12.03.2019 - 08:41 | Son Güncellenme:
Önemli tarihler için ana sayfasında özel tasarımlar hazırlayan Google bugün sayfasını World Wide Web için tasarladı. Tarayıcılarını açan kullanıcılar sürpriz Doodle ile karşılaştı.
WORLD WİDE WEB NEDEN DOODLE OLDU?
Sir Tim Berners-Lee’nin patronu, World Wide Web’in mucidi 33 yaşında bir yazılım mühendisi 1989’da bu gün gönderilen “Bilgi Yönetimi: Bir Teklif” başlıklı teklifine yanıt verdi. Başlangıçta, Berners-Lee, CERN'deki (İsviçre'deki büyük bir nükleer fizik laboratuarı) meslektaşlarının birden fazla bilgisayar arasında bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için “Mesh” adında “yazılı bağlantılar içeren büyük bir köprü metni veritabanı” tasarladı.
Berners-Lee’nin patronu, mütevazı bir akış şemasını çalışan bir modele dönüştürmek için zaman verdi, HTML dili, HTTP uygulaması ve ilk Web tarayıcısı ve sayfa editörü olan WorldWideWeb.app'yi yazdı. 1991’de, harici Web sunucuları çalışıyordu.
1960'lı yıllardan bu yana gelişen İnternet ile karıştırılmaması gereken World Wide Web, HTML dili, URL "adresleri" ve köprü metni aktarım protokolü veya HTTP gibi yenilikler üzerine kurulu çevrimiçi bir uygulamadır.
World Wide Web Consortium CEO'su Jeff Jaffe “Her şeyi gerçekten değiştiren çok az yenilik var,” dedi. “Web, zamanımızın en etkili yeniliğidir.”
Bugün World Wide Web'in 30. yıl dönümü.
WORLD WİDE WEB NEDİR?
Kısaca WWW veya Web, internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.
TİM BERNERS LEE KİMDİR?
1955 Londra doğumlu İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü. Daha çok World Wide Web'in mucidi olarak tanınmaktadır.
1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuştur. Aynı zamanda 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirmiştir.
1994 yılında ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurmuştur ve de başkanlığını yapmıştır. İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine kraliçe II. Elizabeth tarafından sör (sir) unvanı verilmiştir.
Berners-Lee, şu anda Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu'nun (W3C) başkanı, MIT ve Oxford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür.