GündemÜniversite kayıtları başlıyor

Üniversite kayıtları başlıyor

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri yarın başlayacak, 23 Ağustos’a kadar devam edecek. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Üniversite kayıtları başlıyor

Kayıt hakkı kazanan adayların, gerekli belgelerle kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. Aksi takdirde kayıt haklarını kaybedecekler.

Haberin Devamı

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2024 tarihi mesai bitimine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri durumunda asıl kayıtları yapılacak. Mezun olduklarını belgelemeyenlerin kayıtları silinecek. Yine kazandığı yükseköğretim programının koşullarını karşılamayan adayların da kayıtları yapılmayacak.

Ek yerleştirme şansı

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme başvuruları alınacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına kaydolanlar ek yerleştirmeden yararlanamayacak ancak hiçbir tercihine yerleşemeyenler yararlanabilecek.

Haberin Devamı

Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarını, merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olanlar tercih edemeyecek.

Üniversitelerde merkezi yerleştirme sonrasında 34 bin 598 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinde açık öğretim ve KKTC uyruklu kontenjanlar hariç lisansta 7 bin 452 boş kontenjan var. Vakıf üniversitelerinde 13 bin 374 lisans, 2 bin 912’si ön lisans olmak üzere 16 bin 286; KKTC üniversitelerinde de 4 bin 565 boş kontenjan bulunuyor. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu rakamın 100 bini bulabileceği düşünülüyor. Öyle ki geçen yıl da merkezi yerleştirmede 25 bin boş kontenjan bulunuyordu. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte rakam 150 bine aşmıştı.