GündemYGS’de iki baraj var

YGS’de iki baraj var

09.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YGS’ye 3 gün kaldı. Yaklaşık 2.2 milyon adayın katılacağı sınav için artık son hazırlıklar yapılıyor. YGS’de iki baraj var. Ön lisans programları için adayların en az 150 puan alması, LYS’lere girebilmek için ise 180 barajını aşmaları gerekiyor

YGS’de iki baraj var

Üniversiteye girişte ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS’de adayların önünde 150 ve 180 puan olmak üzere iki baraj var.
Ön lisans programları için 150 ile 179,99999 arası puan almak gerekiyor. İkinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girebilmek, 4 yıllık ve üzeri lisans programlarını tercih edebilmek için ise YGS’den en az 180 ve üzeri puan almak şart. Adayların 150 barajını aşmaları için 20 net yapmaları yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını geçebilecekler.
Üniversite adaylarının temel bilim alanlarındaki becerilerini ölçmeye yönelik olan YGS’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alıyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan testlerde toplam 160 soru var. Sınav tek oturumda yapılacak; saat 10.00’da başlayacak. Adaylara 160 dakika süre verilecek.
Yanlışların üzerinde durun
Üniversiteye yerleştirmede kullanılan LYS puanın hesaplanmasında YGS’deki testlerin yüzde 40 ağırlığı var. Bu reelde yüzde 40 etkili demek değil. Çünkü YGS’de öğrencinin testlerde yaptığı netler, belirli katsayılarla çarpılarak, LYS’ye ekleniyor. Her yıl testlerin ortalamalarına göre YGS’nin LYS’ye katkısı yüzde 26 ile yüzde 32 arasında değişiyor.
Üniversiteye girme hayali kuran adayların önünde üç gün kaldı. Sınav günü yaklaştıkça stres artıyor, hiçbir şey bilmiyorum kaygısı yaşanıyor. O nedenle adaylar son günlerde daha fazla ders çalışarak, bilmedikleri bütün konuları öğrenmeye çalışıyorlar.
Peki, ne zamana kadar ders çalışmalı? Sorunun cevabı öğrenciden öğrenciye değişiyor. Uzmanlar son günlerde adayların ders çalışmayı bırakmasını öneriyor ancak eğer aday çalışmadığı zaman kendisini huzursuz hissedecekse, son güne kadar ders çalışabileceklerini kaydediyorlar. YGS’de kalan zamanı iyi değerlendirmek için uzmanlar, adaylara şu tavsiyelerde bulunuyorlar:
Sınava 3 gün kala ders çalışmayı bırakın. Bol bol test çözün, birebir deneme sınavları yapın. Deneme sınavlarında çıkan yanlışların üzerinde durarak, bilgilerinizi pekiştirin.
Hangi konularda eksik kaldığınızı tespit edin. Ardından sınava kadar öğreneceğiniz konuları belirleyin. Bu konuları belirlerken, geçmiş yıllarda çıkan soruların konulara göre dağılım tablolarını kullanmanız faydalı olur.
Hangi konuyu daha hızlı ve çabuk öğreneceğinizi düşünüyorsanız, özellikle onlara odaklanmanız gerekiyor.
n Sınav öncesi sağlık problemi yaşamamak için adayların yemek ve uyku düzenine dikkat etmeleri gerekiyor. Yine bedeni aşırı yoracak, sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden de uzak durmakta yarar var.

Kaç net yapan kaç puan alacak?

YGS’de her yıl puan dağılımı adayların çıkardıkları netlere göre değişiyor. Bir başka deyişle standart sapma her yıl yapılan doğru sayısına göre belirleniyor. Başarı sıralamalarını her yıl YGS’ye giren adayların belirlediği için şu netle şu puan olur gibi kesin bir yargıya varılamadığını belirten Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri ile PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, konuyu şu örneklerle açıklıyor: 2014’te YGS-1 puan türünden tercih yapacak 115 net yapan bir adayın YGS-1 puanı 427, 2015’te 434, 2016’da ise YGS-1 puanı 427’dir. Yine YGS-5 puan türünü kullanacak olan ve 115 net yapan bir adayın 2014’te YGS-5 puanı 425, 2015’te 440, 2016’da ise 443’tür. YGS-5 örneği verecek olursak 80 net yapan bir adayın 2014’te puanı 344, 2015’te 356, 2016’da ise YGS-5 puanı 352 olmuştur.

Barajı geçemeyen tercih yapamayacak

YGS’de 150 puan barajını aşamayanlar bu yıl üniversiteye girmek için tercih yapamayacak. LYS’lere de girme hakkını elde edemeyecek. Geçen yıla kadar 150 puan barajını aşamayan mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamı niteliğindeki programlara girebilmek için sınavsız geçiş hakkından yararlanabiliyordu. Ancak bu yıl sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasıyla meslek lisesi mezunlarının YGS’ye girmeleri ve barajı geçmeleri şart.

