Boğaziçi Köprüsü’nde
Yeliz Telli’nin ölümü, 2 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya ilişkin mütalaa veren savcı, sanığın cezalandırılmasını istedi.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ebubekir Temur katılmadı. Duruşmada
Yeliz Telli’nin annesi Nermin Karaman ve avukatı Kenan Aşık hazır bulundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ertuğrul Kubilay, bilirkişinin 31 Temmuz 2008 tarihli raporunu 15 Eylül 2008’de mahkemeye sunduğunu tutanağa yazdırdı. İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı, Yollar ve Trafik Bilim Dalı’nda öğretim görevlisi Dr. Adem Faik İyinam’ın hazırladığı raporda, kazanın meydana geldiği şartlar anlatılarak, "Sürücü Temur’un, trafik kurallarına tamamen aykırı, dikkatsiz ve tedbirsizce davranışı nedeniyle yolcu Yeliz Telli’nin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan kazada, sanığın kusurlu sayılmasının uygun olacağı düşünülmektedir" denildi.
Kaza öncesinde taşıttaki yolcuların münakaşa etmeleri ve birbirlerine fiziki harekette bulunmalarının, oturma düzeni nedeniyle böyle bir kazanın meydana gelmesinde etkili olamayacağı belirtilen raporda, Temur’un "tamamen kusurlu sayılması gerektiği" bildirildi.
Son talepleri sorulan Telli ailesinin avukatı Aşık, sanığın tamamen kusurlu bulunduğunun ve Telli’nin ölümüne neden olduğunun toplanan delillerle ortaya çıktığını savunarak, kusur durumu da göz önüne alınarak sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.
SAVCININ GÖRÜŞÜ Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Sait Ömer Arslan da 22 Ocak 2005 gecesi, 34 VF 5978 plakalı otomobiliyle Boğaziçi Köprüsü’nden geçen Ebubekir Temur’un, aşırı hız nedeniyle önündeki ticari araca vurup ardından bariyerlere çarptığını bildirdi.
Olayda Yeliz Telli’nin öldüğü, Erman Ayan’ın 90 gün, Süleyman Uçar’ın da 25 gün rapor alacak şekilde yaralandıklarını belirten savcı Arslan, sanığın bu şekilde "taksirle bir kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden olmak" suçunu işlediğini bildirdi.
Sanığın eyleminin eski TCK’nın 4 yıldan 10 yıla kadar hapsi öngören 455. maddesinin 2. fıkrası ile 2 ile 15 yıl arasında hapsi içeren yeni TCK’nın 85. maddesinin 2. fıkrasına uyduğunu belirten savcı Arslan, söz konusu yasa maddelerinin kıyaslanarak sanığın lehine olan maddeden cezalandırılmasını talep etti.
Duruşma, kararın açıklanması amacıyla ertelendi.Kaza sırasında Güngören İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri olan
Başkomiser Ebubekir Temur, kazanın ardından 24 Ocak 2005’de tutuklanmış, 17 Mayıs 2005 tarihli duruşmada ise tahliye edilmişti.
Temur hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğünce de idari soruşturma açılmıştı.