03.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
İSMAİL ŞAHİN
Adım İsmail Şahin, Çorlu’da doğdum, büyüdüm. İsim benzerliği ile ilgili yanlışlar 15 yaşımdayken başladı. Faturalardaki yanlışlıklar ise teknolojinin gelişmesiyle gün yüzüne çıktı. Google kurulduğunda Gmail hesabı için önce davranmış, isim ile soy ismimden oluşan mail adresimi almıştım. İşte aksilikler böyle başladı. Şu anda sadece iki banka ile çalışmaktayım. Ancak mail’ime 16 telefon ve internet faturası, 36 banka hesabı ve kredi kartı ekstresi, 4 bireysel ve ev kredisi ekstresi, bireysel emeklilik, vergi dairesi ödeme uyarısı, kasko ve benzerlerinden oluşan 57 ekstre ve fatura almaktayım.
Engellenemiyor
Önceleri bankaları arayarak yanlış fatura gönderdiklerini söylüyordum. Ancak hatayı düzeltme konusunda sonuç alamıyordum. Gelen mailleri engellemenin yolu yok. Fatura maillerini istenmeyen postalar klasörüne atmak da faydasız. Çünkü bankalar çoklu mail adreslerinden gönderim yaptıkları için her fatura gönderisi ana posta kutusuna düşüyor.
Aile faciası
Bu arada mail’ime başka bir İsmail Şahin’in tüm bilgileri gönderildi. Bu bir banka değil, zincir tüketim ürünleri satan bir kuruluştan geliyordu. Sonra bir bankadan da sözleşme kopyası geldi. Bu sözleşmede de tüm bilgiler yazıyordu. İlk İsmail Şahin’e telefon açıp yanlışı düzeltmesini istedim. Düzelteceğini söyledi. Ancak ikincisinde aile faciasına neden oluyordum. Bireysel kredi kullanmış ve tüm bilgileri elimdeydi. Belgedeki ev telefonunu aradım ve İsmail Şahin ile görüşmek istediğimi söyledim. “Ben annesiyim” dedi karşı taraftaki ses. Kendimi tanıttım ve oğlunun kredi kullandığını ve evrakların benim mail adresime gönderildiğini belirttim. Kadın birden bağırmaya başladı. “Benim oğlum işsiz, ona kimse kredi vermez. Sen yalan söylüyorsun. Ardından gelinini yanına çağırdı. “Söyle bakalım kredi mi çektiniz? Allah belanızı versin!” diyerek öfkelendi. Telefonu kapattım ve sonra kimseyi aramadım. Ama ben aramadıkça mail adresime gönderilen faturalar kabardı. Öyle bir hal aldı ki ödeme günü geçtiğinde bankalardan ısrar üzerine ısrar mailleri alıyorum. Kredi kartı borcumu ödediğim halde sırf bu “Asgarisini ödemediniz” uyarısı yüzünden bir kez daha fazladan para yatırdım.
Sorumlu: Kutucuklu formlar
Bu konuyu bir bilişim uzmanına sordum. Hatanın banka ve abonelik ile çalışan diğer firmaların kullandığı kutucuklu formlardan kaynaklandığını öğrendim. Formda müşteri kişisel bilgilerini giriyor. Ancak mail adresi en fazla yanlış yapılan nokta. Genelde yanlış kutucuklara dolduruluyor ve başvuru teknik birimin önüne geliyor. Görevli de ilk önüne çıkan mail adresine (yani benim mail adresime) atama yapıyor. Mailin doğruluğu müşteriye teyit ettirilmediği için fatura bana kesiliyor. Benim bu faturaları ödeme yükümlülüğüm yok ama bu kişilerin yaptıkları tüm harcamaları, telefon görüşmelerini görüyorum. Durumu bir hukukçuya da danıştım. Yapabileceğim bir şey olmadığını, diğer İsmail Şahin’lerin kişisel bilgilerinin gizliliği ihlal edildiği için ilgili banka ve firmalara dava açmaları gerektiğini belirtti.