Sınava giriş belgesi ÖSYM’nin sitesinde

YGS’ye girecek adaylar, sınava giriş belgesini, TC kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecekler. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı yer alacak. Adayların, sınava giriş belgelerinin renkli ya da siyah beyaz çıktısını sınav günü yanlarında bulundurmaları zorunlu. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret de yer almayacak. MİNE ÖZDEMİR

Sınava hazır mısınız?

Sınav Maratonu başlamak üzere. Üç gün sonra YGS var. Yüz binlerce aday için hayati önem taşıyor!
Peki, bu sınavlarda başarısız olmak, hayatın sonu mu? Ya da kazandığınızda, sizi, gerçekten de parlak bir gelecek bekliyor mu?..
Hayatımızın her aşamasında sınavlar var. Biri bitiyor, diğeri başlıyor. YGS’den çıktığınızda, bu kez de LYS heyecanı başlayacak. Üniversiteyi kazanıp bitirdiğinizde ise çok daha zorlu bir sınav olan KPSS sizi bekliyor olacak!
Bu yüzden, sınavlarla yaşamaya, bir an önce alışmalısınız...
Pazar günü, alabileceğiniz en yüksek puanı alamadığınızda ya da elinizden geleni yapamadığınızda, pişmanlık yaşarsınız.
Ama bu, kesinlikle hayatın sonu değildir. Bir sonraki sınav, tüm üzüntüleri sona erdirebilir. Hatta daha da iyi yerlere girebilirsiniz…
Üniversiteye girişte bu yıl rekor başvuru var ama bu sizi korkutmasın. Çünkü herkese girecek kadar fazlasıyla kontenjan var. Özellikle de iddialı öğrencilere…
Peki, bu üç günlük süreci nasıl değerlendirmek gerekir?
Bol bol önceki yılların sorularını çözün. Ve kesinlikle ne hasta olun ne de moralinizi bozun. Çünkü toparlanmanız zaman alabilir!
Hasta hasta sınava girmek performansınızı düşürebilir...
Heyecana gelince, sadece sizde dorukta değil, iddialı adayların neredeyse tümü aynı durumda.
Buna bir de mahalle baskısı eklenince, işler daha bir karmaşık hale geliyor, panik atak başlıyor.
Sakın ha, siz de kendinizi bu noktaya getirmeyin! Tam da sınav öncesi, herkese ortak reçete yazmak yanlışların en büyüğü olur. Şunu, bunu yapın demek, hiç doğru değil. Çünkü her adayın kendine göre bir çalışma programı var ve ona sadık kalmak gerekir.
Son dakika önerileri çerçevesinde, alışkanlıklarını ya da çalışma düzenini değiştirenler, bazen çok büyük faturalarla karşı karşıya kalabiliyorlar.
Siz, siz olun bugüne kadarki temponuz ve sisteminiz neyse, onun dışına çıkmayın!.

Değişikliklere dikkat!

OZAN KADÜKER

Üniversiteye giriş sınavlarında bu yıl birçok değişiklik var. Öncelikle bazı programların puan türü değişti. Bu programlar yandaki tabloda görülüyor. Ayrıca adayların dikkat etmesi gereken önemli değişiklikler şöyle:
GEOMETRİ TESTİ YOK: LYS-1’de artık Geometri testi yok. Geometri soruları Matematik testinin içerisinde yer alacak. Soru sayısı değişmeyecek. 50 Matematik, 30 Geometri sorusu olacak. Adaylara tek bir kitapçık içinde 80 soru verilecek ve 135 dakika süre tanınacak. Örneğin MF-3 puan türünden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon tercihi yapacak öğrenci için Geometri testinin etkisi 2016’da yüzde 5, bir sorunun değeri de yaklaşık 0.66’ydı. Bu öğrenci için Matematik testinin etkisi yüzde 13 ve tek Matematik sorusunun değeri de yaklaşık 1.04 puandı. 50 Matematik sorusu 52, 30 Geometri sorusu 20 puan getiriyordu. Bu yüzden de özellikle ilk 25 bin ile 40 bin arasında başarı sırası hedefi olan öğrenciler Geometri testini önemsemiyordu. Şimdi Matematik sorularının içinde ağırlıkları arttı. Bir Geometri sorusunun değeri Matematik’le eşitlendi ve yaklaşık 0,9 oldu.
LYS’DE KISA CEVAPLI SORULAR VAR: LYS’lerdeki testlerde kısa cevaplı sorular yer alacak. Matematik ve Yabancı Dil testlerinde 3, Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 ve diğer testlerde 1’er kısa cevaplı soru olacak. Adaylar bu soruların yanıtlarını cevap kağıdına yazıp sonra da kodlayacaklar. Kısa cevaplı sorularda yanlış sorular doğruları götürmeyecek.
SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI KALKTI: Meslek liselerinin kendi alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı. Bu adaylara kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiğinde ek puan verilecek.
İLAHİYAT LYS İLE ALACAK: Öğretmenlik programlarının tamamı ve ilahiyat programı LYS ile öğrenci alacak. Hedefini sadece Okul Öncesi Öğretmenliği olarak belirlemiş bir aday YGS-5’e odaklanıp çalışırken, puan türü değişikliğiyle TS-1’e yani LYS’ye de hazırlanacak.
ÖĞRETMENLİKLERE BARAJ GELDİ: Öğretmenlik programlarında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü dahil başarı sırası barajı 240 bin olarak belirlendi.
AÇIKÖĞRETİME GİRMEK ZORLAŞTI: Açıköğretim ön lisans ve lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı oldu. Açıköğretim Fakültesi’nden İşletme bölümünü tercih etmek isteyen bir adayın eskiden sadece YGS’ye girmesi yeterliydi. Ancak bu yıldan itibaren adaylar YGS’den 180 puan barajını geçecek ayrıca LYS’ye de girecek ve İşletme programının aldığı TM-1 puan türünde tercih yapacak.
SINAVA GEÇ KALAN ALINMAYACAK: Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklar.

