11.04.2018 - 13:36 | Son Güncellenme:
Tuz nedir?
Tuz asit ve bazın birleşimiyle ortaya çıkan maddedir. Bazdaki artı ve eksi yüklü iyonlardan oluşmaktadır. Tuz suda eriyen bir maddedir. Doğada çok bulunmaktadır. Vücudun temel besinleri arasındadır. Yemeklerin tatlandırılmasında kullanılmaktadır. Tuz yemeklerin bozulmamasında da etkilidir. Gıdalarda, karayollarında, sanayilerde ve hayvanların beslenmesinde kullanılmaktadır.
Doğal tuzu anlama yöntemi
Bu yöntemi evde deneyerek anlayabilirsiniz. Yarım çay bardağı üzüm sirkesine bir tatlı kaşığı tuz atarak 5-10 dakika bekleyiniz. Sirke eğer aşağıdan yukarıya doğru köpürmeye ve bulanıklaşmaya başlıyor ise tuz doğal değildir.
Vücudumuzun ne kadar tuza ihtiyacı vardır?
Sağlıklı bir insan vücudu günde 1.5-2.5 gram arasında tuza ihtiyaç duymaktadır. 45-50 yaş üstünde ki kişilerin profesyonel olarak vücudunun ne kadar tuza ihtiyacı olduğuna baktırması gerekmektedir.
Tuzun zararları nelerdir?
Tuzun zararları az ya da fazla kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Tuzun az kullanımı tansiyon düşüklüğüne, baş dönmesine, bayılmaya yol açmaktadır. Fakat tuzun fazla kullanımı daha fazla zarar vermektedir. Tuzun fazla kullanımı yüksek tansiyona ve yüksek tansiyonun yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Şişmanlığa, obeziteye neden olmaktadır. Tuzun zararları arasında iştah açması da vardır. Bu nedenle zayıflamaya çalışan kişilerin tüketmesi uygun değildir. Ayrıca tuz omurilikte kireçlendirmeye sebebiyet vermektedir. Damarların tıkanmasında ve hipertansiyonun sorunun baş göstermesinde etkendir. Bağırsak çalışmasını yavaşlatır, bağırsaklarda rahatsızlıkların görülmesini sağlar. Ve fazla tuz tüketimi felç geçirmeye de neden olmaktadır. Tuz böbrek taşları oluşturur ve böbreklerin bozulmasına neden olur. Hamilelikte bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Almamız gereken önlemler
1. Hazır ve paket ürünler kullanılmaması.
2. İşlenmiş etleri daha az kullanmamız.
3. Tuzlu yemeklerin daha az yapılması.
4. Fındık, badem, ceviz, semizotu gibi türlerin yemeklerde kullanılması.
5. Hazır yufkaların kullanılmaması.
6. Galeta, patlamış mısır, hazır çorbalar fazla tuz içermektedir bunların kullanımının azalması.
7. Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması.
8. Yemeklerin taze otlar veya kuru otlar ile tatlandırılması tuzun zararlarına karşı alınabilecek önlemler arasındadır.