GündemUnutulmuş bir yer olan Kayaköy

Unutulmuş bir yer olan Kayaköy

02.05.2018 - 18:32 | Son Güncellenme:

İlginç bir yerleşim yeri olan Kayaköy, terkedilmiş, saklı kalmış yapısıyla ve tarihi dokusuyla ilgi çekmektedir. Restorasyon çalışmaları yapılacak olan bu yeri sizler için araştırdık.

Unutulmuş bir yer olan Kayaköy

Kayaköy nerededir?

Haberin Devamı

Kayaköy Muğla'nın Fethiye ilçesindedir. Fethiye Ölüdeniz yolu üzerinde terkedilmiş bir yer olan Kayaköy bu zamana kadar ulaşmış kalıntılardan ibarettir.

Kayaköy’ün tarihi

Kayaköy’ün tarihi milattan önce 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır o dönemde adı Likya Karmylassos'dur. Günümüzde Kayaköy olarak bildiğimiz yerleşim yeri bu antik şehrin üzerine Levissi ismiyle kurulmuştur. Tartışmalı olmakla birlikte 11. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. 19. yüzyıl civarlarında Kayaköy'ün eski adı Makri'dir. Makri Rumcada uzak diyar anlamına gelmektedir. 1922 yılında mübadele kanunu çıktığı dönemde Batı Trakya’daki Türkler Kayaköy’e getirilmiş ve Kayaköy'deki Rumlar ise Batı Trakya’ya gönderilmiştir. Batı Trakya’ya gönderilen Rumlar orada Neo Makri yani yeni uzak diyar adında bir yerleşim yeri kurmuşlardır. Trakya'dan Kayaköy’e gelen Türkler ise burada tarım yapamayıp Fethiye'nin ovalarına veya Manisa'ya yerleşmişlerdir. Birkaç yıl içinde şehri tamamen boşaltmışlardır. Şehir zamanla hazine rivayetleri ile yağmalanmış ve 1957 depreminde hasar alıp epeyce tahrip olmuştur. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Şu an yenileme yapılacağına dair haberler vardır.

Haberin Devamı

Kayaköy’ün inşası ve tarihi dokusu

Kayaköy ovaya bakan bir yamaç üzerine inşa edilmiş 350-400 evden oluşmaktadır. Evler genellikle 45 ila 50 metrekare arasındadır. Birbirinin güneşini kesmeyecek şekilde inşa edilmiştir. Evlerinin altında kilerler ve çatıdan akacak suları biriktirmek için sarnıçlar mevcuttur. Bu sular günlük kullanım için olup içilmemektedir. Evler arasında çok sayıda şapeller vardır. Şapel küçük kiliselere denmektedir. Şapeller dışında iki adet büyük kilise, okul ve yel değirmenleri vardır. Kiliselerin günümüzde neredeyse sadece dış duvarları kalmıştı ancak iki kilisede de restorasyon yapıldı ve 2017 yılında tekrar açıldı. Şehirde MÖ 4. Yüzyıllara kadar dayanan lahit ve kaya mezarları mevcuttur. Ayrıca anıt mezarlar vardır.

Kayaköy için yapılmış çalışmalar

1988 yılında Muğla Belediyesi Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin ortak projeleriyle Kayaköy’ü Barış ve Dostluk Köyü olarak ilan etmişlerdir. Proje Türk yetkililerce de onaylanmış ve Kayaköy bu tarihten beri 3. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.