YGS’de iki baraj var


YGS’de iki baraj var


Matematikte yeni konular var

AYSEL BOZAN YILMAZ
YGS’de MEB müfredatı kapsamında, tüm lise öğrencilerinin gördüğü derslerden sorular çıkıyor. Bilginin yanı sıra yorum ağırlıklı sorular da sınavda yer alıyor. Bu yıl da geçen yıllara benzer soruların çıkması bekleniyor. Ancak bu noktada Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri ile PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, matematikte 2013 yılında yapılan müfredat değişikliğinin ilk defa bu yıl sınava yansıyacağına dikkat çekti. Uzmanlar testlere göre çıkacak konularla ilgili şu bilgileri verdiler:
YGS’de 9 ve 10. sınıf konularından soru sorulduğunu dikkate alırsak İkinci Dereceden Denklemler, Parabol, Polinom, Karmaşık Sayının İfadesi ve Bir Fonksiyonun Grafiğinden Faydalanarak Simetri Dönüşümleri Yardımı ile Yeni Bir Fonksiyonun Grafiğini Çizme konularından soru çıkabilir.
Fizik’te adayların 9 ve 10. sınıfta gördükleri konulara dikkat etmeleri gerekiyor. YGS fizik sorularının büyük bir kısmı bu bölümden çıkmakta. Biyoloji testinde öğrencilerin özellikle 9 ve 10. sınıf konularına çok iyi hakim olmalarında yarar var.
Türkçe’de ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri konularıyla ilgili olarak da mutlaka TDK’nin ilgili sayfaları incelenmeli.
Felsefe soruları 1. sınıf Felsefe dersi kazanımlarından genelde eşit dağılımla; Tarih soruları 9, 10 ve 11. sınıf derslerinin kazanımlarından soruluyor.

Sınavda 350 bin kişi görev alacak

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 12 Mart’ta yapılacak YGS hakkında açıklama yaptı. 2 milyon 265 bin 902 aday başvurduğunu belirten Demir, 350 bin dolayında görevli ile sınava hazır olduklarını ifade etti.
Sınav esnasında uyulması gereken kurallar hakkında da bilgi veren Demir, sınav öncesinde ve süresince sınav kurallarını ihlal etmenin, sınavın iptaline yol açabileceğini aktardı ve ekledi: “Aday, işaretlemeye devam ettiği ve bu ihlali kamera kayıtlarımızdan ve tutanaklardan tespit ettiğimiz zaman sınavını iptal ediyoruz. Daha da acı olanı, bazı adaylar kuralları ihlal ettiklerinde ve bu durumu sonrasında tespit ettiğimizde, sınavı geçmiş olsa bile geriye doğru iptal ediyoruz. Görevlilerin adaylara gelip ‘Şunu yapmalısın, yapmamalısın’ şeklinde bir uyarı mecburiyeti bulunmamaktadır.”
Sınavın yapılacağı bütün sınıflarda saat olduğunu hatırlatan Demir, adayların saatle sınava gelmemelerini, geçen yıl YGS’de en fazla iptal nedeninin kol saati olduğunu, bu gerekçeyle 210 kişinin sınavının iptal edildiğini aktardı.

YARIN: Bölümlere göre YGS’nin puanlara katkısı ne?