Gündem Ülke ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak! Bugün açıldı

Ülke ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak! Bugün açıldı

04.12.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:

Siirt'te hayata geçirilen Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, 'Çinko ihtiyacımızın yarısı burada üretilecek. Tesisimizin tüm Siirt'te bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kazancınız bol olsun, geleceğiniz aydınlık olsun.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Siirt'te tamamlanan bir dizi projenin açılışını yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı tesislerin arasında Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisi de yer aldı. Söz konusu tesis Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak.

Haberin Devamı

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK TESİS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan çinko izabe tesisi ülke ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak. Siirt'te 102 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisi Lineer Metal AŞ tarafından Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla kuruldu. Tesis, Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek. Tam kapasiteyle hizmete girmesiyle Siirt ve Hakkari'de 3 bin kişiye istihdam sağlayacak tesisle ithalatın yüzde 40'ı karşılanmış olacak. Tesis ilk planda 30 bin ton üretim, tam kapasiteye ulaştığında ise yaklaşık 90 bin tonluk üretim sağlayacak.

MERAKLA BEKLENEN KÖPRÜ DE AÇILIYOR

Siirt-Eruh kara yolunda yapımı tamamlanan, kentin Şırnak ile ulaşımını konforlu hale getirecek Zarova Köprüsü, 355 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde. Her biri 70 metre uzunluğa sahip 5 açıklıklı köprünün yapımında, depreme karşı en üst düzeyde güvenliğin sağlanması amacıyla 60 sismik izolatör mesnet takozu yerleştirildi. Proje sayesinde vatandaşlara yüksek standartlı ulaşım imkanı sunacak köprü, elevasyonları kutu kesitli betonarme, yüksek gövdeli kutu kesitli çelik kiriş ve betonarme tabliyeli olarak inşa edildi. Köprüde her biri 1,5 metre genişliğinde 2 yaya yolu da yer alıyor.

Haberin Devamı

"HAKKARİ'MİZİN CEVHERİ KATMA DEĞERLİ ÜRÜNE DÖNÜŞECEK"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da bugün açılışı yapılan tesis ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunmuştu.

Bakan Varank, "Ülkemizin ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayabilecek Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisinin yarın Cumhurbaşkanımız tarafından Siirt'te açılacağını biliyor muydunuz? Yıllardır maden olarak yurtdışını satılan Hakkarimizin çinko cevheri artık katma değerli ürüne dönüşecek." ifadelerini kullandı.

Ülke ihtiyacının yüzde 40ını karşılayacak Bugün açıldı

Türkiye'nin yaklaşık olarak yıllık 250 ile 300 bin ton civarında çinko ithal ettiği düşünülüyor. Söz konusu miktarın maliyetinin ise yaklaşık olarak 1 milyar Dolar olduğu tahmin ediliyor.

Ülke ihtiyacının yüzde 40ını karşılayacak Bugün açıldı

Ülke ihtiyacının yüzde 40ını karşılayacak Bugün açıldı

"3 MİLYAR 673 MİLYON TL ULAŞIM VE İLETİŞİM YATIRIMI YAPILDI"

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden Siirt'te gerçekleştirilen yatırımlara dair bilgiler verdi. 2002 ve 2021 yılları arasında Siirt'e 3 milyar 673 milyon TL ulaşım ve iletişim yatırımı yapıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, 128 km bölünmüş yol, 163 km tek yol ve 1877 km fiberoptik kablo yatırımı yapıldığını ifade etti.