13.10.2016 - 07:28 | Son Güncellenme:
Türkiye’de 2015 yılında adını duyuran Kairos, internet sitesindeki bilgilere göre 2014 yılında İngiltere’de kurulan bir veri depolama şirketi. Zincire dahil olan ve temmuzda sayısı 50 bin olan “iş ortağı” sayısı 80 bine ulaşmış durumda. Sadece bin sterlin sermayeyle kurulan ve 2 çalışanı gözüken şirket, açıkladığı bilgilere göre; çok sayıda kurumun özel verilerini şifreliyor, bu şifreleri de dünya genelindeki üyelerinin bilgisayarlarında tutuyor.
BİLİRKİŞİ İNCELİYOR
Şirket bunun için üyelerinin bilgisayarlarının hard disklerindeki 320 gigabyte’lık alanı ücreti karşılığında kullanıyor.
Türkiye’deki liderlerinin Dursun C. ve Barış Ö. olduğu öğrenilen şirket, lüks otellerde toplantılarla ve Facebook üzerinden üye topluyor. Üyelerine, bilgisayarlarını günde 10 saat açık tutmaları halinde para ödeyeceğini söyleyen şirket, 4 ayrı paket sunuyor. 125 dolar ödeyerek standart paketle sisteme giren kişi yılda 312, 2 bin 777 dolarla platin paket alan kişi ayda 578, yılda ise 6 bin 942 dolar kazanıyor. Kazancı aylık 4 milyon 430 bin dolara çıkarmak da mümkün. Üyeler kazandırdıkları her bir üye için yüzde 15 komisyon alırken topladıkları üye sayısına göre kariyer unvanları ve kazançları artıyor. Asistan 750, yönetici bin 500, idareci 18 bin, temsilci 1 milyon 318 bin, şef temsilcisi ise 4 milyon 430 bin dolar alıyor. Bir yılda sistemde 25 milyon doların toplandığı öne sürülüyor. Ancak şu ana kadar polise yapılan bir başvuru yok. Sistemle evini, arabasını kaybedenlerin de olduğu iddia ediliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, başvurular üzerine temmuz ayında Kairos’u incelemeye aldı ve bilirkişi atadı. Sistemin legal veya illegal olduğu, incelemenin ardından belirlenecek.
UZMANLAR NE DİYOR?
Bilişim Uzmanı Hamza Şamlıoğlu: “Peki, bu sistem siber saldırıda kullanılırsa ne yapacağız? Çünkü ne olup bittiği bilinmiyor. 320 GB’lık alan alma kısmı işin makyajı. Elbette birileri kazanıyor. Titan’da da, Mega Holdings’de de görmüştük. Sistemin en alt tabakasında olan insanlar en çok para yatıran insanlar ve bu insanlar büyük zarar görecekler.”
Bilişim Hukuku Uzmanı Tuğsan Yılmaz: “Hukuka aykırı olan bazı içerikleri saklamak için kullanılıyor olabilir. Yargıtay’ın zincir benzeri yapıları ‘nitelikli dolandırıcılık’ eylemi olarak yorumladığı çok sayıda karar var.”
Kaynak: Habertürk