GündemUzay için geri sayım başladı! Büyük gün 13 Ocak

Uzay için geri sayım başladı! Büyük gün 13 Ocak

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A 13 Ocak'ta SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılacak.

Uzay için geri sayım başladı Büyük gün 13 Ocak

Meltem Günay - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından kurulan Grizu 263 Uzay Takımı, Türkiye'nin ilk cep uydusunu uzaya gönderiyor. 3 Mart 1992'de Zonguldak'ta grizu felaketinde yaşamlarını yitiren 263 madenci anısına "Gruzi-263A" adını taşıyan uydu, 13 Ocak'ta SpaceX Falcon 9 roketi ile Cape Canaveral'dan fırlatılacak. Zonguldak Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve projenin danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi "Uydumuzu hazırladık, tasarladık, ürettik, gönderici firmaya teslim ettik. Uydumuz gönderileceği rokete yerleştirildi, fırlatmak için hazır. 13 Ocak tarihini bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Grizu 263 ekibinin 2016’dan beri ulusal ve uluslararası bir çok başarıya imza attığını dile getiren Prof. Dr. Ekmekçi, "Bu süreç içerisinde 2018'den itibaren ekip içerisinde 'Artık model uydu değil gerçek bir uydu yapalım' fikri oluştu. Tamamen öğrencilerimiz tarafından tasarlandı, üretildi. Bu süreçte başta üniversitemiz olmak üzere Erdemir Şirketi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Türksat, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi paydaşlarımızla ortak çalışarak sonuca ulaştık" dedi.

Geleceğin ilk adımı

Uydunun tamamen haberleşme kurgusu üzerinde çalışacağını dile getiren Prof. Dr. Ekmekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında gelecekten bahsetmek daha doğru olur çünkü o zaman uydunun ne yapacağının neden önemli olduğunu daha iyi anlamış oluruz. Mikro uydular  geleceğin teknolojisi içerisinde önemli yer tutmaya başlayacak. Şöyle ki, alçak dünya yörüngesinde yer alan bu mikro uydular bir gün içerisinde sekiz defa dünyanın etrafında dönecek. 70-80 mikro uydu gönderdiğiniz zaman global ölçekte bir kapsama alanı sağlayan bir haberleşme yapısı elde edebilirsiniz. Bunu normal uydulara nazaran çok düşük maliyetlerle elde etme şansımız var. Bu düşünceden yola çıkıldığı zaman ilk adımı atıyoruz. Haberleşme tabanlı ve gelecekte yeni gelişmeler için bir altyapı oluşturacak."

Haberin Devamı

Emekçi, 13 Ocak'ta üniversitede düzenlenecek fırlatma törenine ilgi duyanları davet etti.

Uzay için geri sayım başladı Büyük gün 13 Ocak

4 yıl görev başında

Küp şeklinde olan Grizu 263A’nın 5x5x5 boyutlarında ve 237 gram ağırlığında olduğunu belirten Prof. Dr. Ekmekçi, uydunun alıcıları sayesinde, uydu yönelim takibi için sensör verileri, uydu çalışma durumlarını bildiren çeşitli verileri göndereceğini anlattı. Prof. Dr. Ekmekçi, cep uydusunun alçak dünya yörüngesinde 525 kilometre irtifaya fırlatılacağını kaydederken şu bilgileri verdi: “Yaklaşık dört yıl boyunca alçak dünya yörüngesinde hareketini sürdürmesi planlandı, yaklaşık bir yıl boyunca aktif şekilde çalışmasını bekliyoruz. Maliyetleri üstlenen ana destekçimiz Erdemir’e ve her zaman bizi destekleyen üniversite yönetimimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ölen madencilerin anısını yaşatacak

3 Mart 1992’de Zonguldak’ta grizu felaketinde can veren 263 madenci anısına takımın ve uydunun adı ‘Grizu 263’ denildi. Ekip, “Karanlık maden ocaklarından uzayın sonsuz derinliklerine uzanan bir Zonguldak” hikayesi olarak hayal eden ve hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışanlardan oluşuyor.