GündemTürkiye’nin UNESCO’daki en iyi eseri: Yerebatan Sarnıcı

Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eseri: Yerebatan Sarnıcı

10.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerebatan Sarnıcı, yurt içindeki uzmanların yer aldığı jüri tarafından Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eseri seçildi.

Türkiye’nin UNESCO’daki  en iyi eseri: Yerebatan Sarnıcı

Söz konusu eserlerin arasından en iyisini seçmek için Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı, tarihçi Saffet Emre Tonguç, Haldun Hürel, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Necmi Karul, seyahat yazarı Şerif Yemen gibi isimlerin olduğu büyük jüri tarafından bir oylama yapıldı.

Haberin Devamı

Tarihi eserler arasından Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 527-565 yıllarında yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eseri olarak seçildi.

Toplam 75 eser var

Büyük jüri tarafından yapılan oylamada Yerebatan Sarnıcı’nın ardından mutlaka görülmesi gereken 10 eser ise Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii, Nemrut Dağı kalıntıları, Göreme Milli Parkı, Kapadokya, Hattuşa Antik Kenti, İzmir Efes Antik Kenti, Safranbolu Evleri ve Trabzon’daki Sümela Manastırı olarak sıralandı.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi ve Dünya Mirası Geçici Listesi’nde toplam 75 eseri bulunuyor.

Su ihtiyacını karşılamak için


Tarihi Yarımada’nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı. 140 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe sahip sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Yerebatan Sarnıcı içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.