiyor. Kızılay ve AFAD bir çöküş yaşıyor. Kızılay’ın, kurumların içi boşaltılmış” iddiası dile getirildiği toplantıda, CHP’nin deprem yardımlarının zamanında ve doğru bir şekilde harcanıp harcanmadığını tespit etmek üzere bir araştırma önergesi vermesi ve bir komisyon kurulmasını istemesi kararlaştırıldı.
Bölgeye ilişkin bir başka karar da 55 milletvekilinin sürekli deprem bölgesinde çalışması oldu. CHP’li vekiller nöbetleşe olarak deprem bölgesindeki illeri dolaşacak.

 

Yazarlar