11.02.2017 - 13:30 | Son Güncellenme:
Her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleştirilen YDS, adaylar için önem arz etmektedir. Çünkü devlet ve özel fark etmeksizin pek çok kurum ve kuruluş yabancı dil yeterliliği aramaktadır. Yabancı Dil Sınavı(YDS) ile alınan sonuçlar da adayların farklı alanlarda dil yeterliliğini gösteren bir kanıt belgesi taşımaktadır.
YDS BAŞVURU İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
Yabancı Dil Sınavı(YDS) Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
2017 YDS ilkbahar dönemi başvuruları 8 Şubat 2017 günü saat 10:00’ da başladı, 16 Şubat 2017 günü saat 23:59 saatlerinde de sona erecektir. 150 dakika süresi olan sınav 2 Nisan 2017 Pazar günü gerçekleştirilecek ve 09:30’da başlayacak.
Yabancı Dil Sınavı(YDS) Başvuruları Nasıl Yapılır?
16 Şubat 2017 tarihine kadar yapılabilecek olan başvuru işlemleri, ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden aday işlemleri sistemi ile yapılacaktır. Aday işlemleri sistemine https://ais.osym.gov.tr/ T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapıp YDS başvuru işlemini gerçekleştirebilirler.
Yabancı Dil Sınavı(YDS) Başvuru Ücreti Ne Kadar?
8 Şubat ile 16 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak olan YDS başvuru işlemi ücreti 90 TL olarak belirlenmiş durumdadır. Sınav ücreti ÖSYM’nin kendi internet sitesinde belirtmiş olduğu bankalar aracılığı ile yatırılacaktır. Belirlenen bankalar şunlardır; Halkbank şubeleri ATM ve internet bankacılığı, Türk Ekonomi Bankası şubeleri ve internet bankacılığı, Akbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç) ile ödeme yapılabilir. Ziraat Bankası ile ödeme yapmak isteyenler mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile ücreti yatırabilirler. Ziraat Bankası ATM ve şubeleri ile YDS ücreti ödemesi yapılamaz.
2017 Bahar Dönemi YDS İçin Kimler Başvuru Yapabilir?
Yabancı Dil Sınavına girecek olan adaylar yapılan resmi açıklama ile belirtilmiştir. Açıklamada; kadro karşılığı gösterilmek üzere sözleşmeli çalışan personel dahil olmak üzere, aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı TSK Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel kanunu hükümlerince verilen personel ile dil yeterliliği için öğrenciler başvuru yapıp sınava girebileceklerdir.
YDS Değerlendirmesi Nasıl Yapılacak?
YDS’de çoktan seçmeli soruların bulunduğu testler uygulanacak. Sınav kitapçıkları cevap alanları ÖSYM tarafından optik okuyucular aracılığı ile okunacak, bilgisayar ortamında itina ile değerlendirilecektir. Değerlendirme işlemi sırasında sadece doğru cevaplar dikkate alınacak olup yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Sınav sonrasında ÖSYM tarafından veya yetkili makamlar tarafından iptal kararı uygulanan sorular değerlendirme dışı bırakılacaktır ve geçerliliğini koruyan soruların puan değerlendirmesi yeniden hesaplanarak puanlama işlemi yapılacaktır.
Adayların sınavda vermiş oldukları doğru cevaplar 100 puan üzerinden hesaplanacak. Çoktan seçmeli soruların bulunduğu testlerin uygulanmadığı dillerde ise çeviriler ÖSYM tarafından kurulacak olan jüriler vasıtası ile değerlendirilecek. Yapılacak değerlendirme işlemi 100 tam puan üzerinden yapılacak olup yabancı dil seviyeleri sınava giren tüm adaylar için geçerli olacaktır. Yabancı dil seviyeleri için belirlenen tabloya göre; 90-100 puan arasında olanlar A seviyesi, 80-89 puan arasında olanlar B seviyesi, 70-79 puan arasında olanlar C seviyesi, 60-69 puan arasında olanlar D seviyesi, 50-59 puan arasında olanlar E seviyesi yabancı dil yeterliliğine sahip olarak belirlenecektir. Belirlenen bu seviyelerden hangisine ne miktarda tazminat ödemesi yapılacağı ise ilgili olan mevzuat kapsamı içerisinde yapılacaktır.