GündemTuz kokmaya başladı

Tuz kokmaya başladı

10.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada her şeyin bir lobisinin olduğuna dikkat çeken Prof. Küçükusta, “Tuz tek suçlu gösterilerek gıda endüstrisinin ürünleri temize çıkarılmak isteniyor” uyarısı yaptı.Geçtiğimiz günlerde kaya tuzu üzerinden başlayan tartışmalara bir yenisi eklendi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ‘tuza odaklanan’ kamuoyunun kronik hastalıkların sebebi olan hazır gıdaları gözden kaçırdığı görüşünde. Şeker ve tuz lobilerinin sağlık üzerinden oyun tezgahladığını öne süren Prof.Dr.Küçükusta, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Dünyada her şeyin bir lobisi var ve hepsi de kendi menfaatlerini gözetir ama neticede güçlü lobilerin dediği olur. Gıda ve ilaç endüstrisi en büyük lobilerdir. Kalp krizi ve felç gibi en çok ölüme yol açan hastalıkların esas sebebinin şeker ve trans yağlar olduğu bilindiği halde bilim manipüle edilerek asıl suçlu kolesterol ve hayvansal yağlar gösterildi. Light ürünlerin ve kolesterol ilaçlarının satışı pompalandı. Tüm kronik hastalıkların altında hazır gıdaların yattığı gerçeğini gizlemek için şimdi de tuz ön plana çıkarılıyor. Tuz tek suçlu gösterilerek gıda endüstrisinin ürünleri temize çıkarılmak isteniyor” diye konuştu.Şekerle arttıVücuda giren tuzun yüzde 80’inin hazır gıdalardan kaynaklandığını söyleyen Prof.Dr.Küçükusta ayrıca; “Birkaç yüzyıl önce hipertansiyon diye bir hastalık yoktu ve şeker tüketiminin artmasıyla beraber hipertansiyon, gut, obezite ve diyabet de artmaya başladı. Araştırmalar düşük tuzlu diyetlerin sanı-lanın aksine faydalı olmadığı, kalp-damar hastalıkları ve ölüm risklerini artırabileceği ortaya çıktı. Tuz kısıtlaması hipertansiyonlu ve fazla tuz tüketen hastalara faydalı” ifadelerini kullandı. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nevzat Artık da “3 kat fazla tuz tüketiyoruz. Bunun nedeni tuzlu gıda-lar, ekmek, peynir, zeytin, tuzlu kuru yemiş. Bu nedenle tansiyon ve böbrek hastalıkları yaygınlaşıyor. Kaya tuzu, Himalaya tuzunu ilaç gibi pazarlayan gruplar tüketiciyi aldatıyor” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ise ilgili yönetmeliğe göre tuzlar arası farkın yüzde 1’den fazla olamaya-cağına dikkat çekerek farklı tuzlar arası fiyat farkının 10 kata kadar çıkmasını eleştirdi: “Bolca tüketilen ‘kaya tuzu’ kalp ve damar hastalığı olan kişinin başına özellikle hipertansiyon, kalp yetersizliği gibi önemli sağlık sorunları açmaya hazırdır.”

Tuz kokmaya başladı

Geçtiğimiz günlerde kaya tuzu üzerinden başlayan tartışmalara bir yenisi eklendi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ‘tuza odaklanan’ kamuoyunun kronik hastalıkların sebebi olan hazır gıdaları gözden kaçırdığı görüşünde.

Haberin Devamı

Şeker ve tuz lobilerinin sağlık üzerinden oyun tezgahladığını öne süren Prof.Dr.Küçükusta, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Dünyada her şeyin bir lobisi var ve hepsi de kendi menfaatlerini gözetir ama neticede güçlü lobilerin dediği olur. Gıda ve ilaç endüstrisi en büyük lobilerdir. Kalp krizi ve felç gibi en çok ölüme yol açan hastalıkların esas sebebinin şeker ve trans yağlar olduğu bilindiği halde bilim manipüle edilerek asıl suçlu kolesterol ve hayvansal yağlar gösterildi. Light ürünlerin ve kolesterol ilaçlarının satışı pompalandı. Tüm kronik hastalıkların altında hazır gıdaların yattığı gerçeğini gizlemek için şimdi de tuz ön plana çıkarılıyor. Tuz tek suçlu gösterilerek gıda endüstrisinin ürünleri temize çıkarılmak isteniyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tuz kokmaya başladı

Şekerle arttı

Vücuda giren tuzun yüzde 80’inin hazır gıdalardan kaynaklandığını söyleyen Prof.Dr.Küçükusta ayrıca; “Birkaç yüzyıl önce hipertansiyon diye bir hastalık yoktu ve şeker tüketiminin artmasıyla beraber hipertansiyon, gut, obezite ve diyabet de artmaya başladı. Araştırmalar düşük tuzlu diyetlerin sanılanın aksine faydalı olmadığı, kalp-damar hastalıkları ve ölüm risklerini artırabileceği ortaya çıktı. Tuz kısıtlaması hipertansiyonlu ve fazla tuz tüketen hastalara faydalı” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nevzat Artık da “3 kat fazla tuz tüketiyoruz. Bunun nedeni tuzlu gıdalar, ekmek, peynir, zeytin, tuzlu kuru yemiş. Bu nedenle tansiyon ve böbrek hastalıkları yaygınlaşıyor. Kaya tuzu, Himalaya tuzunu ilaç gibi pazarlayan gruplar tüketiciyi aldatıyor” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ise ilgili yönetmeliğe göre tuzlar arası farkın yüzde 1’den fazla olamayacağına dikkat çekerek farklı tuzlar arası fiyat farkının 10 kata kadar çıkmasını eleştirdi: “Bolca tüketilen ‘kaya tuzu’ kalp ve damar hastalığı olan kişinin başına özellikle hipertansiyon, kalp yetersizliği gibi önemli sağlık sorunları açmaya hazırdır.”